Haos i nasilje u Sofiji! Navijači protestovali protiv saveza, pa se sukobili sa policijom (FOTO GALERIJA)

16.11.2023

22:18

0

Autor: P.K.

Navijači protestovali protiv svog saveza i sve je preraslo u tuču

Haos i nasilje u Sofiji! Navijači protestovali protiv saveza, pa se sukobili sa policijom (FOTO GALERIJA)
Neredi u Sofiji - Copyright Tanjug/AP Photo/Valentina Petrova

Hiljade bugarskih navijača protestovalo je na ulicama Sofije protiv nacionalnog fudbalskog saveza, a situacija je eskalirala u nasilje.

Spor između Fudbalskog saveza i navijača doveo je do toga da se kvalifikaciona utakmica Bugarske protiv Mađarske za Evropsko prvenstvo odigra bez gledalaca.

Nekoliko minuta pre početka utakmice, navijači su bacili pirotehnička sredstva, kamenje i plastične flaše na policiju. Nakon što su zapalili kontejnere, policija je reagovala vodenim topovima.

Mediji su izvestili o nekoliko povređenih demonstranata.

Navijače, koji su odavno nezadovoljni, razbesnela je odluka o odigravanju večerašnjeg meča pred praznim tribinama na stadionu u Sofiji, gde se rasporedilo oko 1.600 policajaca u opremi za razbijanje demonstracija.

Bugarska reprezentacija nije uspela da se plasira na veliki turnir skoro dve decenije. Navijači su pozvali na proteste širom zemlje posle poslednja dva ponižavajuća poraza od Albanije i Litvanije u oktobru.

Predsedniku Saveza Borislavu Mihajlovu i njegovim pomoćnicima koji su na čelu FS već 18 godina, navijači su uzvikivali "ostavka!" u 18. minutu svake prvenstvene utakmice prethodnih nedelja.

U strahu od nereda, Mihajlov je prošle nedelje zatražio od UEFA da se utakmica protiv Mađarske igra pred praznim tribinama.

Navijači su kritikovali ovu odluku i istakli su da u istoriji fudbala ne postoji slučaj da je neki savez sam tražio da domaću utakmicu igra bez navijača.

Ova odluka je izazvala gnev ne samo među bugarskim navijačima. Državna novinska agencija BTA izvestila je da su mnogi Mađari koji su imali ulaznice odlučili da putuju u Bugarsku bez obzira da li će moći da uđu na stadion u nameri da se pridruže protestu bugarskih navijača.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike