Siti osvaja Ligu šampiona! Superkompjuter izračunao šanse za osvajanje trofeja (FOTO, VIDEO)

14.09.2021

08:57 >> 09:35

0

PSŽ ni s Mesijem nije ni bizu favorita

Siti osvaja Ligu šampiona! Superkompjuter izračunao šanse za osvajanje trofeja (FOTO, VIDEO)
Copyright Tanjug/AP Photo/Dave Thompson

Dok lagano raste uzbuđenje među navijačima učesnika Lige šampiona, logično je da je počelo i prognoziranje ko će na kraju sezone podići “ušati” pehar.

Titulu brani Čelsi, pa je jedno od glavnih pitanja može li četa iz Londona ponovo do trona. U “pomoć” se dozivaju statistike, istorija, forma, aktivnost u prelaznom roku…

Pa i superkompjuter, koji već tradicionalno kreira algoritam uzimajući u obzir sve relevantne podatke i na osnovu toga prognozira osvajača. Odnosno, predviđa kolike su šanse učesnika da sezonu završe kao slavodobitnici.

Počećemo od tima sa najslabijim šansama među najboljim klubovima. Bogataši koji vode PSŽ neprestano istresaju ogromne količine novca kako bi napravili ekipu dovoljno moćnu da osvoji Ligu šampiona. Najzvučnije pojačanje letnjeg prelaznog roka Leo Mesi, sada u špicu sa “odbranjenim”Mbapeom i sjajnim Nejmarom, neće biti dovoljni da želja vlasnika kluba bude ostvarena. Šanse da PSŽ osvoji Ligu šampiona iznose tačno četiri odsto. Isti procenat imaju i Lajpcig, Dortmund, Atletiko i Inter. Baš malo!

Lionel Mesi, Profimedia

Samo jedan procenat više dobio je evropski gigant, koji je, baš kao PSŽ sa Mesijem, uzburkao fudbalske strasti u Evropi. Kristijano Ronaldo i Mančester junajted, kaže superkompjuter, neće prići ni blizu trofeju. Baš kao ni Ajaks našeg Dušana Taadića, koji ima iste šanse za trijumf.

Još jedan procenat više (dakle šest odsto) za krunu imaju fudbaleri najtrofejnijeg kluba na svetu, madridskog Reala. Parametri ove sezone nisu na strani Madriđana, ali smo mnogo puta svedočili njihovim pobedama i kada niko na to nije računao.

To što su morali da prodaju Mesija potpuno je “osakatilo” Barselonu, ali će i pored toga četa sa Nou Kampa biti bliža osvajanjju najjačeg klupskog takmičenja u Evropi. Prognoza kaže da Barselona ima osam odsto šanse da stigne do trona, ali je i to daleko od glavnog favorita. Baš daleko.

Profimedia

Favorit broj četiri je Liverpul. Četa Jirgena Klopa ni u ovom prelaznom roku nije “bacala bombe”. Više se u klubu prodavalo nego kupovalo, ali tim koji čine Salah, Mane, Van Dajk i kompanija nikako ne sme biti otipsan.

Okrugilh deset odsto šansi za odbranu titule daju se Čelsiju. Londonski “plavci” su prošle godine stigli do vrha, a ove, bar na početku, deluju moćnije i bolje na terenu. Svakako su u vrhu liste favorita za tron, ali dve ekipe imaju veće šanse da im oduzmu trofej, nego momci sa Stamford Bridža da ga odbrane.

Prva od te dve ekipe je minhenski Bajern sa 11 odsto šansi. Strašan tim, skup strašnih fudbalera, koji funkiconiše kao sat. Miler i Levandovski uglavnom su garant za efiskasnost, a to bi ove sezone mogao da bude glavni štih u pohodu na Evropu.

I onda prvi favorit. Klub koji nikada u istoriji nije osvojio Ligu šampiona, sada ima čak 16 odsto šanse da to uradi. Mančester siti biće prvak Evrope. Algoritmi su jasno pokazali da će izabranici Pepa Gvardiole voditi glavnu reč u Ligi šampiona i na kraju osvojiti titulu.

pročitajte još:

U sezoni iza nas “garađani” su zaustavljeni na poslednjem koraku, u svom prvom finalu u istoriji, na stadionu Dragao u Portu slavio je Čelsi sa 1:0.

U ovoj će trofej juriti 28. maja 2022. godine na Krestovski stadionu u Sankt Petersburgu. Ukoliko do finala uopšte dođu kroz zaista paklenu konkurenciju.

 

Najveći favoriti za osvajanje Lige šampiona

1. Mančester siti 16%
2. Bajern 11%
3. Čelsi 10%
4. Liverpul 9%
5. Barselona 8%
6. Real 6%
7. Mančester junajted 5%
7. Ajaks 5%
9. PSŽ 4%
9. Lajpcig 4%
9. Dortmund 4%
9. Atletiko 4%
9. Inter 4%
14. Juventus 2%
14. Sevilja 2%
16. Atalanta 1%
16. Salcburg 1%

Manje od jedan odsto šanse imaju: Volfsburg, Benfika, Porto, Vilajreal, Milan, Sporting, Zenit, Lil, Šahtjor, Jang bojs, Klub Briž, Bešiktaš, Dinamo Kijev, Malme i Šerif Tiraspolj.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike