Mađarski bandit je "dočekao" Srbe u Budimpešti! Ovo je biografija ozloglašenog Rože!

15.10.2023

14:39

1

Autor: D. N.

Prvu krađu počinio je kada je imao 23 godine, a kasnije je učestvovao i u ubistvima. Umro je u zatvoru

Mađarski bandit je "dočekao" Srbe u Budimpešti! Ovo je biografija ozloglašenog Rože!
Copyright MN Press

Fudbalska reprezentacija Srbije poražena je u Budimpešti od Mađarske u okviru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo i tako sebi napravila pritisak vezan za plasman u Nemačku. Osim o rezultatu 2:1 u korist domaćina, pričalo se i o koreografiji koja je bila na jednoj od tribina "Puškaš arene".

Reč je o Šandoru Roži (1813 - 1878), koji je život okončao u zatvoru. Ovaj pljačkaš (bandit-bećar) i kasnije i ubica je rano ostao bez oca. Prema jednoj verziji, Andraš Roza je obešen zbog krađe konja, a prema drugoj ubijen tokom pljačke u Bačkoj.

MN Press
 

Prvu krađu počinio je kada je imao 23 godine. Ukrao je dve krave, pa je uhapšen i bio u zatvoru u Segedinu. Uspeo je da pobegne iz zatvora i nastavio sa zločinima. Ubio je 30-ak ljudi, uključujući i žandare, krao stoku. Onda je 1845. godine zatražio od vlasti da ga pomiluju, a on je zauzvrat obećao da će živet pošteno. Ali je ta molba odbijena.

Nekoliko godina kasnije je postigao dogovor sa vođom Mađarske revolucije Košutom Lajošom da se sa četom od 150 razbojnika pridruži. Zbog toga, mnogi na njega gledaju kao junaka. Bio je i amnestiran za sve zločine.

Takođe se navodi da je sa svojom bandom u novembru 1848. godine upao u selo Ezereš. Zadatak je bio da se stanovništvo razoruža, ali učinjeno je nešto mnogo strašnije. Ubijeno je 36 meštana, a selo uništeno. Posle ovog zločina, banda je bila raspuštena, a Roža se čak i oženio. Posle propasti revolucije, vlasti su želele da ga uhapse, ali se on uspešno krio. Bio je ucenjen na 10.000 zlatnih forinti, a onda ga je mnogo godina kasnije izdao jedan od najbližih saradnika i ljudi od poverenja. Bio je to Pal Katona, pa je Roža i zatvoren.

Oosuđen je na doživotnu robiju. Proveo je devet godina u zatvorima u današnjoj Subotici i Petrovaradinu, dok nije pušten u opštoj amnestiji 1869. Nastavio je da pljačka vozove i godinu dana kasnije ponovo je uhvaćen i osuđen da novu doživotnu robiju.

Preminuo je 1878. godine od tuberkuloze u zatvoru u Gerli. U tim poslednjim zatvorskim godinama bio je i krojač.

O Roži, na kojeg se gleda kao "Robinu Hudu" jer je navodno otimao od bogatih zemljoposednika novac i delio siromašnima, snimljeno je i nekoliko TV emisija. Tako je mađarska televizija 1971. godine napravila seriju od 12 delova, a 1985. godine serija je snimljena i u tadašnjoj Čehoslovačkoj,.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike