Lester na bizaran način izbegao drastičnu kaznu! Lukave "lisice" pronašle rupetinu u zakonu i provukle se, za sad

07.03.2024

16:30

0

Autor: P.K.

Izneli su smešnu tvrdnju, ali vrlo zakonitu. Opasnost nije prošla

Lester na bizaran način izbegao drastičnu kaznu! Lukave "lisice" pronašle rupetinu u zakonu i provukle se, za sad
Igrači Lestera na kup utakmici - Copyright Tanjug/John Walton/PA via AP

Pravila o trošenju u fudbalu našla su se pod lupom kada je otkriveno da je Lester izbegao kaznu ove sezone tako što je tvrdio da je istovremeno i klub Premijer lige i Čempionšipa!

Kako javlja Dejli mejl, Lester nije ispoštovao novi sistem Premijer lige za brzo rešavanje potencijalnih prekršaja trošenja ove sezone, uprkos riziku od kršenja pravila o Profitu i održivosti (PSR) za 2022/23, jer su ispali na kraju te sezone, ali su takođe izbegli da budu podvrgnuti planu trošenja u Čempionšipu ove godine pod izgovorom da su prošle sezone bili klub iz višeg ranga.

U neobičnom skupu okolnosti, Lester je upravi lige (EFL) u novembru rekao da ne moraju da se pridržavaju njihovih propisa jer su prošle sezone bili klub Premijer lige, a ipak nisu bili primorani da se pridržavaju pravila Premijer lige narednog meseca kada su drugi klubovi u riziku od prekršaja morali da podnesu svoje račune.

Slučaj Lestera izgleda da otkriva veliku rupu u kontroverznom pravilniku o trošenju u fudbalu, koju je klub iskoristio da sebi obezbedi najbolju šansu za povratak u Premijer ligu ove sezone.

Lester bi i dalje mogao biti optužen za prekoračenje gubitaka Premijer lige od 105 miliona funti prošle sezone, ali bi bilo kakva kazna i oduzimanje bodova važilo za sledeću sezonu i ne bi ugrozilo njihove nade za promociju, dok se Everton i Notingem forest suočavaju sa oduzimanjem bodova ove sezone zbog prekomernog trošenja u istom periodu.

Anomalija je nastala nakon što je Premijer liga prošlog leta uvela nova pravila za rešavanje potencijalnih PSR slučajeva nakon žalbi da je Everton izbegao oduzimanje bodova koje bi ih poslalo u niži rang prošle sezone, ali ih nije primenila na Lester.

Prema novim propisima, klubovi koji su u riziku od PSR prekršaja moraju da podnesu račune tri meseca pre svojih rivala, do 31. decembra, kako bi bilo koji disciplinski postupak mogao biti zaključen i bilo kakve sankcije primenjene do kraja sezone.

Izvori Premijer lige potvrdili su Dejli mejlu da se njihova nova standardna uputstva primenjuju samo na klubove Premijer lige.

Šta je bilo sa drugim klubovima?

Everton i Forest su svoje račune podneli Premijer ligi u decembru i kasnije su optuženi za prekršaje trošenja za tri godine zaključno sa sezonom 2022/23, sa slučajevima koji će biti razmatrani u narednih nekoliko nedelja, ali Lester to nije bio dužan da uradi.

Računi Lestera moraju biti podneti do kraja ovog meseca i bilo kakva kazna će biti odložena za sledeću sezonu, do kada će verovatno ponovo biti u Premijer ligi, pošto tim Enca Mareske na čelu tabele ima tri boda prednosti u odnosu na rivale. Do kraja sezone ostalo je još 10 kola.

Da stvar bude komplikovanija, Lester je takođe u riziku od kršenja pravila o trošenju za tekuću sezonu nakon što je nezavisna jedinica za finansijsko izveštavanje klubova EFL zaključila da klub "predviđa kršenje granica gubitaka Pravila o Profitabilnosti i Održivosti (PSR) za trogodišnji period koji se završava finansijskom godinom 2023/24".

Videćemo da li će se "lisice" i ovog puta izvući.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike