Zvezda i Partizan prvi put pod reflektorima i remi, a onda i pljusak i Santračevo lukavstvo! Na današnji dan odigrana dva derbija! (VIDEO)

07.05.2023

09:29

0

Autor: D. N.

U obe sezone, crno-beli su osvojili šampionske titule

Zvezda i Partizan prvi put pod reflektorima i remi, a onda i pljusak i Santračevo lukavstvo! Na današnji dan odigrana dva derbija! (VIDEO)
Dragan Džajić i Ivan Ćurković - Copyright MN Press

Tačno na današnji dan odigrana su dva fudbalska derbija između Crvene zvede i Partizana. Reč je o 50. po redu odigranom 1972. godine, i 62. koji je na programu bio 16 godina kasnije.

Krenućemo od onog starijeg "večitog derbija" koji će ostati upamćen po jednom detalju. Bio je to prvi okršaj Zvezde i Partizana koji je odigran pod reflektorima, a još jedna specifičnost je bila i da se igralo za pehar Politike. I baš zbog toga, neko je "morao" da pobedi.

Vladislav Bleki Bogićević je dao autogol u 20. minutu, a u 49. je izjednačio Dragan Džajić.

Ali kako je rečeno, zbog trofeja je morao da se zna pobednk, pa su izvođeni penali. Uspešniji su bili crno beli za koje su tada igrali: Ćurković, Radaković, Paunović, Antić, Pejović, Budišić (od 67. Golac), Živaljević, Grubješić, Katić, Vukotić (od 77. Đorđić) i Bjeković.

Trener je bio Velibor Vasović, dok je tada za Zvezdu igrao sledeći tim: Dujković, Krivokuća, Bogićević, Pavlović, Dojčinovski, Antonijević, Novković, Karasi, Sušić (od 46. Janković), Aćimović i Džajić. Vodio ih je Miljan Miljanić.

Na kraju te sezone, Partizan je bio prvak, a Zvezda četvrta. "Između" su bili Vojvodina i Dinamo.

Kao što je rečeno, 62. je odigran 1978. godine. I tada je bilo 3:2 za Partizan koji je bio domaćin.

Kako pišu hroničari srpskog fudbala, tog 7. maja nad Beogradom je pljuštala kiša, toliko jaka da je dosta ljudi odustalo. Pa je umesto 55 bilo 35 hiljada navijača. 

Polovinom prvog poluvremena, posle centaršuta Ilije Zavišića, Momčilo Vukotić je doveo Partizan u vođstvo. U drugom poluvremenu, Zvezda je ekspresno preokrenula, golovima dva Zorana, Jelikića (46.) i Filipovića u 52. minutu.

To nije bio kraj uzbuđenjima. U 61. minutu, Slobodan Santrač je izjednačio na 2:2. Legendarni golgeter je zbunio Ivana Jurišića pošto je viknuo "moja". Defanzivac je pomislio da je to bio glas golmana Aleksandra Dike Stojanovića, ali je to ipak bio Santrač koji je izjednačio. 

U 76. minutu Boško Đorđević šutnuo iz daljine, a Vukotić je skrenuo u gol, za konačnih 3:2

Uoči ovog derbija, Partizan je bio prvi na tabeli sa 47 bodova a Zvezda druga sa 45, da bi na kraju sezone bilo plus pet za crno-bele. Partizan je imao 54, Zvezda 49, a Hajduk 39.

Za Partizan koji je vodio Ante Mladinić su tada igrali: Borota, Golac, Kovačević, (od 62. Đurović), Trifunović, Stojković, Hatunić, Zavišić (Od 84. Jović), Klinčarski, Santrač, Vukotić, Đorđević.

A za Zvezdu: Stojanović, Jelikić, Rajevac (od 66. M. Petrović), Jurišić, Keri, Nikolić, V. Petrović, Krmpotić, Savić (od 46. Filipović), Jovanović, Džajić.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike