Zvezda i Partizan po jednom su slični Borusiji Dortmund i Mančester junajtedu: Ovo su najveći gubitnici godine!

31.12.2023

20:11

0

Neuspeh je njihov zajednički imenitelj

Zvezda i Partizan po jednom su slični Borusiji Dortmund i Mančester junajtedu: Ovo su najveći gubitnici godine!
Copyright profimedia, Tanjug/AP

Godina donosi sportske heroje, ali i teške luzere!

U 2023. godini konkurencija je bila preoštra, ali emocije i sećanja pomažu da posao određivanja poretka bude jednostavniji.

Ako merimo navijačku patnju u svojoj okolini, ako se podsetimo krahova na globalnom planu, Top 7 lista najvećih gubitnika izgleda ovako:  

7. Borusija Dortmund

Sve se krajem maja naslikalo tako da se prekine "makabizacija" nemačkog fudbala.

Posle 11 Bajernovih titula zaredom, svet je očekivao radost pred "žutim zidom" na Vestfalenu.

Bilo je potrebno samo da se pobedi deveti na tabeli Majnc i nezavisno od rezultata bavarskog giganta, Borusija bi osvojila Bundesligu za sezonu 2022/23. Međutim, ...

Profimedia
Do leta je bio Dortmundov: Džud Belingem

Prepun stadion u Dortmundu prisustvovao je epskom krahu omiljenog tima! Već u 24. minutu bilo je 0:2 za Majnc na semaforu, tako da se golom u 96. minutu za 2:2 samo čast spasavala.

Dortmund očima nije verovao šta je gledao 90 minuta, a i Bajernovi igrači gledali su se u neverici kad su pobedili Keln u gostima sa 2:1 i postali šampioni.

6. Mančester junajted

Fudbalski institut CIES izašao je sa podatkom da se na Old Trafordu u poslednjih devet godina potrošilo 1.670.000.000 evra, a samo u 2023. godini sa računa je skinuto 443 mliona evra za transfere Antonija, Hojlunda, Martineza, Kezemira, Maunta, Onane ...

Tanjug/AP
Ne pomaže ni Varan

Promene trenera, ogromni troškovi za dovođenje pojačanja i ništa. Prošlo prvenstvo Premijer lige četvrti, u ovoj sezoni motaju se oko sedmog mesta, u Evropi ih više nema, jer su bili četvrti u grupi Lige šampiona sa Bajernom, Kopenhagenom i Galatasarajem.

Kako pronaći uzroke truleži na" Teatru snova", zašto toliki novac nije pomogao da se zaustavi propadanje...

Bez pravog odgovora odatle je otišao i jedan Žoze Murinjo.

5. Košarkaška reprezentacija SAD

Odavno Amerikanci imaju poseban odnos prema međunarodnim košarkaškim takmičenjima, pa se s vremena na vreme stekne utisak da su im neke druge stvari preče od ponosa ili mogućnosti da završe na listi najvećih luzera.

Foto: Tanjug/AP Photo/Aaron Favila
Bankero u duelu sa Polonarom i Fontekiom

Letos na Mundobasket došli su u šarenom sastavu, sa izuzetnim stručnim štabom (selektor Stiv Ker, pomoćnik Erik Spolstra), ali bez prave kompozicije, daleko od pomisli da će ih neko zapamtiti kao "drim tim".

Do poslednje utakmice u drugoj fazi takmičenja izgledali su kao kaznena ekspedicija, ali su ih onda načeli Litvanci i samopouzdanje je otišlo bestraga. Na kraju samo četvrti, uz treći poraz na prvenstvu i to od komšija Kanađana. 

4. KK Crvena zvezda

Crveno-beli su se baš nametnuli za luzersku listu. Ajde što su u leto 2022. godine napravili ključne promašaje u selekciji, već se i u tradicionalnoj "doselekciji" sa Kampacom i, pre toga, Vildozom, negde pravila greška u koracima.

U Evroligi samo deseto mesto, uprkos solidnih 17-17. U AdmiralBET ABA ligi, drugi iza Partizana!

MN Press
Kampaco sa svojom zamenom u Zvezdi Jagom

Ajde, može se preći preko jednog neuspeha, jer ništa nije večno, posebno ne u sportu. Nova šansa za popravni došla je letos, ali opet se dogodio kvar!

 Zvezda i pored svih ulaganja koja nisu mala nije mogla više od trenutnih 5-11 u Evroligi i 15. pozicije. "Doselekcija" je u toku, naravno! Posle smene trenera oteran je Nejpir, doveden Gilespi i vraćen Topić iz Mege. Nada tinja, ali sve tanje.

3. Srpski fudbal

Gde god bi se okrenuli, nigde svetla! U godini kada je Superliga dobila pet predstavnika u Evropi, prvaka direktno plasiranog u grupnu fazu Lige šampiona, dogodio se sunovrat klupskog fudbala.

Iz svega smo kao srpski fudbal izašli sa pobedom Partizana protiv Sabaha u kvalifikacijama, i dva remija Zvezde (protiv Jang bojsa) i TSC (Olimpijakos) na ukupno odigranih 26 mečeva. Debakl!

MN Press
Maglovito na Banovom brdu

Ništa bolje nije ni sa reprezentacijom. Slavi se plasman na EURO na kojem nismo bili 24 godine, ali uspeh ima gorak ukusu. Savladani su samo Crnogorci i Litvanci, a igra u najslabijoj grupi bila je takva da ne uliva nadu da će biti nešto bolje u Nemačkoj.

2. FK Partizan

Večiti imaju specijalan status u srpskom fudbalu, pa zato nije "pošteno" ne istaći ih kao najodgovornije za iskreirano crnilo u najpopularnijem našem sportu.

Partizan svakako nosi svoj deo odgovornosti što smo ove godine svedočili propasti domaćeg klupskog fudbala i to ne samo zbog katastrofe protiv Nordsjelanda, već i zbog svega što su ostavili za sobom u prethodnom šampionatu kojeg su završili kao peti na tabeli!

MN Press
Kragujevčani su odneli bod iz Humske

Da im nije Zvezde, mogli su da budu i lideri na listi najvećih "luzera", jer proživljavaju finansijski, kadrovski, infrastrukturni slom... Partizan je za mnoge pacijent na aparatima za veštačko održavanje u životu i onda se dogodi pobeda u derbiju...

1. FK Crvena zvezda

Zvezda je po budžetu Junajted za srpske uslove! Uprkos vladavini srpskom ligom stalno oko najtrofejnijeg kluba stoji okačen debeo zastor nezadovoljstva.

Oseća se ono i kod navijača, i većeg dela javnosti, pa i njenih vodećih ljudi. Svi bi nešto menjali, jer čežnjivo žele da vrate osećaj jake evropske Zvezde, ali negde se greši!

MN Press
Zvezdina nada: Jovan Mijatović

Nema u tome na šta se troši novac dovoljno kvaliteta, još je manje strpljenja kod onih koji navijaju i onih što odlučuju o budućnosti kluba. 

Leto počne sa bombastičnim najavama velikih transfera, promocijom stranog trenera i tačka se stavlja krajem jeseni zaklinjanjem u 18-godišnjake iz svoje omladinske škole. Lutanje se nastavlja!

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike