Jović najgora kupovina Reala? Luka, nije to uvreda! Na tom spisku su ikone Prosinečki, Kaka, Anjelka…

18.06.2022

17:00

0

Autor: A. Š.

Srpski napadač nije opravdao očekivanja na Bernabeuu

Jović najgora kupovina Reala? Luka, nije to uvreda! Na tom spisku su ikone Prosinečki, Kaka, Anjelka…
Luka Jović - Copyright Profimedia

Nije se Luka Jović naigrao fudbala u dresu madridskog Reala. Stigao je srpski reprezentativac na „Bernabeu“ kao nova velika napada evropskog fudbala posle maestralne sezone u dresu Ajntrahta za 66 miliona evra koje, nažalost, nije uspeo da opravda u „kraljevskom klubu“.

Često je izdanak Zvezdine fudbalske škole bio na udaru kritika španskih medija od momenta kada je zadužio opremu španskog i evropskog prvaka, neretko je svrstavan i među najveće promašaje madridskog velikana, ali ta kategorija ne bi trebalo previše da ga opterećuje kada se malo „baci pogled“ unazad i vidi kakve sve fudbalske ikone nisu zablistale punim sjajem na „Bernabeuu“.

Specijalizovani portal „Goal“ potrudio se da izvuče listu fudbalera koji su okarakterisani kao veliki promašaji madridskog Reala u bliskoj i malo daljoj prošlosti, a kada se baci samo letimičan pogled na imena koja se na njoj nalaze odmah vam je jasno da Luka nema ni najmanji razlog da bude previše uvređen kada ga neko oslovi sa „najveći promašaj“…

Profimedia
 

Na vrhu liste koju je napravio „Goal“ nalazi se nekadašnji francuski napadač Nikola Anjelka, koji je 1999. godine stigao u Madrid iz Arsenala za 34.5 miliona evra.

- Madriđani su se ozbiljno kockali kada su potpisali ugovor sa talentovanim, ali temperamentnim francuskim napadačem. Nije se isplatilo, potrajao je u Španiji sa jednu sezonu u kojoj je postigao ukupno sedam golova. Ni pogodak u „El Klasiku“ nije popravio utisak, jer je Anjelka u jednom trenutku bio suspendovan na 45 dana zbog odbijanja da trenira, a svoje tadašnje poslodavce je optužio da ga tretiraju „kao psa“.

Iste godine Real je „bacio“ još 26 miliona evra na kupovinu bosanskohercegovačkog napadača Elvira Baljića, a među najveće promašaje svrstana su i imena kao što su Antonio Kasano, Tomas Gravesen, Valter Samjuel, Havijer Saviola, Eden Azar…

MN Press
 

Dva ubedljivo najveća imena koja se vode kao „kiksevi“ čelnika Reala su Brazilac Kaka i nekadašnji jugoslovenski, kasnije hrvatski reprezentativac Robert Prosinečki, kojeg je „kraljevski klub“ u leto 1991. godine platio Crvenoj zvezdi 15 miliona evra.

- Očekivale su se velike stvari od jednog od najvećih talenata koji je ikada došao sa Balkana, nadarenog veziste koji je upravo pomogao Zvezdi da osvoji Kup šampiona. Vrhunac njegove trogodišnje karijere u Madridu bio je gol protiv Barselone u Klasiku, a čak i to što je bilo dobro ostalo je u senci posle njegovog odlaska u Kataloniju 1995. godine. To što se ni tamo nije pokazao nije bila uteha frustriranim navijačima Reala – napisao je „Goal“, a potom se osvrnuo i na maestralnog Brazilca kojeg su Madriđani platitli Milanu, za tadašnje prilike rekordnih, 65 miliona evra 2009. godine.

Profmedia
 

- Lako je razumeti zbog čega je Real oborio svetski rekord u transferima da bi potpisao Kaku. Kada je došao iz Milana imao je 27 godina i bio je na vrhuncu, vlasnik Zlatne lopte. U to vreme bolje u svetu fudbala od njega nije bilo. Nažalost, veći deo njegovog boravka u Španiji uništile su povrede, kao i ono što je trebalo da bude senzacionalno partnerstvo sa Ronaldom.

Razumljivo, kao poslednji u nizu, i najsvežiji primer, listu je zatvorio Jović.

- U sezoni 2018/19 Jović je izgledao kao naredna velika napadačka zvezda u Evropi. Postigao je 10 golova u 14 utakmica Lige Evrope za Ajntraht, a impresionirao je i u Bundesligi. To je ubedilo Madriđane da plate „iznuđivački“ iznos za igrača koji je bio na pozajmici u Ajntrahtu iz Benfike, što je rezultiralo složenim duplim transferom Srbina, pošto je postao igrač nemačkog kluba dan pre nego što je potpisao za Real. Ono što je znatno manje složeno je Jovićeva loša forma u Madridu, sa samo tri gola u 51 utakmici – opisao je Lukin dosadašnji boravak u Madridu „Goal“.

„GOAL“ LISTA NAJVEĆIH PROMAŠAJA REALA

Nikolas Anjelka – iz Arsenala, 34.5 miliona evra, 1999. godina

Elvir Baljić - iz Fenerbahčea, 26 milona evra, 1999. godina

Antonio Kasano – iz Rome, 5 miliona evra, 2006. godina

Danilo – iz Porta, 31.5 miliona evra, 2015. godina

Rojston Drente – iz Fejenord, 14 miliona evra, 2007. godina

Žulijan Fober – iz Vest Hema, pozajmica, 2009. godina

Tomas Gravesen – iz Evertona, 3.4 miliona evra, 2005. godina

Kaka – iz Milana, 65 miliona evra, 2009. godina

Pedro Leon – iz Hetafea, 10 miliona evra, 2010. godina

Valter Samjuel – iz Rome, 25 miliona evra, 2004. godina

Havijer Saviola - Iz Barselone, besplatno, 2007. godina

Džonatan Vudgejt – iz Njukasla, 18.3 miliona, 2004. godina

Robert Prosinečki – iz Crvene zvezde, 15 miliona evra, 1991. godina

Brahim Diaz – iz Mančester sitija, 17.8 miliona, 2019. godina

Eden Azar – iz Čelsija, 120 miliona evra, 2019. godina

Luka Jović – iz Ajntrahta, 66 miliona evra, 2019. godina

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike