Delije i Van Gog za nestvarnu koreografiju u Ligi šampiona: Objašnjenje za čudesan prizor na početku meča (GALERIJA)

04.10.2023

21:20

0

Autor: P.K.

Pre utakmice sa Jang bojsom, svi su se pitali o značenju koreografije. Ovo je objašnjenje...

Delije i Van Gog za nestvarnu koreografiju u Ligi šampiona: Objašnjenje za čudesan prizor na početku meča (GALERIJA)
Koreografija "delija" - Copyright MN Press

Crvena zvezda debituje na svom stadionu ove sezone, a prvi protivnik je Jang bojs.

Na početku utakmice, "delije" su napravile fantastičnu koreografiju, a nemali broj ljudi bio je iznenađen njenim motivom – čuvenom slikom "Zvezdana noć" Vinsenta van Goga.

Kako i zašto se jedno od najpoznatijih dela našlo na severu "Rajka Mitića", mnogi su se zapitali.

Ubrzo je stiglo objašnjenje "delija":

- U tihoj noći toj, uz šapat vetrova... A ta noć je ZVEZDANA NOĆ, termin koji od 4. marta 1945. oslikava noć u kojoj se slavi Zvezdin uspeh, Zvezdino ime i Zvezdine boje - noć koja pripada Crvenoj Zvezdi.  Još  od 1946. na Zvezdinim košarkaškim terenima na Malom Kalemegdanu organizovane čuvene igranke pod nazivom "Zvezdane noći"  na kojima se okupljala Beogradska omladina. Košarkaši Zvezde su radili kao vratari, konobari,  a  od  zarade od prodatih karata i piće se klub finansirao.  I kada su igranke prestale  zvezdane noći  su  okupljale zvezdine sportiste, tako je zabeleženo  da je 1965. povodom 20 godina kluba organizovana tradicionalna Zvezdana noć na Kalemegdanu. Nebrojeno puta su se u novinskim izveštajima i člancima velike Zvezdine pobede opisivale čuvenom sintagmom koja u dve reči sažima veliku ljubav i veliki trijumf - "Zvezdana noć". I inostrani novinari su  tako doživljavali  i opisivali Zvezdine pobede rečima „Starry night".

Inspirisani zvezdaškom tradicijom i željom da još jednom napravimo iskorak u podršci Zvezdi kroz koreografije i spektakl na Marakani  odlučili smo da  zvezdanu noć prikažemo kroz umetnost. Čuvena slika Vinsenta Van Goga "Zvezdana noć" preneta je  i oslikana na punim tribinama  Marakane u mozaiku od 50.000 najlona-uz poruku "Ovo je noć smelih, ovo je noć hrabrih!

Pogledajte kako je to izgledalo:

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike