Venger iznervirao Južnoamerikance i Afrikance: Francuz misli da svet počinje i nestaje u Evropi

15.06.2022

07:41

0

Direktor FIFA isprovocirao reakciju ostatka planete izjavom da Mbape nikad ne bi bio to što jeste da je rođen u Kamerunu

Venger iznervirao Južnoamerikance i Afrikance: Francuz misli da svet počinje i nestaje u Evropi
Arsen Venger - Copyright MN Press

Francuski stručnjak i direktor razvoja u FIFA Arsen Venger izazvao je buru u svetu svojim poređenjem evropskog fudbala sa ostatkom sveta. Venger je rekao 24. maja u frajburhu da "Kilijan Mbape ima afričko poreklo, ali da je fudbalski gledano Evropljanin":

- Da je rođen u Kamerunu nikada ne bi postao ovo što je danas - rekao je tada Venger.

- Postoji Evropa i ostatak sveta, a ostatku sveta je potrebna pomoć, inače ćemo izgubiti previše talenata.

Zbog ove izjave Francuza oglasio se CONMEBOL, ljudi iz južnoameričke fudbalske konferederacije:

- Osim što otkriva neobično nepoznavanje vrednog doprinosa afričkih igrača svetskom fudbalu, posebno evropskom, pokazuje omalovažavajuću pristrasnost koja čini nevidljivim napore fudbalera i sportskih institucija. koji nisu u Evropi.Najugroženije predrasude su prerušene "utemeljene i informisane refleksije“. Stav koji proizilazi iz verovanja da svet počinje i da se završava u Evropi - poručili su iz CONMEBOL.

Profimedia
Zbog njega sve počelo: Kilijan Mbape

- Mi Južnoamerikanci veoma dobro znamo ovaj stav iz koga proizilazi verovanje da svet počinje i završava se u Evropi. Talenat, duh požrtvovanja i želja afričkih i južnoameričkih igrača moraju se ceniti i poštovati.

Južnoamerička konfederacija se takođe žalila da ni od nje, ni od saveza članica nije traženo mišljenje ili analiza o pravilu "pet zamena", koje je Međunarodni odbor (IFAB) predložio kao garant fudbalskih zakona.

FIFA ima četiri glasa od osam u odlukama IFAB, a ostala četiri su istorijsko vlasništvo engleskog, škotskog, velškog i irskog saveza.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike