Najveći fudbaler svih vremena preminuo na današnji dan! Prošlo je devet godina bez legendarnog Di Stefana!

07.07.2023

10:45

0

Autor: D. N.

"Plava strela" je osvojila i "Super Zlatnu loptu", posebno priznanje

Najveći fudbaler svih vremena preminuo na današnji dan! Prošlo je devet godina bez legendarnog Di Stefana!
Alfredo di Stefano - Copyright Profimedia

Današnji dan je tužan za Real Madrid, ali i svetski fudbal. Tačno pre devet godina preminuo je Alfredo di Stefano, a "kraljevski klub" se prisetio legendarnog fudbalera.

- Najveći fudbaler svih vremena preminuo je 7. jula 2014. godine.

Prošlo je devet godina od kada su se navijači Reala oprostili od Di Stefana, najvećeg igrača svih vremena, koji je promenio istoriju Reala. Plava strela (La Saeta Rubia) preminuo je u Univerzitetskoj bolnici u Madridu u koji je primljen dva dana ranije zbog srčanog udara.

Alfredo di Stefano je postao legenda svetskog fudbala tokom perioda kada je bio igrač Reala, od 1953. do 1964. godine. Tokom tih godina, bio je predvodnik jedne od najboljih ekipa. Osvojili su pet uzastopnih evropskih titula, jednu interkontinentalnu, osam španskih prvenstava, jedan Kup Španije.

Di Stefano je odigrao 396 utakmica i dao 308 golova za Real Madrid - napisano je između ostalog u tekstu sećanja na velikana fudbala.

U nastavku se daje i kraća biografija, i ponovo se navodi da je bio najveći fudbaler svih vremena.

Rođen je u Buenos Airesu 1926. godine i tokom karijere je osvojio dve "Zlatne lopte" jednu "Super zlatnu loptu" koja mu je dodeljena 1989. godine za celokupno životno delo. On je ujedno bio i jedini čovek koji je dobio ovo priznanje. Bio je najbolji strelac španskog prvenstva pet puta.

I kada je prestao da igra, ostao je povezan sa Realom, kao trener i kao simbol kluba. Bio je i počasni predsednik, a jedan od stadiona "Los Blankosa" nosi njegovo ime.

Ali njegova karijera nije bila vezana samo za Real čija je legenda.

Treba reći i da je igrao i za River Plejt u kojem je i počeo seniorsku karijeru, a zatim i za Hurakan i Milionarios. U Evropu je došao 1953. kada je počela njegova priča sa Realom. Karijeru je završio u Espanjolu, a igrao je i za Argentinu i za Španiju.

Kao trener je radio i u nekoliko španskih i argentinskih klubova. Vodio je i River i Boku, ali i Elče, Valensiju, Kasteljon i Rajo Valjekano.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike