Oštro upozorenje! UEFA savezi napuštaju FIFA ako se usvoji predlog o Mundijalu na dve godine

20.10.2021

11:58

0

Autor: 24sedam

Drastičan korak za koji bi mogli da dobiju i podršku UEFA...

Oštro upozorenje! UEFA savezi napuštaju FIFA ako se usvoji predlog o Mundijalu na dve godine
Đani Infantino i Nikolas Maduro - Copyright Tanjug/AP Photo/Ariana Cubillos

Planovi FIFA da organizuje Svetsko prvenstvo na svake dve godine dovelo je neke nacionalne saveze do ivice pucanja.

Tačnije, više od 12 federacija, od 55 u UEFA, spremno je da napusti FIFA, prenosi AP, pozivajući se na svoje izvore. Promoteri ovog protesta su skandinavski savezi.

Sve ovo se dešava u nedelji u kojoj će se diskutovati o promeni kalendara, na komisiji koju predvodi Arsen Venger. Pošto je 211 članica FIFA direktno saslušalo amandmane, očekuje se da će FIFA usvojiti predlog da se glasanje obavi u decembru.

- Ako FIFA većinski odluči da usvoji predlog o Mundijalu na dve godine, nordijski fudbalski savezi moraće da razmotre dodatne akcije i ideje, koje su bliže našim osnovnim vrednostima od onoga što FIFA predlaže – navodi se u zajedničkom saopštenju Danske, Švedske, Norveške, Finske, Islanda i Farskih Ostrva.

Ako je ovo tačno, to znači da je predlog skandinavskih saveza naišao na odobravanje bar još šest nacionalnih federacija.

Predsednik FIFA Đani Infantino tvrdi da bi mundijal na dve godine pomogao većem broju reprezentacija da se kvalifikuju za najveći turnir.

Ipak, podrška Svetskom prvenstvu na četiri godine dolazi od saveza kao što su Farska Ostrva ili Finska, koji nikada nisu nastupili na Svetskom prvenstvu.

Napuštanje FIFA neće ni na koji način uticati na članove UEFA, bilo reprezentacije bilo klubove, koji žele da igraju u evropskim takmičenjima.

Svaka zemlja koja bi želela da napusti FIFA mogla bi da dobije podršku predsednika UEFA Aleksandera Čeferina. On je ranije iznosio ideju da Evropa bojkotuje Mundijal ako Infantino uspe da progura ovu radikalnu promenu kalendara.

Treba podsetiti i da Infantino želi da se veliki turniri održavaju svake godine između dve sezone: jedne evropsko, druge svetsko prvenstvo.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike