Zvezda bi i dalje harala Evropom da smo svi ostali zajedno! Kobru sa Vardara i posle 3 decenije i kusur od Barija još "rade" emocije

29.05.2022

08:02

0

Golgeter crveno-belih, Pančev za 24sedam se prisetio osvajanja titule prvaka "Starog kontinenta"

Zvezda bi i dalje harala Evropom da smo svi ostali zajedno! Kobru sa Vardara i posle 3 decenije i kusur od Barija još "rade" emocije
19910529npPancev6 - Copyright MN Press

Ni posle 31 godine sećanja ne blede. Tačno na današnji dan fudbaleri Crvene zvezde postali su prvaci Evrope u fudbalu. U finalu tadašnjeg Kupa evropskih šampiona crveno-beli su u penal seriji pobedili Olimpik iz Marselja, a ključni pogodak je postigao Darko Pančev.

Posle odbrane Stevana Stojanovića, kao i realizacije Roberta Prosinečkog, Dragiše Binića, Miodraga Belodedića i Siniše Mihajlovića pogodila je i "Kobra sa Vardara" i "zlatna kopačka" Evrope. Uhvatio je Paskala Olmetu u raskoraku i pogodio, skoro po sredini gola na stadionu "Sveti Nikola".

MN Press
 

Na početku razgovora za 24sedam nekadašnji golgeter Zvezde otkrio je da uprkos proteklom vremenu, tri decenije "i kusur" emocije prorade na svaki 29. maj koji je kasnije bio i uvertira za svetski tron u Tokiju.

- Svakako. Emocije i dalje postoje. I dalje su jake. Ipak smo uradili nešto, što je sa sadašnjeg aspekta prosto nemoguće. I to je ono što toj tituli daje dodatnu veličinu. Tog momenta za istoriju treba da se seća svaka generacija zvezdaša - kazao je Pančev.

Da li posebno pamtite neki detalj iz finala, ako izuzmemo penal?

- Ne bih izdvojio ništa posebno, više pamtim atmosferu pred utakmicu. Svi smo bili napeti, iako smo svi čekali da jedva počne utakmica. Mada je ta napetost bila verovatno zbog toga što smo u Italiji bili nekoliko dana ranije, pre same utakmice. I onda je obično tako, da o nečemu razmišljaš, pa onda ne pružiš ono što zaista možeš. Tome je doprineo i sam protivnik, Olimpik je bio veoma jak tim. I sve se to poklopilo, ali neki poseban detalj, ne.

A sam penal? Znali ste da možete da donesete evropsku titulu? Šta vam je tada prošlo kroz glavu?

- Eto desilo se da moj penal odlučuje. Mada je to bila ustaljena praksa iz domaće lige. Tada je pravilo bilo da ako je nerešeno, izvode se penali kako bi se znalo kome ide bod. Bilo je nas šest-sedam koji smo stalno šutirali. Recimo, Dejo (Savićević) nije šutirao u Bariju, mada je je bio jedan od tih stalnih izvođača. Međutim, ranije je bio zamenjen. Ja sam kao i obično bio poslednji.

Svaki penal je bio priča za sebe. Bilo je teško i rizično, da li ćete da pogodite. Nema ništa tu posebno, ali se ispostavilo da sam baš ja stavio tačku. Drago mi je da se na kraju sve tako završilo.

Finale je finale i ono ima posebno mesto u istoriji kluba, ali da li biste neku do Barija izdvojili?

- Zvezda je tada igrala otvoreno, ali se svi slažemo da protiv Olimpika i nismo odigrali baš dobro. Razlog je i protivnik. Mnogi zaboravljaju, a mlađi verovatno i ne znaju da je Olimpik tih sezona bio odličan tim, na nivou Milana i to onog (Ariga) Sakija sa (Markom) Van Bastenom, (Rudom) Gulitom, (Frankom) Rajkardom… Bilo je veoma teško igrati protiv takvog tima, pa su nam se noge malo i odsekle. Znam da nismo bili briljantni, ali smo odigrali na rezultat i to je bilo i najvažnije.

A pre toga, svaka lepa na svoj način. Ali ako moram da biram neka to bude revanš utakmicu u Cirihu, sa Grashoperom. To je bilo prvo kolo, a u Švajcarsku smo otišli sa 1:1 iz Beograda. I baš zbog toga postojao je određeni strah, da ne kiksnemo na samom početku, ali smo odigrali briljantno u Cirihu i pobedili sa 4:1. U svim kasnijim rundama, protiv Rendžersa, Drezdena i Bajerna, posle prve utakmice imali smo pozitivan skor.

U sezonama pre Barija, Zvezda je u Evropi ispadala od Milana pa onda i Kelna. Da li su čelnici kluba na početku te sezone nešto posebno tražili od ekipe, da li je postojao neki cilj, ili jednostavno dokle se stigne?

- I pre te sezone, svako ko je igrao u Zvezdi, želeo je da uradi što više u Evropi. Naravno, uvek je postojalo ono, koliko ekipa može u tom trenutku. Nije nama uprava postavila nikakve uslove. Imali smo jaku ekipu, i samim tim smo verovali i imali nadu da možemo da napravimo veliki uspeh. Ali ništa nije bilo pod moranje.

MN Press
 

Tim je bio mnogo moćan, da ste ostali zajedno, da li bi bila realna i odbrana titule?

- Kako da ne. Bilo je veoma realno. O tome sam često pričao. Otišlo nam je nekoliko standardnih igrača iz te generacije. Nije bilo adekvatnih zamena, ali smo posle toga osvojili interkontinentalnu titulu u Tokiju. I sledeće sezone smo bili na pragu finala, sa svim onim kaznama (igranje u inostranstvu zbog stanja u Jugoslaviji prim. aut). A i još jedno. Sklonite Realu ili Mančester sitiju petoricu-šestoricu standardnih igrača, pa to bi bio drugi tim. Da smo ostali na okupu, ekipa bi bila na nivou onih generacija Bajerna, Ajaksa ili Sakijevog Milana, kada su osvajali dve-tri titule. Siguran sam da bi i naša generacija bila kadra za to.

U samo nekoliko godina, Zvezda je postala prvak Evrope, a pre toga i rumunska Steaua. Da li je realno da neki istočnoevropski klub ponovi taj uspeh u godinama pred nama?

- Voleo bih ja to, ali objektivno, veoma, veoma teško... Sada sve zavisi od finansijske moći klubova i teško je opet stvoriti tako jaku ekipu. Kada je postojalo pravilo tri stranca, mnogo manje igrača iz Istočne Evrope je odlazilo u inostranstvo. Karijeru su gradili u svojim klubovima, u svojoj zemlji. I tada se moglo da te lige i klubovi budu jači. Ali opet kažem, za neka veća ostvarenja, da se dođe do finala ili osvajanje trofeja, teško, veoma teško.

Tada je na suprotnoj strani bio Dragan Piksi Stojković. Koliko vam je tada bilo lakše, što je ušao tek pred kraj, mada je tim Olimpika i bez njega bio odličan.

- Već sam mnogo puta rekao da je jedan od najvećih igrača sa ovih prostora. Bilo bi dobro da je ostao, i da je sa nama osvojio trofej. Sa njim bismo i dalje verovatno harali Evropom. Olimpik je bio već jak, i bez njega. Naravno da je za nas bilo dobro što nije igrao, ali se ne slažem sa konstatacijom da nije hteo da igra protiv Zvezde, da nije hteo da osvoji titulu. Igrački i profesionalno je normalno, da gde god da igraš želiš da osvojiš trofej. Baš zbog toga niko mu ne bi zamerio na tome. Mislim da je i on tako razmišljao.

Na jednom snimku se vidi kako vam Piksi uoči penal serije kaže nešto, uz osmeh. Da li se možda sećate šta je rekao?

Printscreen/Youtube/FK Crvena zvezda
 

- Ne mogu da se setim šta smo pričali. Bilo je to na centru, bili smo Piksi, Šaban (Refik Šabanadžović) i ja... Nešto smo se zezali. Poznajemo se mi odavno, pošto smo ista generacija, još od pionira reprezentacije. Selektor nam je bio legendarni Stevan Vilotić. Dobro smo se poznavali jer smo prošli brojne selekcije reprezentacije i imali brojne zajedničke trenutke. Pretpostavljam je da je bilo nešto vezano za to.

Beograd druga kuća

Dolazite li možda u Beograd, ako je planirano neko okupljanje?

- Uvek rado svratim u Beograd. Mada u poslednje vreme to ređe činim, iz nekih objektivnih razloga. Meni je Beograd druga kuća, i ako bude prilike i povoda, dolazim - kazao je Pančev.

Kako komentarišete ovu Zvezdinu sezonu u kojoj je osvojena peta uzastopna titula, ujedno i odbranjena dupla kruna.

- Uf... Svaka čast. Ja sam i pre nego što se završila sezona rekao u jednom intervjuu da je bilo uspešno. Kada kažem uspešno, mislim da su odigrali odlično i u Evropi. Prošli su grupnu fazu, igrali taj revanš protiv Glazgova. Jesu izgubili naivno, ali su i ostavili dobar utisak. I zato bih ovu sezonu ocenio kao jednu od najuspešnijih u poslednjih 20-25 godina. A i samim tim je odbranjena dupla kruna i osvojena peta uzastopna titula.

Dobro je što je Stanković ostao. On je mlad trener, dobro je za njega da se kali u Zvezdi u kojoj dobro poznaje situaciju. A i sredina poznaje njega. Ima vremena da ode u inostranstvo - zaključio je razgovor za 24sedam Pančev, koji je osim za Zvezdu igrao i za Vardar, Inter, Lajpcig, Fortunu Dizeldorf i na kraju Sion.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike