Kako je Igokea od borbe za opstanak stigla do tima koji može u plej-of

17.01.2021

07:07 >> 17:33

0

Autor: Milan Nastić

Dragan Bajić, za 24sedam, otkriva i tačnu utakmicu posle koje se sve promenilo

Kako je Igokea od borbe za opstanak stigla do tima koji može u plej-of
Copyright MN Press

U prošloj, nezavršenoj sezoni, Igokea je upisala sedam pobeda u ABA ligi. Na 21 utakmici. Ove, na 13 utakmice – deset trijumfa.

Za većinu veliki preokret i veliko, prijatno iznenađenje u regionalnom takmičenju. Ne i za Dragana Bajića. Čovek koji je postao sinonim za trenera Igokee, a kako i da ne bude kada je faktički njegov čitav radni vek vezan za ovaj klub, u razgovoru za 24sedam pokušava da objasni šta se sve promenilo u ovoj takmičarskoj godini.

– Naravno da ni najveći optimisti nisu verovali da se Igokea posle polovine sezone nalazi na mestu koje vodi u plej-of. Ali, ja sam verovao u ove igrače. Ponosan sam na njih i na sve što su uradili kako u ABA ligi, tako u FIBA Ligi šampiona. Ne znam koliko se zna da smo na početku priprema imali problema sa koronom. Tu pre svega mislim na mladog Ilića, koji je, što zbog povrede, što zbog virusa, propustio gotovo 90 dana – otkrio je Bajić.

MN Press

Trener Igokee priznao je da je verovatno prelomni trenutak bila pobeda nad Klužom u kvalifikacijama za plasman u FIBA ligu šampiona.

– Ta utakmica i plasman u grupnu fazu FIBA lige šampiona je bila uvod u sve ovo. Momci su dobili na samopouzdanju. A tu je i naporan rad i to svih nas zajedno. I to se već isplatio.

Za razliku od nekih drugih kolega, Bajić tvrdi da radi u klubu u kome ga uprava ne opterećuje rezultatom.

– Na početku sezonu dogovor je bio da se što više forsiraju mladi igrači poput Telića ili Ilića. Nema nikakvog pritiska uprave sada kada su rezultati takvi kakvi jesu. Da, oni su iznad svih očekivanja i drago mi je zbog toga. Pa, mi smo se prethodne dve sezone borili za opstanak i jedna utakmica nas je delila od ispadanja. Ali, nastavljamo da radimo po starom receptu – od utakmice do utakmice, ne opterećujemo se plasmanom u plej-of ili TOP 16 FIBA Lige šampiona. I dalje nam je najvažnija stvar da forsiramo mlade košarkaše. To je prioritet – poručio je trener Igokee.

MN Press

Iskusni stručnjak se osvrnuo i na ostale timove i svestan je da su ekipe koje su pre početka sezone bili glavni favoriti za visok plasman, sada nisu u prvom planu.

– Budućnost je sa velikim ambicijama ušli u ovu sezonu, napravljen je iskusan tim da juri sam vrh tabele i osvajanje ABA lige. Mornar je doveo odlične igrače i ekipu za visok plasman. Zvezda je pre početka šampionata slovila za najvećeg favorita, pričalo se da će se prošetati kroz ligu, ali smena trenera i još neke stvari su očigledno uticali i na rezultate. Mega je za mene najprijatnije iznenađenje. Poznato je da oni već godinama stvaraju nove košarkaše, ali ove su se i takmičarski uzdigli i odlično guraju u sezoni. Velike zasluge za to pripadaju treneru Jovanoviću. Partizan me je negativno iznenadio. Imaju odličnu upravu, igrače, i znam koliko se bore, ali neke stvari se nisu poklopile. Cedevita igra očekivano, a dosta para je uloženo u tim.

Pročitajte još

Prema rečima Bajića, ABA liga, tokom 20 godina postojanja, nikada nije bila ovako izjednačena.

– Kad trener gleda utakmice iz fotelje, verovatno će reći, pa i nije to neki kvalitet, može to i bolje. Ali kad vodiš utakmicu – dobiješ totalno drugačiju sliku. Smatram da je liga dosta izjednačena, a rezultati i tabela sve govore. Igra se na jednu loptu, što je sigurno draž ove sezone – istakao je Bajić.

Trener Igokee otkrio je i kako gleda na mečeve koje njegov tim igra u FIBA Ligi šampiona.

– Igramo rasterećeno u svakoj utakmici, nemamo nikakav pritisak, što mnogo znači igračima. Trenutno se nalazimo na drugom mestu, sa izgledima da se plasiramo u TOP 16.

Naravno, kao i ostatak sveta ne može da pobegne u priči od sumorne realnosti sporta u doba panedemije.

– Okolnosti u kojima igramo su nesvakidašnji i niko od nas se ranije nije suočio sa takvim stvarima. Vratite se na mart prošle godine kada smo bili zatvoreni 40 dana. Da li možete da zamislite kako je igračima da se posle tog vrate u ritam. Uz to nema publike, igraš bez navijača. Baš je to nešto zbog čega mi je najviše krivo – naši ljubitelji košarke ne mogu uživo da gledaju Igokeu, a siguran sam da bi na svakoj utakmici bila puna dvorana – tvrdi Bajić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike