FIFA stavlja Evropljane na velike muke! SP na dve godine donosi nestvarnu finansijsku dobit!

20.12.2021

18:29

0

Autor: 24sedam

Revolucionarna promena je velika želja čelnika svetske kuće fudbala

FIFA stavlja Evropljane na velike muke! SP na dve godine donosi nestvarnu finansijsku dobit!
Đani Infantino i Nikolas Maduro - Copyright Tanjug/AP Photo/Ariana Cubillos

Probni balon nije baš najbolje prošao u Evropi, ali čelnici FIFA neće tek tako odustati od namere da se Mundijal organizuje na svake dve, umesto dosadašnje četiri, godine.

Rukovodstvo svetske kuće fudbala pokušava nekako da namakne većinu potrebnu da svoju nameru sprovede u delo. FIFA broji 211 članica, a najveći otpor ideji o Mundijalu na dve godine trenutno je u Evropi.

Zbog toga je FIFA angažovala nezavisnu revizorsku kuću Nilsen, prema čiji istraživanjima bi velika promena u svetskom fudbalu donela još veću finansijsku dobit. Naime, prvenstvo sveta na svake dve godine donelo bi dodatni profit od skoro četiri milijarde evra.

Federacije Engleske, Francuske i Nemačke su strogo protiv ideje FIFA, koja sada pokušava da ih „namami“ velikim bonusima, s obzirom da bi svaki Savez na dve godine bio bogatiji za 14 miliona evra.

Prema istraživanju Nilsena, ideja o Mundijalu na dve godine najmanju podršku ima u Evropi, svega 48 odsto, od čeka u Engleskoj, recimo, samo deset odsto fudbalske publike podržava tu promenu. Najviše zagovornika je u Africi, 76 odsto, pa u Aziji – 66 odsto.

Podatak koji ide u prilog FIFA je što su mlađi od 55 godina zagovornici promene, dok su oni stariji više za čuvanje tradicije, da se šampionati sveta igraju na četiri godine.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike