Zvezdo, spasi svoj ponos i ponos države i reci ko nas je obrukao?

25.02.2021

11:23 >> 12:28

0

Autor: 24sedam

Još nismo saznali ko je čovek koji je vređao Zlatana Ibrahimovića na Marakani, iako je od tog događaja prošlo sedam dana

Zvezdo, spasi svoj ponos i ponos države i reci ko nas je obrukao?
Copyright Profimedia/LaPresse - Spada

Kako čudno zvuči ova rečenica: Crvena zvezda će biti jedini klub u istoriji fudbala koji je kažnjen zbog ponašanja publike u meču koji nije imao publiku.

Da, baš tako. Činjenice kažu: UEFA je pokrenula postupak protiv crveno-belih zbog toga što je Zlatan Ibrahimović, tokom utakmice između Zvezde i Milana u šesnaestini finala Lige Evrope, u kojoj uopšte i nije igrao, vređan na nacionalnoj osnovi. Ili kako bi to bilo rečeno suvoparnim rečnikom UEFA birokratije, pokrenut je postupak u kome će se utvrditi da li je bilo rasističkih uvreda na račun ovog fudbalera.

Zlatanov “greh” je bilo to što je slavio gol svog tima. U tom momentu, jedan pojedinac, koji je imao ulaznicu za ložu VIP 1, dao je sebi za pravo da počne da ga vređa. Rečima koje su bacile ljagu na sve u Srbiji. Ibrahimović se na ove uvrede nije obazirao. Nije se čak ni okrenuo sa mesta na kome je sedeo. A sigurno ih je čuo. Ječi prazna “Marakana” kada se neko tako glasno prodere, kao što je to učinio čovek koji je kasnije opisan kao muškarac koji je nosio naočare, starosti oko 30 godina. Ovaj pojedinac se, prema pojedinim saznanjima, nalazio u društvu dvojice prijatelja, za koje se tvrdi da su se ponašali pristojno, mada deluje da je u toj grupi bilo još ljudi, pošto ga je neko snimao s leđa dok je tekla salva uvreda.

Šta se dešavalo u glavi tog čoveka, teško je utvrditi. Šta ga je nateralo da izvređa fudbalera iz Švedske koji vodi poreklo iz BiH, ne može ni da se nasluti. Tek ovom prilikom je važno da objasnimo da, za razliku od mnogih, Zlatan nikada nije rekao jednu lošu reč o Srbiji. Zaista nije. I nikada nije krio da je prijatelj sa mnogima. Od Siniše Mihajlovića, sa kojim će uskoro pevati i igrati na festivalu u Sanremu, preko Dejana Stankovića koji ne krije da je ušao u svlačionicu Milana da bi ga zagrlio i poljubio, pa sve do Novaka Đokovića, za koga otvoreno navija i s kojim čak ponekad odigra partiju tenisa. Da ne pričamo o tome da se uključio i u akciju sakupljanja novčanih sredstava tokom velikih poplava…

Zvezda je uputila Zlatanu izvinjenje. Oni zluradi su rekli, tek kada je čula da je pokrenut postupak UEFA. Pokušala je da objasni kako je učinila sve da organizacija meča, kako su to rekli na “Marakani”, bude na nivou dvaju velikih klubova. Iznela je i jasni deklarativni stav da neće dozvoliti da jedan primitivni pojedinac baci mrlju na poznato gostoprimstvo naše zemlje i naroda.

OK. Zvuči kako treba. Ipak, sledeći deo izvinjenja crveno-belih je ono što je ključno. Deo u kome se kaže da će klub u saradnji sa nadležnim organima pronaći pomenutog pojedinca i insistirati na tome da snosi sve posledice takvog ponašanja.

I od tada su prošli dani. Odgovor na pitanje ko je osoba koja je vređala Zlatana ne dolazi. A jasno je da bi moralo da se zna ko je bacio ljagu na kompletnu državu. Na stadionu su kamere, a sigurno da postoji i spisak ljudi koji su dobili ulaznice za VIP-1 ložu, pošto na svakoj ulaznici postoji ime i prezime onoga koji je kartu zadužio.

Zbog toga je od krucijalne važnosti da saznamo ime i prezime prostaka koji je prošlog četvrtka „ukrao slavu“ Milanu Pavkovu i bacio senku na velikih 2:2 u duelu crveno-belih i slavnog kluba iz Italije. Zvezda mora da obavesti javnost o tome ko stoji iza ovog čina, da bi spasla svoj ponos, ali i ponos države. Ona mora da kaže ko nas je obrukao!

A kad budemo saznali ime, kako je okarakterisano, ovog neodgovornog pojedinca, onda će nam možda svima postati jasno i ko je sve bio na stadionu „Rajko Mitić“ prošlog četvrtka. Ono što je tokom ove nedelje izašlo na videlo je da su na „Marakani“ bili raznorazni – od dece tajkuna, preko narodnih poslanika, do onih kojima je valjda najvažnije da objave fotografije na svojim fejsbuk ili instagram profilima kako bi, valjda, pokazali da su bitni, važni i moćni i da smeju da se nađu na stadionu kada je to drugima zabranjeno.

Šta su svi oni dobili od toga? Iskreno, ne znamo, a verovatno to i nije važno. Koga su oni ismejali ovom prilikom? Krizni štab? Crvenu zvezdu? Državu? Šta je dobio onaj ko je vređanjem Ibrahimovića dao materijal onima koji jedva čekaju da napišu nešto loše o Srbiji da, ovog puta s pravom, navedu kako je svetska fudbalska zvezda vređana u Beogradu, i to na nacionalnoj osnovi?

Pročitajte još

Baš zbog toga, Crvena zvezda mora pod hitno da objasni javnosti ko je čovek o kome se pisalo više nego o Pavkovu, ali i ko mu je omogućio da uopšte bude u prilici da napravi sve to.

Da, Zvezda će verovatno biti kažnjena zbog ponašanja publike na meču na kome zvanično nije bilo publike. I to će ostati zapisano. A tek negde sporedno pričaće se o fudbalu…

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike