Nisam siguran da u Partizanu ima dovoljno pameti! Ranko Stojić za 24sedam o transferima večitih, delio savete, kritikovao...

11.07.2022

07:15

0

Istakao je menadžer i ko bi crno-belima mogao biti najveće pojačanje, ali i koga ne smeju prodati

Nisam siguran da u Partizanu ima dovoljno pameti! Ranko Stojić za 24sedam o transferima večitih, delio savete, kritikovao...
20121020mmStojic05 - Copyright MN Press

Fudbaleri Partizana pobedom su otvorili novu sezonu Superlige i to na gostovanju povratniku u najelitnije domaće takmičenje, Javoru. Opšti utisak nakon meča bio je da su mladi igrači izneli meč, te doneli ubedljivu pobedu novom treneru Iliji Stolici.

Mogu se crno-beli pohvaliti da su tokom letnjeg prelaznog roka radili na pojačanjima, svesni da petogodišnji niz rivala, Crvene zvezde, nekako mora da se preseče.

Iz menadžerskog ugla, za 24sedam je svoje mišljenje o domaćoj Superligi i pojačanjima izneo Ranko Stojić.

Dugo se spekulisalo da će se Svetozar Marković vratiti među crno-bele, a dogovor je pao tek nedavno. Pored Svete, vraćeno je još jedno dete kluba, Zlatan Šehović.

- U domaćoj ligi su to dobri igrači, za ovaj nivo. Pogotovo se Sveta pokazao, još na prvoj pozajmici. To se stručno zove - izbalansirao je odbranu. Ima brzinu, nije nešto visok, ali ima brz skok. Može postati moderan defanzivac, trebaju mu minuti. Jako je dobro i za njega i za klub da se vratio - krenuo je sa pohvalama Stojić na račun Markovića, te istakao i šta mu se ne dopada:

- Ono što se meni ne sviđa, na neki način, on bi trebalo da bude zamena za Vujačiča, a Vujačić je po meni najstabilniji igrač u odbrani, najveći napredak je postigao, držao je dosta toga. Idealna kombinacija za Partizan bi bili Vujačić i Marković, to je moje mišljenje, a mislim da nije samo moje. E sada, ako ode Vujačić, a ostane Marković, nisam siguran da li je to plus ili minus, u najmanju ruku po meni je to egal, a čak mislim da je Vujačić kompletniji. Imam lepo mišljenje o Markoviću, u mnogim zemljama su to moderni defanzivci, ne traži se više visina, već brzina, prva tri koraka su važna ili pet metara, a mali Marković ima to. Vujačić je ozbiljan defanzivac, kako kaže Aleks Ferguson često za Vidića - Nisam video igrača koji toliko voli da igra odbranu, e Vujačić mi je taj profil igrača. Napredovao je tehnički, pas mu je dobar, Ako ode Vujačič, Partizan će biti slabiji, bar jedno 10%. Ako imaju ozbiljne ambicije, onda da zadrže Vujačića, doveli su Markovića, tu je Saničanin u konkurenciji, to bi bila ozbiljnija priča. 

I o Šehoviću je imao samo reči hvale.

- Šehović je dobar profil, poslednjih godina je tendencija da desni bek mora da bude kao osmica, a levi kao desetka u organizaciji napad, oni su više na unutra, a Partizan ih sada ima sa novim angažovanjima. Pojaviće se i on i Filipović sa desne strane, ali možda na dva dodira. Ako se tu dobro snađu, može biti interesantno - naveo je Stojić, te dodao:

- Ima mnogo takmičenja i oni su prinuđeni da igraju sa rotacijom, kada igrate na svaka tri dana, a napori su drugačiji nego u drugim sportovima. Partizan ima ozbiljno takmičenje ispred sebe, to je neophodno. Pričao sam o Šehoviću, ali on ima i Uroševića kao broj jedan na toj poziciji, a verovatno je da će Zlatan biti alternacija.

Osvrnuo se iskusni stručnjak i na pojačanja u napadu, odnosno na dolazak Patrika Andradea i Fusenija Dijabatea.

- Andrade je dosta nepoznat fudbalskoj javnosti, igrao je u manjim klubovima i za reprezentaciju. Ono što smo videli u prvim utakmicama, dosta je interesantan igrač, nešto slično kao Kangva, koji je došao u Zvezdu, samo što je levonog. Talentovan je, jedan potez mi je sve rekao, kada je na 20 metara od gola pokušao da odigra iz prve, vrlo dobar zadnji pas, to su talentovani igrači. To ne može igrač koji nema talenta i tehniku. Sigurno je plus - naveo je Stojić, te i ovog puta prokomentarisao probleme i mane:

- Pitanje je Partizana, opet najavljuju, kao za Vujačića, sad i za Zdjelara. Po meni, to je opet mali korak unazad, koliko god da je ovaj dobar igrač, Zdjelar je najbolji igrač Partizana, pored Vujačića i Rikarda. Imali su tu osovinu, po toj vertikali, to je za tim izuzetno, tu se daju i padaju golovi. Golovi se ne daju sa spoljnih pozicija, koliko god da su dobri irgači, a Partizan to sada menja. To su trebali zadržati ako imaju ozbiljne ambicije kao što pričaju. Da zadrže Zdjelara i Vujačića i da ih pojačaju. Recimo Zdjelar i ovaj mali što je došao, to je druga priča, plus Jevtovića su izgubili koji igra ispred odbrane dosta kvalitetno, oduzme, skoči, vrati tim u igru, odigra tačno, jednostavno. Takav profil igrača nemaju. Ja se nadam da će Fejsa, koji je izuzetan igrač, ali ne znam koliko može da izdrži taj ritam, igrati. Dosta je sklon povredama, teško će biti. On bi bio najveće pojačanje kada bi mogao da izdrži celu polusezonu bar, ali to će biti vrlo teško. Partizan će imati problem, ako ode Zdjelar, ako Fejsa fizički ne bude top...

Odlazak Aleksandra Stanojevića, nakon što je Partizan još jednu sezonu okončao bez titule, kako u ligi, tako i u Kupu, doneo je brojna pitanja. Na upravi je bilo da brzo reaguje i pronađe najbolje rešenje pred početak priprema i tako je došao Ilija Stolica. 

- Stolica je super momak to je sigurno, pametan, elokventan i ima moderne poglede na fudbal. U odnosima je korektan, pošten. Do sada je u Srbiji bio istrošen. Jedan od najvećih problema srpskog fudbala je što se treneri brzo troše, oko suđenja, organizacije... Mislim da je sada svežiji, pametniji, iskusniji, kada je to u pitanju. Ono što on hoće, pitanje je da li ima potencijal igrača koji to mogu da iznesu, siguran sam da će to tražiti. Da li će imati kadar za to nisam siguran, ali želim mu puno sreće, uopšte nije loš izbor, ali ima kvalitetan tim, može da napravi lepe stvari.

Prodaja Milovanovića

- Istina ima dva lica, prvo treba obezbediti budžet. ako ne radite dovoljno kvalitetno, stalno i ne pripremate, nemate 4,5 igrača koji su formirani, pa jednog možete da se odreknete, to onda nije problem. A ovaj Partizan je i sa njim ima probleme bonus igrača, ali to je posledica propuštenog planskog rada, ali da moraju da obezbede budžet, to je neminovnost. To ne radi samo Partizan, nego i Zvezda. Na drugoj strani. Milovanović i da je ostao ne bi imao dovoljnu minutažu pored Rikarda, ali da se u prethodnom periodu radilo individualno i kvalitetno, možda bi sada bili u prilici da prodaju Rikarda, a da Milovanović bude broj jedan. Tako se nekad radilo, kao Mitrović, Vlahović, koji je otišao prerano, to se desilo Zvezdi sa Jovićem i Joveljićem - naveo je Stojić.

Nekadašnji golman je potom komentarisao i prelazni rok Crvene zvezde, koja je dovela trojicu igrača, Kingsa Kangvu i Osmana Bukarija, dok su sa pozajmice vratili Ibrahima Mustafu i golmana Nikolu Vasiljevića.

- Kangva je vrlo moderan igrač na toj poziciji, nema samo znanje nego i brzinu što je Zvezda i tražila. Sličan je igrač Kange, samo još moderniji. Kangva i Kanga, mogao je biti jedan od te dvojice. Stariji ima aerobni kapacitet, koliko god da ima godina, a drugi ima projekciju prema napred. I jedan i drugi nemaju dobre informacije kada je pitanje prostora iza leđa, kada igrači ulaze izmeđeu linija, taj defanzivni deo i to je Stanković, ubeđen sam, video veoma brzo. Tu je neophodan Sanogo ili neki drugi igrač, ne možete protiv ozbiljnih timova ako ne obezbedite dobro zadnju liniju, da imate jednog igrača koji igra dobro po širini, e onda možete imati koliko hoćete talentovanih igrača prema napred, ali ćete se teško odbraniti. Mislim da je to dobar potez, ali ako ne angažuju jednu šesticu, po meni mora igrati ili Sanogo i jedan od dvojice - Kanga ili Kangva - mišljenje je Ranka Stojića, koji pak na golu crveno-belih nema dileme:

- Dok je Popović tu, on će biti broj dva. Jedino ako ode, Vasiljeviću se otvara prostor. Imaju i Gordića, neko je tu višak. Gordić je sasvim korektan, da bude broj tri i više od toga, a da Vasiljević bude broj dva ili tri nije mi logično. Borjana ne pominjem, on je neprikosnoven, kapiten je i kvalitetniji od svih. Nebitne su zasluge od prošle sezone, kvalitetniji je od svih golmana u Srbiji i šire.

Klub iz Ljutice Bogdana se može pohvaliti da je u poslednjih pet sezona suvereni šampion Srbije, dok je Partizan pokušavao da ugrozi prvu poziciju, ali je na kraju morao da se zadovolji samo titulom Kupa i do sada već davne 2019. godine. Kako navodi naš sagovornik, najviše šampionske šanse i ambicije ima ekipa koja nije previše menjala.

- Kada pričamo o našoj ligi i Ligi Evrope, najbolja pojačanja su kada klubovi ne menjaju puno, to se pokazalo puno puta. Onaj ko zadrži tim dve sezone i pojača sa jednim ili dva igrača, ima mnogo veće šanse za uspeh, pa vi procenite ko je zadržao, a ko je pretumbao sve. Treba mnogo vremena da se uigra, sve to izgleda lepo i krasno na pripremnim i prijateljskim utakmicama, ali tek kada počne takmičenje, onda treba mnogo više nego imati samo dobrog pojedinca. Treba strpljenja i vremena. Da li će Partizan imati strpljenja sa novim timom i trenerom, nisam siguran da ima toliko pameti tamo, videli smo toliko puta da imaju vremena, znaju šta je proces, nadam se da hoće i sada, jer ovi momci i Stolica to zaslužili, ali vreme će pokazati. A Zvezda je zadržala sve praktično, najavljuju transfer Erakovića, nije to neki naročiti hendikep, iako je odlično igrao, ali to je samo jedna pozicija i lako se kompenzuje. Zvezdi treba napadač.

Pored većitih, koji imaju svojih mana, te su više puta pokazali ranjivost, tu je i Čukarički, koji je u prošloj sezoni bio veliko iznenađenje lige. Sa druge strane Vojvodina je podbacila, te su promenili upravu, a Stojić smatra da mogu biti u vrhu Superlige.

- Mislim da je realno da se Čukarički približiti Partizanu, ozbiljan su i kvalitetan i drastično će smanjiti bodovnu razliku koja je bila na kraju ove sezone. Vojvodina bi prema potencijalu trebalo biti broj četiri, a svi ostali Radnički, TSC, to je isti nivo. Voleo bih da Radnički iz Niša iznenadi, ali nisam siguran koliko je tim izbalansiran imaju i oni dobre pojedince, ali i duplirane pozicije

Tu su i povratnici u viši rang, odnosno nova ekipa novosadske Mladosti i ivanjičkog Javora, koje će sigurno biti tvrd orah kako večitima, tako i ostalim ekipama.

- Mladost će biti tvrd orah, po onome što sam video u Prvoj ligi, u smislu defanzivne igre, a da li će imati dobru ofanzivu, sve zavisi kada se igra ubrza, a Javor je u pripremnom periodu imao odlične rezultate, ali to ništa ne znači. Imaju težak raspored i dobru strategiju. Ima dosta talentovanih i iskusnih igrača. Biće interesantno prvenstvo - zaključio je Ranko Stojić u razgovoru za 24sedam.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike