Argentina je prvak sveta! Mesija će istorija pamtiti kao Maradonu!

18.12.2022

17:01

0

Autor: 24sedam

Posle boljeg izvođenja penala, "gaućosi" su sa 4:2 savladali Francusku, u regularnom delu bilo je 2:2, a u produžecima 3:3

Argentina je prvak sveta! Mesija će istorija pamtiti kao Maradonu!
Lionel Mesi i Argentina slave titulu - Copyright AP photo

Argentina je prvak sveta! Leo Mesi je iskoristio svoju poslednju šansu u karijeri da osvoji "Zlatnu boginju", davajući sebe nesebično tokom 120 minuta igre i ugradivši sebe u ovaj uspeh sa dva gola i jednim u penal seriji. Ova pobeda "gaučosa" došla je potpuno zasluženo!

Dva puta su bili u prednosti, prvi put sa čak dva gola viška i nisu umeli da sačuvaju! Da je bilo drugačije, isto tako ne bi bilo nezasluženo! Francuzi su veći deo utakmice prespavali, ali kad su se trgli pretvorili su se u furiju. Drhtala su srca Argentincima kada god bi Mbape uzeo loptu i krenuo po levoj strani da slaže jednog po jednog "gaučosa", ali večeras je Dešanu nedostajao još jedan Mbape!

Sa njegove strane, učinjeno je sve što je bilo neophodno da finale bude nezaboravno i da na kraju nema ravnodušnih među neutralnim navijačima. Na 2:0, kod totalnog raspada zamenio je dvojicu tražeći "Mbapea" koji će probuditi pravog Mbapea. Delimično je to uspeo sa Tiramom i Kamavingom kao levim bekom, ali u svemu tome bilo je i malo sreće. Prvo je odlični Marčinjak video Otamendijev penal, pa je posle svega 60-tak sekundi Mbape kaznio prvu pojavu nediscipline u odbrani Argentine i za tili čas od gotovog je napravljena veresija!    

Očaj na licima navijača, očaj na klupi kod Skalonija! Sve što se do pre dva minuta činilo za jedne, tada je važilo za druge. Jedva su Argentinci isplivali iz tog užasnog stanja, da bi ih u drugo doveo njihov rezervista Lauataro Martinez! Da nije bilo njegov prezimenjaka na golu, verovatno bi svet narednih godina spominjao njegove promašaje u seriji. Poslednji se dogodio u 123. minutu, posle neverovatne odbrane Martineza koji je skinuo zicer Konatea i tako "uspaljen" sačekao je penale.

U penal seriji, za Francuze više nije bilo Mbapea. Istina, on je i treći put precizno gađao, ali posle njega Dešan nije imao još jednog Mbapea. Koman je podsetio sve koliki je Martinez majstor za penale, pa je pod tim utiskom do 11 metara došao i Čuameni i to je već bio kraj! Na drugoj strani su svi bili precizni, pa je Argentina kao treći tim, posle Brazila (1994) i Italije (2006), sa bele tačke došla do svoje treće "boginje", prve za velikog Lionela Mesija!

Ovakav je tok imala utakmica iz minuta u minut

Gooooooooooool! Montijel 4:2!

Prva meč lopta za Argentinu!

Konate 3:2!

Paredes 3:1, Loris je dobro procenio, ali šut je bio jak za razliku od Mesijevog!

Čuameni, pored gola!

Dibala, 2:1

Koman, brani Martinez, 1:1!

Mesi, 1:1! Mirno, po zemlji!

Prvi ide Mbape! 1:0, Martinez je proćitao, ali je šut bio jak!

Penali

120+3. minut - Infarkt završnica. Prvo je Konate izašao sam ispred Martineza, koji je rukometnom odbranom sprečio sigurni pogodak, onda se ta lopta prenela na drugu stranu, samo je sada drugi Martinez bio u centru pažnje, Lautaru ovo nije noć! Sa peterca glavom pored gola!

120+1. minut - Dibala umesto Taljafika.

120. minut - Igraće se još 3 minuta!

118. minut - Gol iz penala, Mbape 3:3

 

116. minut - Penal za Francusku, lopta je udarila Montijela posle šuta Mbapea!

116. minut - Mekaliste na klupu, ulazi štoper Pecela.

114. minut - Žuti za Paredesa!

113. minut - Izašao je Varan, ulazi Konate.... šesta izmena u produžetku.

109. minut - Goool, Mesi 3:2! Kakva akcija, koja brza izmena pasova dovela Lautara ponovo u priliku, ali je Loris odbranio na sreću Argentinaca samo do Mesija. Sedmi gol Mesija, ovaj vredi mnogo!

107. minut - Šut Mesija, po zemlji, oštro u levi ugao, Loris vadi to...

106. minut - Nastavlja se, na 15 minuta smo od penala. Argentinci pokazuju veću želju u nastavku.

105+1. minut - Lautaroooo, pa koliko će mu prilika biti potrebno da bi dao jedan gol. Akunja je sve uradio, igrač Intera je odlično prihvatio loptu, ušao u kazneni sa Varanom na leđima, ali ipak sa dovoljno prostora da raspali. Uradio je to neprecizno!

105. minut - Ajjjj, šta propušta Lautaro! Upamekano izbija u poslednjem trenutku!

104. minut - Akunja pokazuje koliko je velika razlika između njega i Di Marija kao ofanzivnih igrača po levoj strani. Nebo i zemlja.

101. minut - Ulaze Lautaro Martinez i Leandro Paredes, izlaze De Paul i Alvarez. 

98. minut - Sada Argentinci u situaciji da dođu sebi, nekoliko lepih dodavanja i pokušaja da se ugrozi Loris.

96. minut - Izlazi Rabio, ulazi Fofana!

91. minut - Izašao je Molina, ušao je Montijel. Argentina ima još izmene, Francuzima je ostalo pravo da menjaju još jednog igrača. Francuzi kreću sa centra!

Produžeci

90+8. minut - Akunja žuti, ruši Komana da ne bi bila kontra!

90+7 minut - Mesiiiii, Loris brani, korner!

90+4. minut - Žuti za Žirua, posle velike prilike za njegov tim. Opsadno stanje oko Martineza!

90. minut - Igraće se još osam minuta!

89. minut - Mbape sedam golova, prvi na listi na Mundijalu!

87. minut - Tiram žuti zbog simuliranja, svim navijačima Argentine bilo je srce u petama! Marčinjak je video čisto simuliranje koje potvrdio i snimak, namerno zakačen za nogu svog čuvara Romera.

85. minut - Aaaa, Mbape sa leve strane centrira, "dva na dva" u kaznenom, Francuzi nisu uspeli da iskoriste visinu!

82. minut - Goool, Mbape 2:2! Po prvi put se Argentinci nisu na vreme vratili posle izgubljene lopte i uhvaćeni su na spavanju, Martinez ništa nije mogao posle šuta Mbapea!

80. minut - Goool! Penal koji je Mbape pretvorio u gol. Loša intervencija Otamdenija ispred Muanija

74. minut - Neobična situacija za Francuze. Igraće bez Grizmana koji je mozak svih operacija "galskih petlova". Kamavinga nije taj tip igrača, loš izbor Dešana, čini se...

72. minut - Fernandez, po sredini plasira, prelako za Lorisa, a moglo i moralo boljesa oko 17 metara na pas Mesija.

71. minut - Izašli su Ernadez i grizman, ušli Koman i Kamavinga.

71. minut - Mbape! Šut preko gola, ušao je sa leve strane, nameštajući se za šut desnom nogom i nije dobro gađao.

68. minut - Ulaze uskoro Koman i Kamavinga!

67. minut - Otamendi loše interveniše, lopta na sreću odlazi u korner.

64. minut - Junak Di Marija izašao, ušao Akunja! Dva leva spoljna defanzivne orijentacije, Taljafiko i Akunja, Skaloni polako "zatvara" meč.

63. minut - Ponovo pretnja za Lorisa, Mekalister posle kontre koju su napravili sa Di Marijom, Loris za korak brži...

60. minut - Di Marija je pretežak rival Kundeu, ponovo je prošao po levoj strani, onda je po zemlji probao da poihgra Fernderza koji je prpoustio loptu kroz noge do Mesija. Srećom za Francuze ovu akciju je dobro pratio Upamekano, koji je napucao Mesija, pa je lopta završila u golautu.

59. minut - Alvarez testira Lorisa, gađao je prvu stativu sa leve strane, slabijom levom nogom.

58. minut - Francuzi tek sada dolaze sebi, nekoliko smislenijih akcija po desnoj strani, nisu donele nikakvu opasnost, ali jesu pokazatelj neke želje koja je potpuno nestala ako ju je i bilo na početku.

55. minut - Žuti za Rabioa, opravdano! Marčinjak sudi odlično, zasad!

53. minut - Korner za Mesija, gađana opet prva stativa, Grizman izbija u aut.

49. minut - Argentina nastavlja da dominira, sjajan udarac De Paula, bio je to volej sa ivice šesnaesterca posle centaršuta sa suprotne strane Di Marije. Loris dočekao loptu u naručju, iako je šut bio snažan.

46. minut - Auuuu, kakva prilika za Argentinu, odmah na startu. Loša procena Di Marije, nije krenuo na jednu loptu koju je u srce kaznenog poslao Fernandez. Moglo je da bude sve završeno, ovako tinja nada Francuza da bi jednim brzim pogotkom mogli da ponove podvig Holandije iz četvrtfinala.

46. minut - Nastavlja se finale!

- Di Marijin gol, drugi u finalu za 2:0, bio je 48 pogodak u nokaut fazi ovog Mundijala, po čemu turnir u Kataru postaje prvi po broju postignutih golova, ispred onog u Rusiji 2018. godine gde je palo 47.

- Ovako se slavio gol Mesija u Buenos Ajresu!

- Mesi je oborio rekord u broju odigrani minuta na Mundijalima. Dosadašnji je držao Paolo Maldini.

- Mesi je postao jedini igrač koji je u svakoj fazi Mudnijala postigao jedan gol!

 

45+7. Žuti za Fernandeza!

45. minut - Igraće se još 7 minuta!

41. minut - Izlaze iz igre Dembele i Žiru, ulaze Tiram i Kolo Muani.

36. minut - Goool! Argentina zna kako treba sa Francuzima. Oteta lopta na sredini, brza tranzicija do Alvareza, koji je odmah potražio Di Mariju na levoj strani, a ovaj se uprkos greškama, kandiduje sebe za igrača finala! Penal je bio nad njim, sada je i realizovao priliku, Dešan mora hitno nešto da menja!

30. minut - Di Marija je najzaslužniji za dobijeni penal, ali svi drugi njegovi kontakti sa loptom bili su više nego problematični. Sada je preloše centrirao...

26. minut - Mesijev šesti gol na Mundijalu, izbija na čelo liste strelaca, iza njega je Mbape sa golom manje.

23 minut - Goool! Mesi je bacio Lorisa na drugu stranu, lopta je otišla u golmanov levi ugao.

22. minut - Penal za Argentinu! Prekršaj nad Di Marijom.

19. minut - Faul De Paula na Ernandezu... Marčinjak je pokazao na slobodnjak koji je Grizman izveo sa ivice kaznenog, iskosa leve strane, Žiru je na centaršut napravio očigledan prekršaj.

17. minut - Di Marijaaaa! Desnom preko gola. De Paul je prekinuo napad, odmah proigrao Mesija koji mu je vratio pas u prazan prostor. Lopta je sa desnog krila prošla kaznenim i došla do Di Marije koji je desnom golom bio veoma neprecizan sa oko 15 metara.

15. minut - Mesi bira loše rešenje, tražio je Di Mariju, morao je desno da pogleda gde je bio Molina. Šteta za ovu priliku, dosta je obećavala "gaučosima".

14. minut - Prvi ozbiljniji pokušaj Francuza, naravno preko Mbpaea, ali Argentinci su prozreli ovu akciju.

8. minut - Nova lepa šansa za Argentinu, akciju po levoj strani završio je Di Marija ubacivanjem u sredinu do De Paula, njegov šut sa ivice kaznenog odbio je Varan u korner. Mesijevo ubacivanje na prvu stativu nije donelo nikavu opasnost za Francuze. 

5. minut - Alvarezzzz, šut sa oko 20-tak metara, po sred gola, Loris na mestu! Bio je to, ipak, Mekalister...

2. minut - Presing Francuza, ali odgovor Argentinaca je oštar. marčinjak mora da opominje De Paula zbog starta na Rabiou.

1. minut - Počelo je!

14.49 - Sastavi:

Došao je i poslednji 29. dan Mundijala u Kataru u kome će svet dobiti prvaka sveta.

Francuska brani trofej i to će im biti treći u istoriji nakon osvojenih 1998. kod kuće i 2018. u Rusiji, dok će Argentina jurišati na svoj treći naslov (1978. i 1986) posle dva izgubljena finala u Italiji 1990. i u Brazilu 2014. godine.  

BLOG UŽIVO:

Argentina: Martinez - Molina, Romero, Otamendi, Taljafiko - Di Marija, De Paul, Fernandez, Mekalister - Alvarez, Mesi.

Francuska: Loris - Kunde, Varan, Upamekano, Ernandez - Čuameni, Rabio - Dembele, Grizman, Mbpae - Žiru.

13.08 - Mnogi današnje finale gledaju kroz prizmu duela Mesija i Mbpaea. Dva klupska druga odigraće svoja druga finala u karijeri. Francuz je svoje dobio, a Argentinac vidi ovaj meč kao poslednju šansu da se domogne najvrednijeg pehara.

 

 

13.05 - Argentina se plasirala u finale deklasiravši Hrvatsku sa 3:0, dok su Francuzi pokazali da su bili bolji od Maroka - 2:0.

13.00 - U meču za treće mesto, Hrvatska je juče savladala Maroko rezultatom 2:1.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike