Fudbalska legenda i dalje živi! Veliki Tirke je rođen na današnji dan!

15.07.2023

08:18

0

Autor: 24sedam

Posle završetka igračke karijere, započeo je i uspešnu trenersku karijeru

Fudbalska legenda i dalje živi! Veliki Tirke je rođen na današnji dan!
Tirnanić, Andrejević i Marjanović - Copyright MN Press

Danas se sećamo velike fudbalske legende, Aleksandra Tirnanića - Tirketa, koji je bio izuzetno talentovan fudbaler i uspešan selektor reprezentacije Jugoslavije.

Rođen na današnji dan, 1910. godine u naselju Krnjevo, opština Velika Plana, Tirke je svojom strašću i veštinom osvojio srca navijača širom zemlje. Preminuo je 13. decembra 1992. godine u Beogradu, ostavljajući za sobom bogatu fudbalsku baštinu.

Rani počeci i klupska karijera

Tirke je već kao dete razvio ljubav prema fudbalu, koji je igrao sa svojim drugovima na terenima na desnoj obali reke Save. Sa samo 13 godina počeo je da trenira u SK Olimpija, a talentovanost nije prošla neprimećeno. Lovac na talente, Radenko Mitrović, doveo ga je u juniorski tim SK Jugoslavija.

Uskoro je prešao u FK Beogradski Sport Klub (BSK), gde je igrao za treći tim podmlatka.

BSK je bio klub u kojem je Tirke ostvario najveći deo svoje klupske karijere, odigrao je 500 utakmica i postigao 326 golova. Sa BSK-om je osvojio pet titula prvaka Jugoslavije.

Reprezentativna karijera

Debitovao je za jugoslovensku reprezentaciju 6. oktobra 1929. godine na utakmici protiv Rumunije u okviru Balkanskog kupa. Bio je strelac svog prvog gola za reprezentaciju 1930. godine protiv Bugarske.

Tirketova izuzetna forma dovela ga je do mesta u timu za prvo Svetsko prvenstvo u fudbalu 1930. godine u Urugvaju, gde je postao jedan od najmlađih strelaca na turniru. Sa reprezentacijom je osvojio Balkanski kup 1935. godine, gde je bio jedan od najboljih strelaca.

Nažalost, Tirke je odigrao poslednju utakmicu za reprezentaciju 1940. godine, ali će zauvek ostati upamćen kao jedan od najtalentovanijih i najpopularnijih fudbalera svoje generacije. Ukupno je odigrao 50 utakmica za reprezentaciju i postigao 12 golova.

Uspeh na trenerskoj klupi

Nakon završetka igračke karijere, Tirke je započeo uspešnu trenersku karijeru. Bio je selektor reprezentacije Jugoslavije od 1953. do 1957. godine. Predvodio je ekipu na Svetskom prvenstvu 1954. u Švajcarskoj i Svetskom prvenstvu 1958. u Švedskoj.

Posebno se istakao formiranjem tima koji je na Olimpijadi u Helsinkiju 1952. godine osvojio drugo mesto. Tirket je bio član selektorske komisije koja je vodila Jugoslaviju do srebrne medalje na Evropskom prvenstvu 1960. godine u Francuskoj i zlatne medalje na Olimpijskim igrama 1960. godine u Italiji.

MN Press
 

Naslednik i ostavština

Aleksandar Tirnanić je bio cenjen i poštovan kako na terenu, tako i van njega. Njegovo znanje, strast i predanost fudbalu ostavili su dubok trag u jugoslovenskom fudbalu.

Njegov najuspešniji naslednik bio je trener Miljan Miljanić, koji je i sam postigao značajne rezultate na trenerskoj klupi.

Van terena i privatni život

Van terena, Tirke je bio poznat kao veliki boem, uvek spreman za provod u kafanama sa svojim prijateljem Blagojem Mošom Marjanovićem. Bio je omiljen među ljudima zbog svoje vedre i duhovite prirode. Tirketova čuvena izjava o fudbalu kao igri siromašnih i gledanju bogatih ostaje upamćena kao deo njegove ličnosti.

Porodična drama i nasleđe

Nažalost, poslednje godine Tirketovog života obeležile su porodične nesuglasice. Njegova deca su se sukobila oko nasledstva, izazivajući velike tenzije. Međutim, njegova ostavština i značaj u svetu fudbala ostaju nepromenjeni.

Oživljavanje legende na filmskom platnu

Tirketova priča dobila je priznanje i na domaćem filmskom platnu. U filmovima "Montevideo, Bog te video!" i "Montevideo, vidimo se!", prikazan je uspeh jugoslovenske reprezentacije na Svetskom prvenstvu u Urugvaju, a ulogu Tirketa tumačio je talentovani glumac Miloš Biković. Ovi filmovi su osvojili srca publike širom zemlje i oživeli sećanje na jednog od najvećih fudbalskih heroja.

Aleksandar Tirnanić - Tirke će zauvek ostati u srcima ljubitelja fudbala kao jedan od najtalentovanijih igrača i uspešnih selektora u istoriji jugoslovenskog fudbala. Njegova strast prema igri i ostvareni uspesi neizbrisivo su utkani u istoriju fudbala i ostavljaju nas nasleđem koje treba negovati i cediti inspiraciju za buduće generacije.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike