Top 7 stranaca u Crvenoj zvezdi: Golovima i velikim srcem kupili su Delije za sva vremena! (VIDEO)

16.01.2023

08:00

0

Autor: D. N.

Mnogi od njih su rešavali Večite derbije sa Partizanom

Top 7 stranaca u Crvenoj zvezdi: Golovima i velikim srcem kupili su Delije za sva vremena! (VIDEO)
Fudbaleri Crvene zvezde slave sa navijačima - Copyright MN Press

Mnogo je stranaca prošlo kroz Crvenu zvezdu. Nekih od njih navijači crveno-belih ne žele ni da se sete, a ako ih se sete, onda se naježe.

Ali bilo je i onih, koji su Delijama ostali u lepom sećanju. Naravno, svaka gradacija i izbor najboljih često su nezahvalni, ali mi ćemo u narednim redovima pokušati da izaberemo njih sedam...

A igrali su Brazilci, Argentinci, Kolumbijci, Ekvadorci, Ganijci, Senegalci, Nigerijci, Holanđani, Italijani, Španci, Portugalci, Francuzi...

 

7. Kadu Mendeš

U Ljutice Bogdana stigao je 2009. godine iz Zete, kada je situacija u klubu bila mnogo loša. Proveo je četiri sezone u Zvezdi, naučio i srpski, a navijačima će posebno ostati u sećanju zbog gola Partizanu u 142. večitom derbiju.

Vreme je isticalo, a omaleni Brazilac je u poslednjem minutu sudijske nadoknade postigao jedini pogodak.

Odigrao je ukupno 102 utakmice i postigao 26 pogodaka, uz dva osvojena nacionalna kupa. Nakon Zvezde otišao je u Šerif, zatim bio u Libanu, a karijeru okončao na Malti. Zvezdu je napustio kao stranac rekorder po broju odigranih utakmica, ali su ga vremenom prestigli Mičel Donald, Ričmond Boaći, a zatim i El Fardu Ben.

 

6. Luis "Lučo" Ibanjez

Još jedan Latinoamerikanac, ali Argentinac. Kada neko ponikne u ekipi Boka Juniors, kada zaigra i za seniorski tim, mora da postoji nešto. Pre dolaska u Zvezdu dugo je bio u zagrebačkom Dinamu, a i imao kratku epizodu u mađarskom Đeru.

U redovima crveno-belih bio je jednu sezonu, a zatim se selio u Tursku, bio u Zrinjskom, a sada je član Grafičara. Tako da ga je životni put ponovo odveo ka Zvezdi, s obzirom da je tim sa Senjaka filijala.

I popularni Lučo je dao gol Partizanu, pa je baš taj 150. Večiti derbi okarakterisao kao utakmicu života.

Srčani "Gaučos" odigrao je 31 utakmicu za Zvezdu, uz devet golova.

 

5. Ugo Vijeira

Ni Ugo Vijeira se nije dugo zadržao u Zvezdi. Portugalski napadač je proveo sezonu i po, ali uz odličan učinak. U 43 utakmice dao je čak 27 golova, a naravno posebno se pamte oni dati Partizanu. U 149. dao je dva, a u 150. jedan.

Posebno lepi su oni iz prvopomenutog derbija, kada je Zvezda slavila sa 3:1.

Kasnije ga je put odveo u Jokohamu, Žil Visente, Krajovu...

 

4. Ričmond Boaći

Reprezentativac Gane fudbalski se školovao u Italiji, a kasnije bio član Sasuola, Juventusa, Elčea, Atalante, Rode i Latine, iz koje je i došao u Zvezdu. Prvobitno je bila dogovorena pozajmica, ali kako su Italijani proglasili bankrot, Boaći je postao slobodan igrač i potpisao trogodišnji ugovor.

U februaru 2018. godine je prešao u kineski Đangsu, ali se posle šest meseci vratio u Zvezdu. 

Ukupno, tokom dva mandata odigrao je 104 utakmice, dao 60 golova, mada treba reći da je prvi bio mnogo uspešniji. U drugom, bio je znatno skromniji, ali to sigurno nije uticalo na popularnost Afrikanca.

Karijera ga je posle vodila u Gornjik, Beitar i PAS Lamiju.

 

3. Mičel Donald

Postao je prvi stranac koji je zaslužio da bude kapiten Zvezde. Holanđanin je u crveno-belom dresu odigrao 109 utakmica i postigao 12 golova.

Osvojio je i dve titule, a zatim karijeru nastavio u Turskoj.

Kako još nije odlučio da okači kopačke o klin, nastaviće da igra. Ponovo će biti u Srbiji, i to u Grafičaru.

 

2. Gelor Kanga

Zvezdina luda glava i heroj. Kao i Boaći imao je dva mandata u Ljutice Bogdana. Omaleni Gabonac je itekako znao da nervira navijače, da se prepire sa saigračima...

Ali je znao i da se iskupi odličnim potezima, a pamte se njegovi golovi. Mnogi su bili efektni, a posebno se pamti onaj koji je dao Krasnodaru 2017. godine, koji je otvorio vrata grupnoj fazi Lige Evrope.

Mnogo svežiji je onaj koji je dao Ferencvarošu.

U dva mandata odigrao je 161 utakmicu, uz 33 gola.

 

1. El Fardu Ben

Ofanzivac sa Komora ostaće upamćen kao stranac koji je postavio brojne rekorde, a ostaje pitanje da li će ga neko prestići. Na 196 zvaničnih utakmica Ben je postigao 83 gola za, a kad se računaju i prijateljske došao je do 229 mečeva i 93 pogotka.

To ga čini strancem sa navjviše utakmica i najviše golova u istoriji kluba iz Ljutice Bogdana. Takođe je i deseti na večnoj listi strelaca Zvezde, ako se računaju baš svi igrači.

Od tih golova posebno će se pamtiti ona dva u Salcburgu kada je izboren plasman u grupnu fazu Lige šampiona.

Ali došlo je vreme za rastanak, pošto će "Big Ben" karijeru da nastavi u APOEL-u.

Kao što je rečeno na početku, svako skraćivanje i pravljenje lista je nezahvalno. Izabrali smo prethodnu sedmoricu zbog forme, ali navijači Zvezde sigurno pamte i Segunda Kastilja, Ibrahima Gaja, Damijena le Taleka...

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike