Kristijano Ronaldo - sportski gubitnik 2022. godine!

31.12.2022

08:40

0

Važi za jednog od najboljih svih vremena, ali je imao košmarnu godinu

Kristijano Ronaldo - sportski gubitnik 2022. godine!
Kristijano Ronaldo - Copyright AP Photo/Thanassis Stavrakis

Ako ste otac petoro dece, u skladnom braku, vredite oko pola milijarde dolara, potpuno ste zdravi, u fantastičnoj fizičkoj kondiciji, u profesiji ste dostigli toliko da će o vama zauvek pričati, a nemate ni 40 godina – teško da bi se moglo reći da niste uspeli u životu, kamoli da ste nekakav gubitnik.

Ipak, što važi za nas smrtnike, to ne važi za Kristijana Ronalda. Jedan od vrlo malo najboljih fudbalera svih vremena, po mnogo čemu i najbolji, prošao je najgoru profesionalnu godinu od kada je počeo da igra fudbal na svom rodnom ostrvu Madeiri.

Nije Ronaldo bilo ko

Najgoru za njega, za 99 odsto fudbalera na svetu – samo malo turbulentnu. Ali, da opet parafraziramo latinsku poslovicu: šta važi za običnog fudbalera, ne važi za Ronalda.

Tanjug/AP Photo/Ricardo Mazalan
 

Prosto, čovek koji je rekorder po broju nastupa u Ligi šampiona (183), golovima u tom takmičenju (140), asistencijama (42), zatim golovima na evropskim prvenstvima (14), golovima za reprezentaciju (118), deliocem rekorda po broju nastupa za reprezentaciju (196 (to će brzo biti oboreno)), jednog od retkih koji je odigrao više od 1.100 profesionalnih utakmica i dao više od 800 golova u seniorskoj karijeri i jedini koji je davao golove na pet Svetskih prvenstava – ne spada pod iste standarde kao i skoro svi ostali fudbaleri na svetu.

Sam je sebi mera

Niti on sam sebe meri po standardima ostalih. Fudbaler i sportista čije se radne navike ne graniče sa fanatizmom, već uveliko prevazilaze te granice, a čija želja za pobedom i takmičenjem je tolika da ga gledaoci često brkaju sa "sebičnim" i "egocentričnim".

Tanjug/AP Photo/Joao Matos
 

Naravno, on nije ništa od toga, nego prosto ne postoji fudbaler kome više veruje da će da reši neugodnu situaciju nego što je on sam, što je isti mentalitet koji je imao neprežaljeni Kobi Brajant. Zvuči klinački i nezrelo, ali kada pogledate dva pasusa iznad, jasno je da ima razloga za to.

I on je igrač koji ne samo da ne trpi prosek, nego ne trpi ni kad je nešto vrlo dobro.

I zbog svega toga, stvari koje su mu se dešavale ove godine ga čine gubitnikom godine.

Poniženje za poniženjem

Igrač koji je uvek bio lider i vođa svakog tima u kome je igrao u poslednjih petnaestak godina došao je u situaciju da mora javno, preko medija da iznosi svoje gađenje stanjem u timu i klubu u kome se nalazi. Nezamislivo i skandalozno, naravno, ali opet nesumnjivo i istinito. Po njegovim standardima.

Profimedia
 

Ali, klubovi ne funkcionišu po njegovim standardima, tako da mu je Mančester junajted uvalio vrlo uljudnu "šut kartu", tako da je Ronaldo prvi put u karijeri izbačen iz kluba. Jasno, on je to sam hteo, ali opet, situacija je krajnje neobična.

A onda je došlo Svetsko prvenstvo, što je jedini veliki trofej koji Ronaldo nema i koji, naravno, žarko želi. Portugal je zaustavljen u četvrtfinalu i mnogi će reći "to je to, to im je domet". Možda, ali je Ronaldo tu doživeo da u osmini finala i četvrtfinalu meč počne na klupi, što mu se nije desilo od 2008.

Tanjug/AP Photo/
 

To je apsolutno neizdrživ udarac na sujetu igrača koji je rešavao bezbroj važnih mečeva, odigrao toliko finala i koji je potpuno navikao na svaki mogući pritisak. U demoliranju Švajcarske nije falio, ali mnogi misle da je protiv Maroka apsolutno mogao da unese promenu da je bio tu od početka. Opet, nije mali broj onih koji misle da je "gotov".

Kako god, Fernando Santoš je platio cenu sukoba sa nacionalnom ikonom, više nije selektor Portugala, a Ronaldo će uskoro postati rekorder po broju nastupa za reprezentaciju na svetu. Nikakva uteha to nije.

Klupska budućnost

A što se tiče kluba?

Marka, Dejli mejl i mnogi drugi danas kao udarnu vest prenose njegovo predstavljanje u Al Nasru iz Saudijske Arabije. Tu će dobiti pare koje nijedan fudbaler nikada nije mogao da sanja, klub uporno juri Serhija Ramosa iz Pari Sen Žermena i N'Golo Kantea iz Čelsija, ali opet… Saudijska Arabija? Ronaldo?

Profimedia
 

Uz dužno poštovanje tamošnjoj ligi, koja je mnogo i neuporedivo jača od naše Superlige, recimo, to je baš veliki pad za Ronalda.

To je igrač koji se, baš kao i njegov Real Madrid, ne meri ni prema kome drugom osim prema sebi. Sam je sebi merilo i sada osvajač pet Liga šampiona, Evropskog prvenstva, Lige nacija i brojnih nacionalnih i bezbrojnih individualnih priznanja, čovek koji je odigrao bezbroj "El klasika" dolazi do toga da igra najveći derbi Al Nasr-Al Hilal?

Opet, uz stvarno dužno poštovanje Saudijcima, sve što je ispod apsolutnog svetskog vrha je i ispod Ronaldovog nivoa. Znamo, jer je on sam sebi i nama nametnuo takve standarde.

Zbog toga, teška srca, titulu Gubitnik godine dodeljujemo Kristijanu Ronaldu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike