Zašto je Mesi nosio crni plašt prilikom podizanja pehara? Šta to znači i zašto ga je uopšte obukao? Ovo je objašnjenje (FOTO)

18.12.2022

20:11

0

Skoro svi su bili zbunjeni, a neki i ljudi što je pokrio dres, ali taj crni plašt ima svoje značenje

Zašto je Mesi nosio crni plašt prilikom podizanja pehara? Šta to znači i zašto ga je uopšte obukao? Ovo je objašnjenje (FOTO)
Lionel Mesi nosi plašt - Copyright Tanjug/AP Photo/Manu Fernandez

Argentina i Francuska odigrali su jednu od najboljih fudbalskih utakmica svih vremena, punu preokreta, a onda je Argentina zasluženo slavila u finalu Svetskog prvenstva u Kataru.

Bila je to prava bajka, pogotovo za Lionela Mesija, koji je odigrao svoju poslednju utakmicu za reprezentaciju, konačno osvojio Mundijal, na najbolji način krunisao karijeru i zacementirao sebe kao jednog od najvećih igrača svih vremena, možda i najvećeg posle Maradone.

Jedan od najboljih je već bio.

Ipak, on je prilikom podizanja pehara zbunio svet, jer je "boginju" podigao noseći crni, polu providni plašt. Ljubitelji fudbala ostali su zbunjeni tim potezom, jer nisu znali šta je to i zašto nosi plašt.

Ipak, on ga je ogrnuo na molbu emira Katara, Tamin bin Hamad Al Tanija, koji ga je zamolio da ga ogrne.

A šta predstavlja taj plašt i zašto je emiru bilo važno da ga ogrne Mesi, kome je verovatno bilo svejedno šta nosi, samo da što pre podigne pehar.

E, pa ako je većina sveta bila zbunjena, Arapi nisu. Taj plašt se zove bišt i on je jedan od simbola arapskog identiteta. Njega u tom delu sveta nose bukvalno hiljadama godina. Prema drevnim hrišćanskim i hebrejskim slikama, nošen je i u Isusovo vreme u Levantu.

Privatna arhiva/Omar Alshemmari
 

Bišt se sada obično nosi u posebnim ili prestižnim prilikama, kao što su venčanja ili verski obredi, poput ramazanskog Bajrama, džume (molitve petkom) ili dženaze (sahrane). On je i simbol prestiža, koji se povezuje sa plemstvom, religijskom titulom, bogatstvom.

Tanjug/(Athit Perawongmetha/Pool Photo via AP
 

Imam Katara je, dakle, Mesiju odao počast tako što mu je dao bišt da obuče.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike