Nemačka policija zbog huligana na nogama! Pod strogom prismotrom biće još 4 grupe, o Englezima se vodi posebna briga

10.06.2024

07:06

0

Autor: D. N.

Angažovano je 22.000 policijaca, koji tokom šampionata neće imati pravo na odmor

Nemačka policija zbog huligana na nogama! Pod strogom prismotrom biće još 4 grupe, o Englezima se vodi posebna briga
Copyright Profimedia

Predstojeće Evropsko prvenstvo će za ljubitelje fudbala biti praznik, ali za neke velika briga. Tu pre svega mislimo na policiju koja će morati da razmišlja i o navijačima. Onim mirnim će morati da garantuje bezbednost, a one ekstremne i nasilne da kontroliše.

Tako da je huliganizam jedna od tema u nemačkim i britankskim medijima. U prvim, zato što su organizatori, a u drugim jer su za ovu pojavu sinonim ostrvski navijači. Ne može se reći da u ostalim državama nema nasilja na tribinima, o čemu svedoče scene iz Holandije, (pa i same), Nemačke, Turske, Italije, Francuske... Ali recimo da su Englezi u najvećoj meri na lošem glasu.

Prema procenama, očekuje se da na stadionima tokom mesec dana turnira (14. jun - 14. jul) bude oko 2,7 miliona navijača, a 12 miliona ukupno, kako u neposrednoj blizini stadiona, pa i na ulicama u gradovima domaćinima. Podsetimo, igraće su u deset gradova, a to su Berlin, Dortmund, Diseldorf, Frankfurt, Gelzenkirhen, Hamburg, Lajpcig, Minhen i Štutgart.

Prvi test biće već 14.juna, kada će u premijernom meču na šampionatu Nemačka igrati sa Škotskom i to na stadionu u Minhenu. Tako je već u maju organizovana vežba za ovaj meč, u kojoj je učestvovalo 50 jedinica policije, 50 mobilnih jedinica, 45 posebnih vozova u kojima su bile starešine, kao i 45 vozova u kojima su bili mladi policajci, koji su na drugoj godini obuke.

Prema navodima nemačkog Bilda, policija će posebno da pazi na pet grupa. I među njima nisu samo navijači, a to su teroristi, nasilni huligani, "putujući" kriminalci, lopovi i "ozbiljni kriminalci". Pod prismotrom će biti i migranti.

Kako se dalje navodi, na granicama, stadionima, javnim mestima, aerodromima, autobuskim i železničkim stanicama, kao i važnim infrastrukturnim tačkama biće mnogo policije svakog dana. Procenjuje se da će biti angažovano oko 22.000 policajaca. Takođe, policija u periodu održavanja šampionata neće imati pravo na godišnji odmor.

Kao što je rečeno, ovom temom su se bavili i engleski mediji (Dejli Mejl), pa su objavili podatak da je oko 1.600 registrovanih tamošnjih huligana moralo da preda pasoš 4. juna, kako bi se sprečili da putuju. Pasoši će im biti vraćeni kada se EURO završi, dakle 14. jula.

Ako se neko od njih ne javi u stanicu policije i preda pasoš, može da završi i u zatvoru, a maksimalna kazna je šest meseci. U tekstu se navodi da je ova mera doneta pošto je u proteklih nekoliko godina uhapšeno oko 2.200 osoba zbog nasilja. Takođe je izrečeno i 682 zabrane, najviše još od 2011. godine.

Na ovu priču, nastavlja se i Bild, da su i nemački huligani spremni za nerede, pošto žele da se "dokažu" na svom terenu.

Naravno, nadamo se da će problema što manje, pošto je očekivati da ih (u današnje vreme) ne bude uopšte, pomalo i utopija. Ostaje nam da vidimo kako će sve izgledati kada šampionat počne.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike