Ispovest Slobodana Tedića za TV Prva: Hvala bogu, sada normalno dišem!

27.12.2020

12:11 >> 12:02

0

Fudbaler Mančester sitija na pozajmici u holandskom Cvoleu govorio za TV Prva

Ispovest Slobodana Tedića za TV Prva: Hvala bogu, sada normalno dišem!
Copyright Printscreen/youtube/FC EMMEN

Mladi srpski reprezentativac Slobodan Tedić ispričao je za TV Prva kako je prebrodio najteže momente u dosadašnjoj igračkoj karijeri. Igrač holandskog Cvolea, na pozajmici iz Mančester sitija, doživeo je kolaps u 16. minutu utakmice protiv Emena. Mada se u početku mislilo da je u pitanu samo prolazna slabost, posle četiri dana života u bolovima Tediću je došla dijagnoza da iza svih problema stoji oštećenje pluća, najverovatnije izazvano nedovoljno dobrim lečenjem koronavirusa.

Pročitajte još

Tedić je u subotu izašao iz bolnice sa striktnim upustvima lekara da mu je zabranjeno bavljenje sportom naredna dva meseca, a tri meseca neće smeti da leti avionom.

– Ja sam prvo otišao u bolnicu da bih snimio srce. Srce je bilo OK, posle toga sam radio EKG i onda rendgen pluća, a tada se videla da mi je levo plućno krilo ispražnjeno kiseonikom. Usledila je anestezija kako bih dobio šipku između rebara i kako bi mi se vratio kiseonik. Tu šipku sam nosio sa sobom, spavao s njom dan i po, da bi mi posle toga skinuli šipku i sad normalno funkcionišem.

Šta si ti tačno osetio u 16. mintutu utakmice?

– Dva ili tri dana pred meč sam osetio bol u grudima, ali ja taj bol osećam već duži period, jer sam mislio da sam se malo prehladio i da odatle potiče bol. I ništa… Na zagrevanju je sve normalno funkcionisalo, prvih deset minuta meča, takođe, sve dok u 16. minutu me nije presekao jak bol u grudima i u leđima. Nakon toga sam izašao sa terena. Pokušao sam da se vratim, ali nisam imao više kiseionika. Otišao sam u svlačionicu, ali su mi rekli da ništa nije opasno. Nakon četiri ili pet dana završio sam u bolnici, jer i dalje nisam mogao da dišem, a zbog bolova spavao sam samo na desnom boku. Kada sam dobio snimak videlo se da imam problem sa plućima.

Da li su vam lekari jasno rekli da sve što vam se dešava je posledica preležane korone?

– Nisu baš jasni rekli. To su sada pretpostavke, ne zna se najtačnije. Ja sam koronu imao pre četiri meseca, pre nego što ću doći u Holandiju. Dva’tri puta sam išao na rendgen i tada je bilo jasno da bolujem od upale pluća. Probao sam da treniram posle svega, ali mi je rečeno da to ne činim, zbog preležane upale. Na poslednjem pregledu snimak je pokazao da postoji još mala senka na plućima, kao ostatak upale, ali su mi doktori rekli da krenem sa normalnim rado. Stvarno, posle toga nisam osetio nijedan problem, sve do par dana pred utakmicu.

Koliko je prošlo vremena od preležane korone do prvih treninga?

Pročitajte još

– Ja i nisam imao neke simptome korone. Bila je to temperatura koja je prošla posle dva ili tri dana. Tek posle se sam dobio bol u plućima.

Koliko će prema lekarima trajati oporavak?

– Juče sam izašao iz bolnice. Moraću prvih dana što više da odmaram, samo ležanje, a tek posle idu lagane šetnjice i lagana vožnja bicikla. Što se tiče fudbala, najmanje dva meseca ću pauzirati, a rekli su mi da tri meseca ne smem da letim avionom.

Da li sada osećate bol?

– Bilo je malo bolova kada mi je izvađena cev i kad je popustla anestezija. Javi se jednom dnevno, ali popijem lek i prestane. Normalno funkcionišem, hvala bogu sada normalno dišem. Pretpostavke su takve da se nisam dovoljno izlečio od korone, ali sada neću žuriti sa povratkom na teren. Kada sam došao u Holandiju mučio me je zglob i oko toga sam se mnogo nervirao. Sada shvatam koliko je taj problem mali u odnosu na ovo što mi se sa plućima desilo. Kad me buide sve prošlo i krenem sa laganom šetnjom, možda dođem autom do Srbije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike