Piksi iskren pred novinarima, potvrdio koliko veruje ekipi: Naši igrači ne moraju ništa, a mogu mnogo! Ne sumnjam u Vlahovića i Mitrovića!

14.11.2022

12:01

0

Autor: A. S.

Nacionalni tim potom putuje u Bahrein

Piksi iskren pred novinarima, potvrdio koliko veruje ekipi: Naši igrači ne moraju ništa, a mogu mnogo! Ne sumnjam u Vlahovića i Mitrovića!
Dragan Stojković Piksi - Copyright MN Press

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije, Dragan Stojković Piksi, obratio se danas naciji, na kako je najavljeno, poslednjoj konferenciji za medije pred Svetsko prvenstvo.

Najbolji srpski fudbaleri, koje je selektor izabrao da predstavljaju nacionalni tim na Mundijalu u Kataru, okupiće se danas u Staroj Pazovi pred polazak na prijateljski meč, koji će se za četiri dana igrati u Bahreinu, odakle potom sledi put u Katar na početak šampionata. 

Tekstualni prenos konferencije mogli ste pratiti u našem blogu uživo, a evo o čemu je sve selektor govorio:

Na kraju obraćanja, selektor je pri odlasku sa konferencije "uleteo" u kadar TV Arena sport i tom prilikom otkrio šta je najveći kvalitet nacionalnog tima:

- Selektor - kazao je uz osmeh Stojković, a potom sa ozbiljnijim tonom istakao:

- Timski duh!

Kako se bliži početak Svetskog prvenstva, sve učestalije su i prognoze inostranih medija, ali i kladionica, međutim, prema njihovim istraživanjima, Srbija i nema prevelike šanse na ovom šampionatu.

- Vidim njihove ekipe pokazuju rezultate, bolje da se bave njihovim ekipama. Ne pratim prognoze, poštujem mišljenje, mogu ljudi da pišu i pričaju šta žele, mi smo tu da ih demantujemo, ali mi ne igramo zbog njih. Ovo nam niko nije poklonio, igrači su zaslužili ovaj uspeh i to niko ne može da im oduzme. Istorija je ispisana na veličanstven način u Lisabonu. O mnogo čemu ja sanjam, samo što ne mogu da kažem. Na nama je da budemo dobri, da se koncentrišemo iz utakmice u utakmicu i da pokušamo da demantujemo te koji tako gledaju, mada su oni nebitni. Jedino što ne možemo da zaustavimo to je vreme, prošle godine smo uspeli da overimo tu vizu za Katar, kao da je juče bilo.Još uvek su lepa sećanja, vreme ne možemo da zaustavimo, možemo samo da se adapritamo i da nastavimo da potvrđujemo dobre stvari. Bićemo mi dobri, nemojte da sumnjate u to - zaključio je selektor Dragan Stojković Piksi.

Pre odlučujuće utakmice za plasman na Mundijal, sa Portugalom, Stojković je u razgovoru sa novinarima pokazao koliko veruje u svoju ekipu i odsečno kazao sada već čuvenu rečenicu "Kakav bre eventualni plasman". Danas je bilo teme o plasmanu u drugi krug, ali je Stojković reagovao znatno mirnije.

- Idemo korak po korak, jer smo došli do tog stadijuma. Ovo je turnir, prve tri utakmice su najvažnije, kada ih rešimo idemo dalje u procene. Ali prvo zdrasvtveni bilten, da vidimo u kom stanju su igrači. Ide utakmica protiv Bahreina, pretpostavljam da neki igrači neće ni igrati. 

Jedan od glavnih favorita na šampionatu je selekcija Brazila, sa kojom se Srbija susreće već u prvom meču. Stojković još uvek nije pripremio taktiku za velikog rivala, ali je između ostalog istakao da je najvažnije ono što se pokaže na terenu, a ne šta govore prognoze, pa dodao:

- Mogu danas da vam izdiktiram sastav Brazila, ali to bi bilo neozbiljno, ali ću ga zapisati i pokazati 24. i to će biti taj, bez greške.

MN Press
 

 

Talične čarape iz Lisabona

- Te čarape su spakovane još sinoć, ne znam da li donose sreću, ali su več u mom koferu - otkrio je Piksi.

Gotovo da nema navijača koji nije zabrinut zbog zdravstvenog stanja dvojice napadača, Dušana Vlahovića i Aleksandra Mitrovića, o čemu je Stojković više puta govorio.

- Nadam se da će sve biti uredu. Vlahović je u trenažnom procesu, a Mitrović, čuo sam da je bio na štakama, ali on će iči na Mundijal i bez noge, možemo čak i glavu da mu skratimo. Ali mi do noćas imamo vremena da promenimo neke stvari. Ali kažem vam, on će ići, ali sad da li će igrati... On je svojim ponašanjem i igrama, pa i tim povredama, sećam se da me molio da igra, a mnogi ne bi, ali on je takav mentalitet i ostaje nam da verujemo.

Šest dana pre početka šampionata i deset dana pre prve utakmice, Stojković na pitanje čime bi bio zadovoljan - rezultatom ili igrom, nije imao dilemu.

- Da biste otišli u narednu fazu, morate da zaslužite. Pobeda je jako važna, ali meni je bitno i kako pobeđujemo, stil, način, kako dominiramo... Naravno da je rezultat taj koji pokazuje, ali i jedno i drugo je bitno. Razmišljamo kako da zaradimo dovoljan broj bodova, da prođemo u drugu fazu.

Raspored u grupnoj fazi je takav da će prema oceni javnosti treći meč, sa Švajcarskom, odlučiti o ekipi koja će igrati u nokaut fazi. Stojković ne deli ni to mišljenje.

"Strpite se"

Na dodeli Zlatne lopte, rekli ste "Tek ćete videti u Kataru"

- Pa strpite se još malo - kazao je Stojković i nasmejao prisutne.

- Takav je kakav je i moramo biti spremni za svaki izazov. Treća utakmica neće biti različitija od prve dve, ali pošto je poslednja možda će imati neki značaj. Švajcarska je dobra ekipa, ali nismo ni mi mutavi - istakao je Stojković, koji je inače kao igrač bio učesnik Svetskog prvenstva, a sada će biti deo najveće smotre i kao selektor. Razlike postoje, ali kako ističe, bitno je biti tamo.

- I sa jedne i druge strane dobro je biti na Svetskom prvenstvu, nije važno u kojoj ulozi. Postoje razlike. Kao igrač nemate tu neku odgovornost, kao trener ja sam znao šta me čeka i verovao sam i dalje verujem da sve stvari mogu da idu u onom pravcu kako svi želimo da vidimo naš tim. Naravno da je javnost da koja će vas kritikovati ili hvaliti, ali niko nema prava da nas napada što smo se na terenu ponašali kao banda raspuštena, Srbiaj i kada gubi mora da bude ispraćena aplauzima. 

O poseti Ostrogu

- Porodična naša slava je Mitrovdan, pa smo u sklopu toga otišli do Ostroga, smatram to kao vernik da je lepa stvar. Nije prvi, niti poslednji put. Monasi su dali blagoslov, poželeli sve najbolje našoj reprezentaciji, da bude dobra i hrabra. Lep događaj i lepo provedeno vreme. Uvek se tako osećam kada posetim naše hramove - naveo je Stojković.

Spisak je očekivano bio jedna od glavnih tema na ovoj konferenciji, pa se tako Stojković više puta vraćao na priču o svom izboru.

- Neko je pitao za Nastasića... Ja sam zvao igrače i kad nisu igrali u klubovima, jer sam verovao  u njihov kvalitet. Što se Matije tiče, to je tako, nejgovo nestabilno zdravstveno stanje je doprinelo da ne bude na spisku, Ristić je za četiri meseca odigrao 122 minuta, nebitni su razlozi, ali ovo je najveća smotra u fudbalu. Mali Terzić je isto bio deo tima, ali on predstavlja budućnost srpskog fudbala, mogu tako o svima da vam priča. Logičan splet okolnosti je doveo do odluke i da li je dobra ili loša, mora da se donese i da bude vaša i zato ja mirno spavam. Nisu sve po volje mnogih, ali su moje. Shvatili su poruku, niti me je ko zvao, molio, suflirao i to je dobro, znači da imaš slobodu da doneseš odluke - istakao je Stojković.

Na Mundijalu 2018. godine u Rusiji, Hrvatska je priredila veliko iznenađenje i stigla do finala, kako je reč o timu iz regiona, mnogi vide sličnosti, pa se pitanje samo nameće - Može li Srbija kao Hrvatska?

- Teško je porediti, to je bilo pre četiri godine. Prvo, morate da igrate dobar fudbal i pobeđujete protivnike i budete pametni, inteligentni, da nema povreda. I da imate maaaalo sreće. Stativa, penal, ali mislim da su dvaput prošli na penale, a moglo je da bude obrnuto. Mnogo stvari utiče i najvažnije je da imate čiste i da imate odvažan pristup igri i budete bolji od protivnika... Potrebno je da se kockice slože da biste došli do uspeha. Najbolja 32 tima su tamo, ne zaboravite to. A ima preko 200 zemalja koje igraju kvalifikacije.

Nacionalni stadion

- Mi smo mala, ponosna zemlja, a znate kakvi su uslovi od stadiona, pa dalje. Gde god odemo ja pravim selfije na stadionima. Iskreno to govorim - Budimpešta, Ljubljana, Stokholm... Lepo mi je da vidim njihove stadione. A mi? Dok se popnem sa terena do svlačionice, zakasnim. Strašno, ali valjda ćemo dočekati jedan stadion i da se na njemu osećamo lepo.

Euforija u narodu postoji, ali ovog puta nema ishitrenih izjava, niti prevelikih očekivanja, već se ide korak po korak.

- Ništa mi nismo posebno od ostalih nacija, saveza, medija, svi očekuju čuda da se dese, nešto najveće, što bismo mi bili drugačije i to je normalno. Ali, mi težimo i pokazaćemo svoj maksim, ako neko bude bolji od nas, čestitaćemo i tražiti drugu šansu, dok god postoji. Napravićemo svakom problem. Imamo jedan određeni kvalitet i svoje ciljeve i skoncentrisani smo da dostignemo te ciljeve. Moramo da gledamo šta je ispred nas - Brazil, Kamerun i Švrajcarska. Učinićemo sve da dođemo do nokaut faze i to je prvo o čemu se razmišlja. Igrači? Ne moraju ništa, a mogu mnogo. Probajte ovo drugo... Mora samo da se umre, ovo je samo nagrada... Verovali su ljudi, malo ih je, da ćemo da srušimo Portugal, ali uspeli smo u tome i mora da postoji vera. Jer čovek bez vere, ne znam šta je - smatra selektor.

Od momenta kada je preuzeo nacionalni tim, Srbija igra, po oceni javnosti, neki drugačiji fudbal, pa na reprezentaciju danas svi gledaju kao napadački sastav.

MN Press
 

 

- Ja se ne odričem igrača tek tako, radi nekog mira u kući, mene to ne interesuje. Oni zaslužuju da se nađu na Mundijalu, po svemu što su prikazali, igraćemo najbolje što možemo, u kom sistemu, stvarno ne znam. Ono u šta najviše verujem su moje oči, ono što vidim.

Očekivanja javnosti su kao i pred svako veliko takmičenje velika, ali kako Stojković navodi, na to ne može da se utiče, ali ono što želi jeste da u Katar otputuju skromno kao što su pre godinu dana u Lisabon.

- Očekivanja su takva kakva su i to ne mogu da zabranim. Za mene je najvažnije da su igrači svesni odgovornosti koju nose. Ne volim nepotrebnu gordost, a volim potrebnu skromnost, tako živim i moja porodica, posao isto tako gledam, rezultati će doći ili neće, a morate da ih zaslužite, a ovo je šansa da skromno odemo u Katar, kao i u Portugal, i nemam sumnje što se tiče motivacije i šanse koja nam se pruža. Imamo tešku grupu, ali to je izazov za sve nas da pokažemo da možemo. Mi smo grupa ljudi koja trezveno i spokojno dočekuje ovo Svetsko prvenstvo.

O izbornoj Skupštini 

- To sam već zaboravio i mislim da neće previše da utiče. Pravo da vam kažem niti me interesuje.

Povrede Mitrovića i Vlahovića već danima uznemiruju javnost, ali i selektora, međutim, Piksi nema sumnje u svoje napadače, ali još uvek ne poseduje dovoljno informacija.

- Nijedan trener ne voli kad mu igrači ne igra, očigledno je da su duži period van tima, dobro je da verujem da će biti spremni i radi se na tome. Ima jedna pesma od Aleksandre Prijović - Nije kome je rečeno, već kome je suđeno! Ja se nadam da će sve biti dobro, ako i ne bude, naći ćemo rešenje. Spokojno odlazimo u Katar da pokažemo da imamo kvalitet i odigramo kako znamo. Igrače još nisam video, ali do treninga će doći. Imali su utakmice juče. Ima još vremena do prve utakmice, ne mislim na Bahrein, mislim na 24. novembar, pa ćemo u skladu sa time donositi i odluke. Srbija će izlaziti na teren u najjačem sastavu. Ali nemam sumnje u mentalitet ove dvojice, učiniće sve da budu na raspolaganju.

Konferencija za medije počela je nešto drugačije, nije bilo uvodnog obraćanja, već se odmah krenulo sa pitanjima,

- Danas je tačno godinu dana od utakmice sa Portugalo, koja nam je donela sve ovo zbog čega moramo biti ponosni. Biti među 32 ekipe na svetu, što dodatno daje na značaju. Što se tiče spisak, na širem je bilo 35 igrača, da li je ovo nagrada za 26 koji lete za Katar, nije nagrada, nego zasluga za sve što su uradili tokom kvalifikacija, stvaranje jedne harmonije i kvaliteta koji imaju. To su igrači koji zaslužuju da nose dres. Oni koji nisu na spisku, njima nisu zatvorena vrata, oni su budućnost i na njih će se računati i dalje. Zbog limita, neko je morao i da otpadne, smatram da je spisak logičan splet okolnosti. On je donešen hladne glave i čistih misli u dogovoru sa sportskim sektorom. Ima i objektivnih razloga zašto nekih nema, neću da gledam u pasulj da li neko može da igra, ide se na Svetsko prvenstvo, nema prostora za improvizaciju. Ni u javnosti ne vidim negativan komentar. Oni što nisu na spisku i oni znaju zašto nisu.

Srbija će na Svetskom prvenstvu igrati u grupi G, zajedno sa Brazilom, Kamerunom i Švajcarskom. Šampionat će otvoriti susretom sa Brazilom, 24. novembra, od 20 sati, meč sa Kamerunom na programu je 28. novembra, od 11 sati, a grupnu fazu zatvaraju okršajem sa Švajcarskom, 2. decembra, takođe od 20 sati.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike