Umro je Radomir Antić. Drugačiji. Svoj! Tri godine bez maga fudbalske igre! (FOTO, VIDEO)

06.04.2023

20:00

0

Autor: G. F.

Legendarni stručnjak jedini je koji je vodio Real, Barselonu i Atletiko iz Madrida

Umro je Radomir Antić. Drugačiji. Svoj! Tri godine bez maga fudbalske igre! (FOTO, VIDEO)
Radomir Antić - Copyright MN Press

Legenda, to je ta reč koja jedina može da opiše Radomira Antića.

Legenda srpskog, španskog, engleskog, zapravo fudbala uopšte napustila je ovaj svet na današnji dan 2020. godine. Imao je 71 godinu kada je izgubio dugu borbu sa teškom bolešću. Bila je to jedina bitka koju nije mogao da dobije.

Antić je igračku karijeru počeo u Slobodi iz Užica, a posle samo jedne sezone stigao je u Partizan, klub u kom će provesti najveći deo svoje karijere i čijim će navijačima zauvek prirasti za srce.

MN Press
 

Posle punih osam godina otisnuo se u inostranstvu i dve godine nosio dres Fenerbahčea. Naredne dve proveo je u Saragosi, a onda prešao u engleski Luton taun. I tamo će izrasti u legendu jer će 1983. godine postići gol Mančester sitiju u 86. minutu susreta, a baš tim pogotkom Luton će ostati u ligi!

Još za vreme igračke karijere uspešno je završio Višu trenersku školu, da bi nakon penzionisanja počeo da radi sa klupe. Opet je poveznica bio Partizan u kom je 1985. godine bio pomoćni trener, a dve godine kasnije i trener mlađih kategorija. Više od toga nikada se nije desilo, iako su navijači, pa i sam Antić želeli da preuzme prvi tim.

 

 

Ispostavilo se da je njegova sudbina - Španija. Od 1988. godine kada je došao u Saragosu i odveo je u Kup UEFA, postalo je jasno da se "rađa" veliko trenersko ime. Možda i najveće sa ovih prostora.

U martu 1991. godine preuzeo je madridski Real i u toku sezone predvodio tim na 12 utakmica. Stigao je prilično kasno, ali uspeo da izbori treće mesto na tabeli. U narednoj sezoni radio je još samo na 19 utakmica jer je sportski direktor Leo Benhaker bio nezadovoljan načinom na koji je Antić radio. Ostavio je Real na prvom mestu sa 7 bodova prednosti, a koliko je Benhaker pogrešio videlo se na kraju sezone kada je madridski gigant ostao bez već viđene titule!

Sledeća stanica bila je Ovijedo. I opet uspesi. Najpre je izborio opstanak u ligi, a naredne sezone doveo tim do 9. mesta u Španiji, što je bio njen najbolji plasman u takmičenju.

Od 1995. do 2000. godine odradio je prvi mandat na klupi Atletiko Madrida (tri puta je bio menadžer Jorgandžija). I odmah je ekipu doveo do duple krune u Španiji! Narednu sezonu završili su na trećem mestu, a u Ligi šampiona stigli su do četvrtfinala. U drugom i trećem mandatu imao je ulogu spasioca, ali je klub toliko loše stajao da ni Antić nije uspeo da ga izvuče iz krize.

U Ovijedo se vratio 2000. godine, da bi 2003. ispisao istoriju španskog fudbala. Potpisao je za Barselonu i postao prvi čovek u istoriji koji je vodio tri najveća tamošnja kluba.

Na Kamp Nou stigao je kada je Barsa bila u teškoj situaciji. Uspeo je da ekipu dovede do 6. mesta i četvrtfinala Lige šampiona, ali i da u priču uključi mlade igrače Viktora Valdesa i Andresa Inijestu! Sve to nije zadovoljilo čelnike Barselone, pa je na njegovo mesto postavljen Frenk Rajkard.

A Antić je, sada već sa oreolom spasitelja, stigao u Seltu. Preuzeo je ekipu 29. januara 2004. godine, ali je samo dva meseca kasnije podneo ostavku zbog lošeg plasmana.

Bila je to lekcija koju je naučio i tada je rekao da nikada više neće prihvatati ponude od ekipa koje su u teškom položaju.

Posle 4 i po godine pauze srpskim fudbalom odjeknula je vest da je Radomir Antić novi selektor naših fudbalera.

 

 

To je era u kojoj su Orlovi igrali fudbal koji je bilo milina gledati! Počelo je duelom sa Farskim ostrvima pred prilično praznom Marakanom i pobedom od 2:0.

Dao je Antić šansu nekim mladim, pa čak i ne preterano poznatim igračima i ekipa se polako dizala iz dana u dan. Srbija je kvalifikacije završila na prvom mestu i pred Antićem je bila misija vođenja Srbije na Mundijalu.

Nesrećan poraz od Gane posle penala, pa veličanstvena pobeda nad Nemačkom i onda još nesrećniji poraz od Australije značili su da je Srbija završila učešće na SP u Južnoj Africi.

Nakon što je smenjen, Antić je 2010. godine tužio Fudbalski savez Srbije jer ugovor nije mogao biti raskinut bez odštete. Naredne godine sud u Lozani presudio je u korist Antića i odredio obeštećenje od 2,5 miliona evra.

 

 

6. aprila 2020. godine Radomir Antić je otišao u večnost, a stadion u Užicu, na kom je počeo karijeru danas nosi njegovo ime!

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike