Bugari jako poštuju Srbiju, nemaju rezultatski šta da dobiju, ali hoće da nas pobede! "Važno je, zbog budućnosti!"

18.11.2023

16:57

0

Autor: P.K.

"Orlovi" ne smeju da izgubi ovaj meč, Bugari bi da spasu obraz

Bugari jako poštuju Srbiju, nemaju rezultatski šta da dobiju, ali hoće da nas pobede! "Važno je, zbog budućnosti!"
Ilian Iliev - Copyright Tanjug/Zsolt Szigetvary/MTI via AP

Selektor fudbalske reprezentacije Ilijan Ilijev istakao je veliko poštovanje prema reprezentaciji Srbije. On je u Leskovcu razgovarao sa novinarima na stadionu "Dubočica" pred završetak kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

Srbiji treba da izbegne poraz da bi se sigurno plasirala na turnir u Nemačku (ili da Crna Gora ne pobedi u Mađarskoj), dok Bugari nemaju šanse za plasman. Oni su kod kuće odigrali 2:2 sa Mađarskom, koja je izjednačila autogolom u 97. minutu.

- Svi poznajemo tim Srbije i ovo nije kurtoazija – to su igrači svetske klase. Na Evropskom prvenstvu mogu da urade velike stvari, ako se kvalifikuju. Ono što želim jeste da igramo na isti način – s karakterom i da pokažemo da smo živi. Kao što smo to uradili u utakmici sa Mađarskom. U takvim situacijama naš tim može da raste, jer smo igrali dosta vremena s igračem manje, pri negativnom rezultatu. Nadam se da će sutra naše ponašanje biti isto.

Na šta će se osloniti sutra, šta je važno?

- Da budemo mirniji. Mnogi su očekivali da imamo loš rezultat s onim što se dogodilo. Bili smo na minut od prve pobede. Psihološki nas je malo to uticalo. Ali, želim da svako ostavi svoj ego van terena i da da maksimum od sebe. Protiv Mađarske smo bili u velikim periodima bez lopte, sada očekujem isto od Srbije. To je tim koji može da drži loptu.

S obzirom na klasu protivnika, Ilijev je upitan da li će biti zadovoljan bodom sutra:

- Nerešeno je deo igre, ali s tim bodom se nećemo kvalifikovati. Želimo da pobedimo, da postavimo atmosferu za budućnost, da se branimo i napadamo ispravno. Dobro je pobediti, ali i pokušati da se ima stil i da se bude prepoznatljiv kao tim. Nije prijatno da nacionalni tim bude bez pobede. U prošloj utakmici smo pokušali, sada nas opet čeka iskusni protivnik svetske klase.

Srbija je izgubila u Belgiji u generalnoj probi za ovaj meč…

- Srbi su igrali sa 7-8 igrača bez mnogo treninga u Belgiji. Kod nas imamo dve opcije - da napravimo neke rotacije, ili da napravimo samo neophodne promene i postepeno rotiramo. Nismo izabrali, može da bude negde između. U prvom meču su pokazali dobro fizičko lice. Očigledno su dobro radili u svojim klubovima.

Ipak, dešavanja na terenu nisu glavna tema kod naših komšija, već je to rat navijača i nacionalnog saveza, zbog čega je tamošnja federacija čak tražila od UEFA da se igra bez publike. To je posle izazvalo nerede na ulicama Sofije

- Stvari koje su se dogodile nisu dobre za nikoga ko je povezan sa bugarskim fudbalom. Jedino pozitivno je što smo u četvrtak pokazali prvi korak ka onome što želimo. Želim da pokažemo karakter i možda se stvari mogu dogoditi u budućnosti. Fudbal je ostao u pozadini. Ne vraćajmo se nazad. Svi smo znali da je to miran protest, ali se kasnije ispostavilo da nije baš tako miran. Žao mi je svih nas koji smo povezani sa bugarskim fudbalom.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike