Grobari danas slave svoju ikonu kluba! Rodio se Mance i ušao u crno-bela srca!

26.09.2023

09:10

0

Autor: A. S.

Koliko je sreće u današnjem danu, toliko je i tuge zbog preranog odlaska

Grobari danas slave svoju ikonu kluba! Rodio se Mance i ušao u crno-bela srca!
Dragan Mance - Copyright MN Press

Navijači Partizana i ljubitelji fudbala imaju nekoliko tužnih datuma u kalendaru kada se podsećaju svojih omiljenih igrača koji su nas davno napustili. Za crno-bele to su u septembru dva datuma, kada jesen postane naročito tužna i teška. Najpre je to 3. septembar, kada je poginuo Dragan Mance, a zatim i 26. septembar, dan kada je Dragan slavio svoj rođendan.

Da nije bilo tragedije te 1985. godine, kada je žurio na trening u "Zemunelo", danas bi slavio 61. rođendan. Sudbina ili ko zna šta li je, ali crno-beli su zauvek ostali bez svoje omiljene legende.

Mance je rođen 26. septembra 1962. godine u Beogradu. Fudbal je počeo da igra u Galenici, gde je sa nepunih 17 godina postao prvotimac, a 1980. je došao u Partizan. Za crno-bele je odigrao 279 utakmica i postigao 174 gola.

Tokom dva pomenuta datuma, crno-belima je sve malo više crno. Sa setom posmatraju snimke golova i Manceovog karakterističnog slavlja - na kolenima, sa podignutim rukama. Prerano zaustavljeno slavlje i život čoveka koga su svi voleli i zbog koga su svi plakali. Danas, nove generacije koje su ostale uskraćene za njegove sjajne poteze i divnu energiju, o brzom napadaču slušaju od svojih predaka, ili se informišu iz raznih dokumentarnih filmova i emisija.

Brzina je upravo ono što ga je karakterisalo. Kada bi krenuo u prodor, bilo ga je teško uhvatiti. A tako je i završio svoju priču, prerano, jednog jutra dok je jurišao na trening, kako ne bi zakasnio.

Živeo je u Zemunu sa ocem Ferdinandom, majkom Dušankom i mlađim bratom Goranom. Bio je neoženjen.

I taj septembar zauvek će ostati njegov mesec. Tada se rodio, prešao u svoj Partizan i preminuo.

Bio je i ostao ikona i idol crno-belog sveta. Na današnji dan, Grobari će slaviti dan kada je rođen njihov najveći i najvažniji fudbaler, sa setom komentarisati kako je "Bog sastavljao idealan tim, a napadač je mogao samo biti Mance", i nastavljati da novim pokolenjima prenose legendarnu priču.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike