Tunis šokirao Francusku! Prvak sveta ide u osminu finala uz poraz! I Sokerusi idu dalje! (FOTO, VIDEO)

30.11.2022

16:59

0

Autor: D. N.

Ukrštaju se sa grupom C u kojoj su Argentina, Poljska, Saudijska Arabija i Meksiko

Tunis šokirao Francusku! Prvak sveta ide u osminu finala uz poraz! I Sokerusi idu dalje! (FOTO, VIDEO)
Kilijan Mbape posle poraza od Tunisa - Copyright Tanjug/AP Photo/Christophe Ena

Odigrane su i utakmice poslednjeg kola u grupi D na Mundijalu u Kataru. Tunis je iznenadio Francusku, sa 1:0, dok je Australija pobedila Dansku identičnim rezultatom. 

Tako da su plasman u osminu finala obezbedile selekcije Francuske i Australije sa po šest bodova. Tunis je takmičenje u grupi završio sa četiri, a Danska samo sa jednim bodom.

Francuzi, branioci titule sa Mundjala u Rusiji su u duel sa Tunišanima ušli kao favoriti i sa dve pobede, pa je selektor Didije Dešan malo kombinovao sa sastavom. Na primer, među starterima nije bilo Kilijana Mbapea, a u prvih 11 su bili Kingsli Koman i Randal Kolo Muani.

Već u osmom minutu, severnoafričkoj selekciji je poništen gol zbog ofsajda, a u 58. minutu "hladan tuš" na stadionu u Al Rajanu. Vahbi Kazri je savladao veterana, 37-godišnjeg Stiva Mandandu koji je dobio šansu umesto standardnog Iga Lorisa.

Samo dva minuta kasnije Kazri je morao na klupu zbog povrede.

Kada je video da je "vrag odneo šalu", Dešan je na teren (u 63. minutu) uveo Mbapea, Adrijena Rabioa i Vilijama Salibu. U 73. je šansu dobio i iskusni napadač Antoan Grizman, umesto Jusufa Fofane. Dešan je u 79. minutu obavio i petu izmenu, a na terenu je bio Osman Dembele.

Tada je krenula dodatna i totalna ofanziva ka golu Tunisa. Ipak, golman Ajmen Dahmen je u tim trenucima ostao nesavladan, a njegovi saigrači su uglavnom pokušavali iz kontranapada. U osmom minutu nadoknade Grizman je pogodio za remi.

Ali je taj pogodak posle intervencije iz VAR sobe poništen. Tako je Tunis prvi put u istoriji pobedio Francusku, ali na njihovu žalost to nije bilo dovoljno za prolaz dalje, jer je istovremeno slavila i Australija.

U duelu Australija i Danske prvi ( i jedini) gol viđen je tek u 60. minutu kada je Metju Leki bio strelac.

Sve vreme u timu "Sokerusa" bio je i nekadašnji defanzivac Crvene zvezde Miloš Degenek. Sadašnji član MLS ekipe, Kolambusa je u drugom poluvremenu dobio i žuti karton.

U nastavku takmičarskog dana (20 časova) očekuju nas i utakmice grupe C, između Argentine i Poljske, odnosno Saudijske Arabije i Meksika. Upravo će se ove dve grupe ukrstiti u osmini finala.

Podsetimo, prvi parovi osmine finala su Engleska - Senegal i Holandija - SAD.

Standings provided by Sofascore

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike