Partizan između bajki sa Spartom i Seltikom, do šamarčine od Rapida! Crno-beli vremeplov pred evropsko proleće! (FOTO/VIDEO)

10.12.2021

16:35

0

Autor: Adam Štulić

Sećanja na neka lepa, ali i veoma bolna iskustva iz prošlosti

Partizan između bajki sa Spartom i Seltikom, do šamarčine od Rapida! Crno-beli vremeplov pred evropsko proleće! (FOTO/VIDEO)
19660309tmKovacevic2 - Copyright MN Press

Evropski fudbal i na proleće će se igrati na stadionu Partizana. Crno-beli su u dramatičnoj završnici poslednjeg meča grupne faze Lige konferencija na Topčiderskom brdu uspeli da sačuvaju 1:1 protiv Anortozisa i tako se izbore za plej-of nokaut faze premijernog izdanja novoformiranog UEFA takmičenja.

Iako odjeci kišovite decembarske večeri na stadionu u Humskoj još nisu potpuno utihnuli, posle „peckanja“ crno-belih od strane trenera kiparskog tima Temura Kecbaje, te veoma burne konferencije i oštrih kritika navijačima upućenih od Aleksandra Stanojevića, pogledi svih na crno-beloj strani Topčiderskog brda polako se okreću ka žrebu koji je zakazan za ponedeljak u 14 časova.

Dok su Humskom još odzvanjale teške reči stratega „parnog valjka“, crno-beli su iz Lige Evrope dobijali potencijalne rivale u šesnaestini finala trećeg po rangu UEFA klupskog takmičenja, a samo letimičan pogled na osam mogućih protivnika kod navijača Partizana bude različite emocije.

Jer, u prošlosti čak pet klubova je izlazilo na megdan klubu iz Humske u evro-takmičenjima.

Praška Sparta ostala je bez dileme u sjajnom sećanju starijim „grobarima“. U istorijskoj sezoni „valjka“, na putu do finala Kupa šampiona 1966. godine, crno-beli su u fantastičnom ambijentu prepunog stadiona „JNA“ uspeli da nadoknade 1:4 iz prvog meča i ubedljivim beogradskim trijumfom (5:0) dođu do polufinala i dvomeča sa Mančester junajtedom.

MN Press
 

U ugašenom Kupu pobednika Kupova, Partizan se sastao sa Seltikom u dvomeču koji se i danas prepričava među navijačima crno-belih. U sezoni 1989/90, „valjak“ je, zbog incidenata na meču sa Romom godinu dana ranije, škotskog velikana dočekao u Sarajevu i izvojevao tesnu pobedu (2:1), da bi u Glazgovu odigrao jednu od najdramatičnijih utakmica i najvećih utakmica u bogatoj klupskoj istoriji, u kojoj je ostala zapisana legendarna rečenica reportera Jordana Ivanovića: „Bravo, Partizan lavljeg srca“ posle gola Slađana Šćepovića u samom finišu meča na „Seltik parku“ za četvrti gol u porazu (5:4) koji je crno-bele odveo u narednu rundu takmičenja.

Imao je Partizan, pogotovo u novijoj istoriji, i nekoliko izuzetno bolnih poraza, od kojih „grobarima“ i danas bride obrazi. Jedan od njih preživeli su 2001. godine, kada ih je žreb kvalifikacija za tadašnji Kup UEFA spojio sa bečkim Rapidom, koji je posle minimalnog poraza u Humskoj (1:0), u austrijskom revanšu do vha napunio mrežu tima koji je tada predvodio Ljubiša Tumbaković (5:1).

MN Press
 

Zanimljivo, na jedan od najbolnijih poraza može se gledati i kao uvod za, dotad, najveći uspeh srpskog u 21. veku i plasman Partizana u grupnu fazu Lige šampiona, pošto je na oba rezultata veliki uticaj imao legendarni nemački fudbaler Lotar Mateus, koji se posle trenerske epizode u bečkom velikanu, preselio na crno-beli stranu Topčiderskog brda i ispisao istoriju u nezaboravnom dvomeču i penal drami protiv Njukasla.

MN Press
 

Upravo su u premijernom učešću u grupnoj fazi elitnog takmičenja, fudbaleri Partizana izašli na megdan još jednom potencijalnom rivalu u plej-ofu nokaut faze Lige konferencija – Olimpiku iz Marselja.

MN Press
 

Francuski tim je te sezone stigao do finala Kupa UEFA, ali nije mnogo nedostajalo da evropsku odiseju završi upravo na Topčiderskom brdu. Posle laganih 3:0 na „Veledromu“, Olimpik je stigao u Beograd na meč posledjeg kola grupne faze, u kojem je Partizanu bila neophodna pobeda kako bi prezimio u Evropi. Ipak, posle velike borbe i nekoliko nestvarnih promašaja crno-belih, tim iz Marselja je uspeo da izvuče potreban bod (1:1), kojim su utabali stazu do jednog od većih uspeha u klupskoj istoriji.

Možda i najbolnija sećanja na duele sa potencijalnim rivalima na startu sedmog evropskog proleća u Humskoj, „grobare“ vežu za dvomeč sa Fenerbahčeom u poslednjem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona 2008. godine.

MN Press
 

Tadašnja četa Slaviše Jokanovića hrabro se isprsila sastavu legendarnog španskog trenera Luisa Aragonesa i posle samo 14 minuta igre u grotulu stadiona JNA „gutala“ favorizovanog rivala – 2:0. Ipak, spletom nesrećnih okolnosti (poništen gol Bogunoviću za 3:0, zbog „malog prsta“ u ofsajdu) i, recimo, diskutabilnih sudijskih odluka, Fener je uspeo da se neporažen vrati iz Beograda (2:2) i potom u istanbulskom revanšu, o kojem se takođe dugo pričalo zbog pojedinih odluka glavnog arbitra, došao do elitnog takmičenja pobedom 2:1.

„Grobarima“ sada ostaje da čekaju ponedeljak i saznaju da li će dobiti priliku da se revanširaju ili zadaju novi udarac nekom od pet pobrojanih rivala, ili će prvi put u svojoj istoriji izaći na megdan jednom od tri preostala. Podestimo, ekipu Aleksandra Stanojevića u bubnju čekaju, pored Sparte, Fenera, Olimpika, Seltika i Rapida, još PSV, Lester i Midtjiland.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike