Prva Zvezdina zvezda, džentlmen u kopačkama... Prošlo je 15 godina od smrti Rajka Mitića (FOTO)

29.03.2023

06:52

0

Autor: D. N.

Nakon bogate igračke karijere bio je i trener, selektor, a kasnije i član upave crveno-belih

Prva Zvezdina zvezda, džentlmen u kopačkama... Prošlo je 15 godina od smrti Rajka Mitića (FOTO)
Rajko Mitić - Copyright MN Press

Tačno na današnji dan, pre 15 godina preminuo je Rajko Mitić. Legendarni fudbaler umro je u 85. godini, a pre svega će ostati upamćen kao prva Zvezdina zvezda, a danas se i stadion njegove Crvene zvezde zove upravo po njemu.

Pamtiće se Mitić i kao džentlmen u kopačkama, ali ne samo dok je igrao.

Rođen je u selu Dol, blizu Bele Palanke 1922. godine, a prve fudbalske korake napravio je u ekipi BSK-a u kojem je i debitovao u seniorskoj konkurenciji 1940. godine. Tokom ratnih godina, nije se igralo, a onda se reaktivirao 1944. Dres Crvene zvezde je nosio punih 14 sezona, od osnivanja 4. marta 1945. pa sve do novembra 1958. godine, a poslednji meč bio je u finalu nacionalnog kupa protiv mostarskog Veleža.

MN Press
 

Osvojio je šest titula, kao i četiri trofeja u kupu, a odigrao je 572 utakmice i postigao 262 gola.

Za reprezentaciju Jugoslavije odigrao je 59 utakmica i postigao 32 gola, a debitovao je 9. maja 1946. u Pragu kada su "plavi" pobedili Češkoslovačku 2:0. Na tom meču se i upisao u strelce. Učestvovao je na Olimpijskim igrama 1948. u Londonu i 1952. u Helsinkiju i okitio se srebrnim medaljama. Bio je učesnik dva Svetska prvenstva 1950. u Brazilu i 1954. u Švajcarskoj. Poslednji reprezentativni meč odigrao je 29. septembra 1957. protiv Rumunije u Bukureštu.

Po okončanju karijere, od 1960. godine, pa u narednih šest godina, Mitić se nalazio na čelu stručnog štaba Crvene zvezde, da bi posle toga tri godine bio savezni kapiten-selektor Fudbalskog saveza Jugoslavije.

Najveći selektorski uspeh ostvario je 1968. godine u Italiji na Evropskom prvenstvu kad je tim predvođen Draganom Džajićem bio vicešampion.

Posle Rajka još pet zvezda

Nakon Rajka Mitića, za Zvezdine zvezde su proglašavani i Dragoslav Šekularac, Dragan Džajić, Vladimir Petrović Pižon, Dragan Stojković, kao i generacija koja je postala prvak Evrope i sveta.

Bavio se i novinarstvom, pa je još za vreme aktivnog igranja bio komentator beogradskog "Sporta", a kasnije se i potpuno posvetio žurnalistici radeći u magazinu "Tempo" u kome je i nakon penzionisanja 1983. godine, ostao aktivan.

Od 1983. volonterski je radio u Zvezdi i dugo bio član najužeg rukovodstva, a u dva mandata i predsednik Skupštine kluba. Bio je aktivan u Savetu kluba i sekciji veterana.

Od 21. decembra 2014, odlukom Skupštine kluba, a na predlog navijača, stadion Crvene zvezde nosi ime Rajko Mitić. Od 18. novembra 2017. ispred stadiona postavljena je i bista prve Zvezdine zvezde.

To je najmanje što je Zvezda mogla da uradi za njega.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike