Sećamo se poslednjeg EP sa našom reprezentacijom! Lude utakmice u grupi, Kežmanov ekspresni crveni i za kraj katastrofa od Holandije! (FOTO)

13.10.2023

08:58

0

Autor: D. N.

Srpski nacionalni tim na odličnom putu da se plasira na kontinentalni šampionat, prvi posle 2000. godine

Sećamo se poslednjeg EP sa našom reprezentacijom! Lude utakmice u grupi, Kežmanov ekspresni crveni i za kraj katastrofa od Holandije! (FOTO)
Copyright MN Press

Fudbalska reprezentacija Srbije na odličnom je putu da se plasira na Evropsko prvenstvo koje će naredne godine biti organizovano u Nemačkoj. Preostale su utakmice sa Mađarskom (sutra u 20.45), Crnom Gorom i Bugarskom, i kako je rekao selektor Dragan Stojković Piksi sve je u našim rukama.

Upravo je Stojković bio deo reprezentacije (tada SR Jugoslavije), ali kao igrač na poslednjem kontinentalnom šampionatu na kojem je naš nacionalni tim učestvovao. Od te 2000. godine, i prvenstva u Belgiji i Holandiji, prolazili su bez nas šampionati u Portugaliji, Austriji i Švajcarskoj, Ukrajini i Poljskoj, Francuskoj i onaj poslednji koji je održan u nekoliko zemalja.

Sada se nadamo plasmanu u Nemačku i učešću na koje čekamo skoro četvrt veka, a u narednim redovima ćemo vas vratiti na šampionat u Belgiji i Holandiji.

Uvod je bio meč u Zagrebu

I priča o plasmanu je prilično zanimljiva. Obezbeđen je definitivno 9. oktobra 1999. godine, kada je u Zagrebu bilo 2:2.

Zauzeli smo prvo mesto, a taj meč pamtićemo po dva "slobodnjaka" Siniše Mihajlovića koji su doveli do golova u mreži Dražena Ladića, kao i isključenju Zorana Mirkovića. Posle jednog duela, uhvatio je Roberta Jarnija za "muškost", pa je dobio direktan crveni karton. Iako je Jugoslavija koju je vodio selektor Vujadin Boškov igrala celo drugo poluvreme bez Mirkovića, cilj je ostvaren.

I onda je došlo ono pravo, a žrebom je bila određena grupa C sa Slovenijom, Španijom i Norveškom.

Remi za početak

Šarlroa, 13. jun. Ovo je bio datum prve utakmice i to protiv Slovenije, što je bio prvi susret dve države od raspada SFRJ.

I nije počelo dobro za naš tim, pošto su Slovenci već u 57. minutu imali prednost od čak 3:0, zahvaljujući golovima Zlatka Zahoviča (dva) i Milana Pavlina. Uz to je ubrzo Mihajlović isključen, pa smo imali igrača i tri gola manje. Usledio je međutim neverovatan rasplet, pošto su Savo Milošević i Ljubinko Drulović u samo šest minuta dali tri gola, od 67. do 73. Mogli smo i do pobede, ali je ipak ostalo 3:3.

MN Press
 

U narednoj utakmici smo pobedili minimalnim rezultatom, reprezentaciju Norveške. Jedini gol dao je Milošević, već u osmom minutu, odmah posle slododnog udarca Drulovića, sadašnjeg pomoćnika Stojkovića. Detalj koji je takođe obeležio ovaj meč je ekspresni crveni karton Mateje Kežmana. Tadašnji napadač Partizana je u 87. minutu zamenio Mijatovića i posle samo 90 sekundi zbog oštrog starta je dobio direktni crveni karton.

MN Press
 

I za kraj takmičenja u grupi, utakmica protiv Španije, koja je na kraju rešena u korist "crvene furije" - 4:3.

Taj meč je ujedno odlučivao o prvom mestu u grupi. Našoj reprezentaciji je bio dovoljan i remi, a Špancima je bila potrebna pobeda. I lepo je krenulo za naš tim. U 30. minutu akcija Drulović - Milošević rezultovala je vođstvom od 1:0. Smanjili su Španci u završnici prvog poluvremena, ali je ponovo Jugoslavija došla u novu prednost. Dejan Govedarica, koji je zamenio Vladimira Jugovića, šutem sa 16 metara ponovo je doveo "plave" u vođstvo. Samo minut kasnije, Radost, međutim, nije trajala ni minut, jer je još jedan “rezervista”, Munitis, izjednačio već u sledećem napadu Španaca.

Ni ovaj meč nismo završili sa svim fudbalarima, pošto je Slaviša Jokanović u 63. minutu dobio drugi žuti karton. Igrač manje međutim nije značio da ne možemo do nove prednosti, preko Slobodana Komljenovića. Kada se ušlo u samu završnicu, odnosno kada je istekao 90. minut, Jugoslavija je imala gol prednosti. Ali je nije sačuvala. Usledila su dva gola Španaca, u četvrtom i petom minutu nadoknade, a strelci su bili Mendijeta (penal) i Alfonso.

Katastrofa za kraj

I bili smo drugi u grupi, pa je u četvrtfinalu rival bila Holandija. Pred više od 50 hiljada ljudi na "De Kajpu" u Roterdamu, naša reprezentacija je doživela debakl.

MN Press
 

Poražena je sa 6:1 i na neslavan način završila učešće na EURO 2000. Patrik Klajvert nam je dao čak tri gola, Mark Overmars dva, dok je Govedarica bio strelac, ali autogola. Katastrofu je samo ublažio Milošević u drugom minutu nadoknade.

Ako je za utehu, Milošević je sa pet golova bio prvi strelac turnira. Toliko je postigao i Klajvert, alu je nagrada ipak pripala našem napadaču, pošto je Holanđanin imao meč više.

I za kraj, ovo je bio kompletan spisak reprezentacije SR Jugoslavije koju je predvodio selektor Vujadin Boškov.

MN Press
 

GOLMANI: Ivica Kralj, Željko Cicović i Aleksandar Kocić.

ODBRANA: Ivan Dudić, Slobodan Komljenović, Miroslav Đukić, Siniša Mihajlović, Niša Saveljić, Goran Bunjevčević i Goran Đorović.

MN Press
 

SREDINA: Slaviša Jokanović, Vladimir Jugović, Albert Nađ, Dejan Stanković, Jovan Stanković, Ljubinko Drulović, Dragan Stojković i Dejan Govedarica.

NAPAD: Predrag Mijatović, Savo Milošević, Darko Kovačević i Mateja Kežman.

Na žalost među nama nisu više Boškov, Mihajlović i Bunjevčević, dok Stojkoviću (između ostalih) u stručnom štabu trenutno pomažu Đorović i Drulović.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike