To možda jeste prava ljubav, ali taj nije pravi muškarac: Na današnji dan rođen je Vujadin Boškov, a njegove reči svi pamte!

16.05.2023

09:13

0

Autor: A. S.

Brojne su anegdote koje se vezuju za čuvenog trenera

To možda jeste prava ljubav, ali taj nije pravi muškarac: Na današnji dan rođen je Vujadin Boškov, a njegove reči svi pamte!
Vujadin Boškov - Copyright MN Press

Srbija kao samostalna država, ali i region, oduvek su iznedrivali dobre fudbalske trenere. Jedan od začetnika te dobre škole sigurno je Vujadin Boškov, koji nas je napustio pre sedam godina, ali setimo se najpre dobrih i pozitivnih strana ove legende.

Na današnji dan, davne 1931. godine, u Begeču, rođen je Vujadin Boškov. Za malo mesto u Vojvodini, u vremenu kada je sport bio korišćen kao beg sa ulice i iz lošeg društva, Boškov je iznenadio kada se odlučio za fudbal. Međutim, kada se sagleda cela njegova karijera, jasno je da drugačije nije moglo biti.

Već sa 15 godina završio je u Vojvodini, čiji je dres nosio punih 14 godina. Postao je legenda kluba, ali i Jugoslavije. 1960. je rešio da napusti Novi Sad i potpiše za Sampdoriju, a četiri godine kasnije, vratio se u Vojvodinu, na mesto sportskog direktora. Posle sedam godina u odelu, preselio se na klupu Jugoslavije i tako je krenuo njegov trenerski put. Sve posle toga je legenda.

A na putu stvaranja istorije, Boškov je sa ogromnim uspehom radio u Italiji i Španiji, gde je između ostalog vodio Real Madrid i Sampdoriju, kao i reprezentaciju Jugoslavije, a karakteristične za njega bile su neverovatne i britke izjave, koje se i dan danas prepričavaju.

- Fudbal je fudbal - jedna je od najcitiranijih njegovih rečenica, koju je potom objasnio:

- Prvo, ta izjava datira iz vremena kada sam bio selektor Jugoslavije, kasnije sam je ponovio u Španiji i svi su se oduševili kao da sam rekao ne znam šta. Samo sam hteo da kažem da je fudbal neuporediv sa bilo kojim sportom, jednostavno zato što se većina drugih ‘radi’ rukama, a fudbal nogama. To je ogromna razlika i zato je fudbal – fudbal.

Postoji i jedna rečenica koju zaljubljenici u fudbal verovatno često citiraju svojim lepšim polovinama.

- Ako muškarac više voli ženu nego hladno pivo i finale na televizoru, to možda jeste prava ljubav, ali taj nije pravi muškarac.

Trenerski posao ga je naročito inspirisao:

- Treneri su kao mini-suknje: jedne godine su u modi, druge ih vrate nazad u ormar - govorio je Boškov, kao i:

- U fudbalu postoji zakon protiv trenera: igrači dobijaju, a treneri gube utakmice.

Takođe, njegova rečenica je i:

- Treneri su kao operski pevači. Ima ih mnogo dobrih, ali samo dvojica-trojica mogu da pevaju u milanskoj Skali.

Tako je jednom prilikom i na pitanje medija, ko će biti šampiona, imao spreman odgovor:

- Prvak će biti ekipa koja osvoji najviše bodova.

Porazi mu nisu bili strani, a o jednom katastrofalnom je u svom stilu naveo:

- Bolje jednom izgubiti sa 6:0 nego šest puta sa 1:0.

A šta kada ekipa odigra dobro, ali je izostala realizacija.

- Lopta ulazi u mrežu kada Bog tako kaže - pričao je Boškov, koji je takođe imao šta da kaže i svojim igračima, kada je ide:

- Izgledali smo kao turisti na terenu, samo što mi nismo morali da platimo kartu za ulaz - bile su reči čuvenog trenera.

Brojne anegdote su obeležile njegovu karijeru, a svakako da je jedna od onih koja se istakla ona sa Dejanom Govedaricom. Boškov je predvodio reprezentaciju SRJ na Evropskom prvenstvu 2000. godine, a nacionalni tim obezbedio je prolazak u nokaut fazu, iako su u poslednjem meču u grupi poraženi od Španaca. Prema priči, sledećeg jutra, Boškov je sreo Dejana Govedaricu upitavši ga: "Sine, odakle ti ta trenerka? Znaš li da to mogu da nose samo reprezentativci Jugoslavije?" Zbunjeni fudbaler je odgovorio: "Selektore, to sam ja, Dejan".

Na kraju, priča se vraća na početak i prvu ljubav.

- Vojvodina je na jednoj strani, a svi ostali su na drugoj. Tako je bilo i tako će zauvek ostati. Volim i poštujem sve klubove u kojima sam bio igrač i trener, ali samo je Vojvodina – jedna jedina.

U svojoj bogatoj karijeri, stvorio je veliki broj igrača, koji su mu i dan danas zahvalni na dobijenoj prilici i saradnji. Preminuo je 27. aprila, 2014. godine, u 82. godini života. Ipak, legenda ostaje da živi. Koliko je bitan svojoj Vojvodini, govori i podatak da je trening centar u Veterniku, poneo njegovo ime, još 1996. godine.

 Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike