Kakava je sudbina Srba na NBA draftu?

17.11.2020

06:43 >> 09:54

0

Autor: Milan Nastić

Najjači adut naše zemlje član je Olimpijakosa

Kakava je sudbina Srba na NBA draftu?
Copyright Pixabay/Printscreen

Srbija će na predstojećem draftu koji je zakazan za 18. novembar imati dva predstavnika. To su Aleksej Pokuševski, košarkaš Olimpijakosa, kao i Boriša Simanić, igrač Crvene zvezde, koji je  izlazno godište.

Inače, do skoro se očekivalo da bi Srbija mogla da ima još trojicu na draftu, ali oni su u poslednjem trenutku odustali. To su bili Uroš Trifunović iz Partizana, Nikola Mišković iz Mege, kao i njegov klupski kolega Filip Petrušev, nekadašnji član američkog koledža Gonzaga. Kako sada stvari stoje, oni će se prijaviti sledeće godine.

Tornjevi blizanci Mege odustali od NBA drafta

Prema informacijama iz Amerike, odnosno sajtova koji se specijalizovano bave ovom temom, Pokuševski se nalazi na visokom 18. mestu. Zanimljivo da su za njega zaintersovani Oklahoma, Dalas, Filadelfija i Denver.

Ipak, vesti koje stižu preko okeana govore da su “tandersi” najbliži da angažuju taletovanog srpskog košarkaša, a sa tim se slaže i poznati NBA kolumnista Džon Holindžer”.

– Uveliko se priča da je Pokuševski odlučio gde će igrati u NBA. Navodno, dobio je već obećanje da će biti izabran u prvoj rundi od strane Oklahome i zbog toga je propustio NBA draft kombajn. Ako probamo da sagledamo širu sliku, verovatno je zbog toga i propustio najveći deo sezone 2019/20, zavisno od momenta kada je to obećanje dobio – napisao je Holindžer.

Poznati američki kolumnista argumentovano iznosi svoje činjenice, tvrdeći da je njegov agent Džejson Rejn radio u Oklahomi i da tu treba tražiti vezu. Takođe, Holindžer smatra da u košarkaškim krugovima Oklahoma važi za franšizu, koja daje obećanje svojim pikovima da će ih angažovati i da oni svoje igrače sklanjaju od drugih klubova pre početka drafta.

Obećanje je dato, Pokuševski zna gde počinje NBA karijeru?

Američki novinar Harison Vind, koji izuzetno poznaje dešavanja oko Denvera, napominje da su i “nagitsi” voljni da angažuju talentovanog igrača. Smatraju da bi se odlično uklopio u mlad tim Denvera i da bi mu u adaptaciji dosta pomogao Nikola Jokić.

 

MN Press

Sa druge strane, Boriša Simanić sa 22 godine na draftu će se pojaviti, kao izlazno godište. Košarkašu Zvezde se ne daju neke velike šanse, čak i nije u prvih 60.

Međutim, PBC organizacija koja se bavi predstavljenjem igrača NBA klubovima, objavili su da će se oni pobrinuti da sve franšize dobiju potrebne informacije o srpskom košarkašu.

PBC organizacija ističe da se radi o zanimljivom igraču i da može da bude dobar izbor na predstojećem draftu.

Simanić se predstavlja NBA timovima

Veliko intersovanje zaokupira i Deni Avdija, sin poznatog bivšeg srpskog košarkaša Zufera Avdije, koji već decenijama živi u Izraelu. On ima državljanstvo Izraela i nastupa za njihovu reprezntaciju.

Inače, radi se o velikom talentu i ovom perspektivnom igraču predviđaju blistavu budućnost. Nije ni čudo što se na draftu nalazi na visokom petom mestu i na njega je “udicu” bacio Klivlend.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike