Došao je i taj dan: Novak je najbolji u istoriji!

08.03.2021

06:47 >> 09:03

0

Autor: D. B.

Đoković je počeo 311. nedelju na mestu broj 1 ATP liste i tako je postavio novi rekord u svetu tenisa

Došao je i taj dan: Novak je najbolji u istoriji!
Copyright Profimedia

Došao je i taj dan, taj 8. mart. Dan kada Srbija slavi Novaka Đokovića. Dan kada Novak Đoković slavi činjenicu da je ušao u istoriju tenis i sporta uopšte.

Danas je dan kada počinje 311. sedmica u kojoj se Đoković nalazi na vrhu ATP liste. Dan kada se osamostalio na večnoj listi, dan kada je ostvario jedan od dva najvažnija cilja u karijeri.

Iza sebe je ostavio Rodžera Federera sa 310 nedelja. Iz sebe je ostavio i idola iz mladosti Pita Samprasa sa 286, pa veličine kao što su Ivan Lendl (270) i Džimija Konorsa (268).
Novak je trenutno u svom petom “mandatu” u ulozi najboljeg tenisera sveta. Ovaj mandat traje mu od februara prošle godine kada je preskočio Rafaela Nadala.

Prvi put tron na ATP listi je zaposeo kada je imao tek nešto više od 24 godine. Bilo je to pre nešto manje od deset godina – 4. jula 2011.

Sada kada sam istorijski broj jedan, odahnuo sam. Mogu da se fokusiram na gren slemove – prenosi AFP reči Đoković u velikom tekstu u kome se jasno nagoveštava šta je sledeći veliki cilj koji Novak želi da ostvari.

A to je da postane najbolji u istoriji i po broju osvojenih najvažnijih turnira. Onih koji spadaju u rang gren slemova (Australijan open, Rolan Garos, Vimbldon i US Open). Dva ljuta rivala, dva čoveka koja su obeležila uz Nolete ovu epohu belog sporta beže mu tek neznatno – Švajcarac i Španac imaju po 20, a Srbin 18.

Apsolutno mi nije problem da to kažem. Ko god je u vrhu tenisa i to ne kaže, ne verujem da je potpuno iskren. To je moja profesionalna motivacija. Profesionalni sportista treba da ima ciljeve, da teži nečemu, potrebna je ta mentalna jasnoća kako bi se postavili dnevni, kratkoročni i dugoročni ciljevi. Želim da osvojim što je moguće više slemova i da budem najduže broj jedan u istoriji – objašnjavao je Đoković.

Pročitajte još

Novak je jedan od samo 26 tenisera u istoriji koji su od 1973. godine bili prvi na ATP listi. Prošla godina je bila šesta koju je završio na mestu broj jedan. Tako se izjednačio sa Pitom Samprasom.

Već sada je poznato da će Novak sigurno biti na mestu broj jedan najmanje 317 nedelja. Ali, ovaj niz će, svi se nadamo trajati i duže.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike