Zvezda ispala, navijači ubijeni u pojam, krediti odavno potrošeni, a Bahar i dalje gura priču "pa nisam samo ja kriv"!

29.11.2023

11:59

0

Posle eliminacije iz Evrope, Izraelac "rasporedio odgovornost", a uprava ga za sada i dalje čuva

Zvezda ispala, navijači ubijeni u pojam, krediti odavno potrošeni, a Bahar i dalje gura priču "pa nisam samo ja kriv"!
Copyright FK Crvena zvezda

Fudbaleri Crvene zvezde odigrali su sinoć jednu od onih utakmica kada lopta jednostavno neće u gol. Da se igralo još 90 minuta ne bi bilo gola u mreži Jang bojsa. Ali to ne može da bude opravdanje za surovu činjenicu da se prvak Srbije od Evrope oprostio na kolo pre kraja grupne faze. I to u okršaju sa direktnim rivalom za evropsko proleće, koji iako dolazi iz bogatije Švajcarske ima roster koji manje vredi na tržištu.

Trenutni tim Crvene zvezde vredi 73.030.000 evra, dok tim Jang bojsa vredi 56.450.000 evra.

Posle žrebanja za grupu, bilo je jasno da su Mančester siti i Lajpcig daleko ispred, ali je prvak Švajcarske bio protivnik sa kojim može da se igra. Ali ekipa Baraka Bahara to nije dokazala na terenu, a mogla je. Jednostavno, ako ne mogu da se osvoje bodovi protiv ekipe koja nije ništa posebno, onda nema o čemu da se priča.

MN Press
 

U Beogradu je bilo nerešeno, pa je tada propuštena najveća šansa za nastavak takmičenje u Ligi Evrope. A sinoć je i ona i definitivno izgubljena, pa će dolazak "građana" Pepa Gvardiole biti samo formalnost. Jedino što može da garantuje da će "Rajko Mitić" biti dobro popunjen je činjenica da stiže prvak Evrope. Pa će tako ovaj detalj možda i nadvladati razočaranost navijača koja sigurno postoji posle nekoliko meseci. I da će ih "ubediti" da dođu na meč koji više ništa ne može da promeni.

Za stvaranje ovog tima uloženo je mnogo novca, pa je tako Šerif Ndijae plaćen 4,3 miliona evra, a Hvang pet. A rezultata nema pa nema. Od ekipe projektovane za najveće domete, došli smo do one koja će UEFA takmičenja u narednoj kalendarskoj godini pratiti u televizijskim prenosima i boriti se za odbranu titule. Mada je i u Superligi bilo mnogo razočaranja.

Po pravilu trener prvi plaća ceh!

I tako dođosmo do čoveka koji je prvi na "tapetu". Pogađate, reč je o Baraku Baharu. Doveden je kao čovek za velika dela, niko mu nije "krojio" tim, niti ga ograničavao da dovede nekog igrača koji će ostati upamćeni više po sumi za koju su dovedeni, nego po učinku. A kao rezultat ima samo jedan bod od mogućih 15 u Ligi šampiona, mada se i za taj jedan strepelo. Da ne beše Osmana Bukarija, na kontu bi bila nula. I u prvenstvu se kasni za Partizanom. I to posebno boli navijače, jer je na početku sezone Zvezda bila "nikad jača", a crno-beli "nikad slabiji" posebno posle eliminacije iz Evrope. 

Ko je hteo da nađe opravdanje za prednost Partizana koja je bila i šest bodova govorio je "oni ne igraju Evropu, pa im je lakše". Ali, ni to nije smelo ni da se pomisli, a ne da se kaže, jer je Zvezdin projekat napravljen tako da se nastavi dominacija u Srbiji i da se u Evropi napravi korak više.

Zvezda je pokazala koliko (ne) može u Ligi šampiona, pa se baš zbog toga postavlja i dodatno pitanje koliko bi se uradilo u Ligi Evrope, takmičenju koje je rang ispod, ali kada se zna koje ekipe nadmeću, ništa nije sigurno.

Bahar ne odustaje?!

Dakle, njegova je odgovornost je najveća. Daleko od toga da nema krivice i drugih, ali jasno je da trener uvek prvi plaća cenu. Možda u Srbiji ta "vrteška" radi brže, ali se otkazi dele i u drugim državama sa kvalitetnijim ligama. I da je reč o nekom našem treneru, verovatno je da on već odavno ne bi radio. Ali je Izraelac dobio kredite koje troši, a relativno skoro dobio je i "žuti karton" od navijača.

Posle poraza od Lajpciga nedavno u Beogradu, jasno je bilo da se Zvezdine šanse za ostanak u Evropi smanjuju, ali i tad je postojala ona minimalna nada. Pa su oni najveći optimisti rekli, "hajde da mu damo novu šansu, možda bude nešto u Bernu". Ali je i taj kredit potrošen.

FK Crvena zvezda
 

Sinoć je na primer, posle eliminacije rekao da je krivica na svima, a na pitanje da li razmišlja o ostavci odgovorio da "nikada ne odustaje i da veruje u tim".

Dodatni problem za upravu Zvezde je i činjenica da je ugovor potpisan na tri godine i teško je očekivati da bi se Bahar odrekao ijednog evra u slučaju otkaza. Ali svako mora da razmišlja o posledicama svojih poteza.

Tako da je odgovornost lančana. Čelnici Zvezde su angažovali nekadašnjeg trenera Makabija iz Haife i koliko je god Bahar odgovoran za izbor igrača i taktike, toliko su oni za svoj deo posla. Mada još jednom napominjemo da je imao potpuno odrešene ruke u radu. Tako je na primer Izraelac insistirao na dovođenju Miloša Degeneka i sada ga "zaboravio".

Isto tako, doveden je i Šerif Ndijae koji je trebalo da rešava mečeve, ali će sinoćni duel u Bernu ostati upamćen po njegovim promašajima iz uvodnih minuta. I onda je na početku drugog poluvremena šansu dobio mladi Jovan Mijatović koji je takođe "upisao" promašaje. Ali, ako ovaj momak treba da vadi "kestenje iz vatre", e onda Zvezda ima problem. Mada, već je to činio ove sezone u domaćem šampionatu.

Tako da sada ostaje da vidimo koji će biti naredni potez. I da li će ga uopšte i biti jer je samo pre desetak dana generalni direktor Zvezdan Terzić rekao da trener Bahar ima podršku.

MN Press
 

- Bahar ostaje sigurno, dali smo mu podršku. Rezultati koje će sigurno napraviti u prespektivi amortizovaće neke negativne kritike upućene na njegovu adresu. Moramo da budemo spremni na kritiku - rekao je Terzić, mada svaki dan nosi nešto novo.

Ali je jedno sigurno, da je svaki navijač duboko razočaran što se evropska priča završila. Mada se onda postavlja i pitanje šta će biti problem i izgovor u slučaju novog eventualnog kiksa u Superligi. Šansa da se koliko-toliko popravi utisak je i dobar rezultat u "večitom derbiju", za dvadesetak dana. U suprotnom, biće novih potresa.

Nova utakmica je u nedelju u Kruševcu, protiv Napretka i kao što smo ove sezone čuli bezbroj puta, nema se prava na grešku.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike