Zvezda je šampion, sve je gotovo... Partizan nije pobedio nijednom, Katai je bauk, košmar u Glazgovu, neki ni krivi ni dužni postali prvaci

27.05.2022

09:32

0

Crveno-beli zaustavljeni u osmini finala Lige Evrope

Zvezda je šampion, sve je gotovo... Partizan nije pobedio nijednom, Katai je bauk, košmar u Glazgovu, neki ni krivi ni dužni postali prvaci
KUP-179(1) - Copyright MN Press

Dupla kruna je odbranjena, i to je suština ove sezone fudbalera Crvene zvezde. Prvo je odbranjena titula u Superligi (peta uzastopna), odnosno osvojena 33. ukupno u istoriji kluba, a zatim i osvojen novi trofej u Kupu. Ovo je crveno-belima iz Ljutice Bogdana 12. dupla kruna u istoriji, a drugi put se desilo da je odbranjena.

Sezona koja je počela prošlog leta bila je duga i naporna, a okončana je sinoćnom utakmicom finala Kupa Srbije, protiv Partizana. Sada sledi odmor, a već oko 10. juna počeće i pripreme za sezonu pred nama.

A šta smo to videli od Zvezde u prethodnim mesecima?

Videli smo osvojenih 100 bodova, koje su "stvorili" 32 pobede, četiri remija i jedan poraz.

Taj jedini poraz bio je od Radnika, ali je za navijače mnogo bitnije da mogu da kažu i da mogu da likuju zbog podatka da su ove sezone odigrana četiri Večita derbija (tri u Superligi i jedan u Kupu) i da Partizan nijednom nije pobedio.

Bila su dva remija (1:1 i 0:0) i dve pobede (2:0 i 2:1), a presudna za konačan ishod šampionske trke bio je ona na "Rajku Mitiću" kada su Ohi Omoijuanfo i Aleksandar Katai dali golove za 2:0. Ispostavilo se da je taj derbi (uz neke druge rezultate) obezbedio pol-poziciju na početku plej-ofa, pa 0:0 u 167. Večitom derbiju nije promenilo odnos snaga na tabeli. Ostalo je do kraja dva boda prednosti za Zvezdu.

MN Press
 

Može Zvezda da se pohvali da u poslednjih sedam mečeva Partizan nije slavio, pa to daje dodatnu jačinu ovoj tituli, ali i ranijim detaljima. I dodatni je razlog za likovanje.

Takođe može da se kaže i da je Zvezda dobila novog heroja u okršajima sa Partizanom, a to je Katai. U prethodne četiri utakmice bio je strelac na tri, pa je jasno da je "Magiko" postao bauk za crno-bele. Kada je već spomenuta Zvezdina "desetka" sledi i priča o potezu uprave koja je zadržala okosnicu tima, potpisujući nove ugovore sa najbitnijim igračima među kojima je i Katai. Ne sme se naravno ni zaboraviti učinak Mirka Ivanića, Gelora Kange, El Fardu Bena, Milana Rodića, Milana Gajića, Strahinje Erakovića, Aleksandra Dragovića...

Mladi štoper Eraković je dobio i poziv selektora Dragana Stojkovića Piksija za predstojeće utakmice Lige nacija, što ga čini jedinim igračem iz Superlige među "Orlovima".

Nastavljena je i saradnja sa šefom struke Dejanom Stankovićem, i to samo na dan uoči finala Kupa.

Takođe je nadoknađen i minus od pet bodova, iako je bilo neplaniranih kikseva. Na primer, Radnik je ove sezone bio bauk za ekipu Dejana Stankovića. Surduličani su upisali remi i pobedu, pa su ti rezultati ozbiljno uzdrmali Zvezdu. Tada se postavilo i pitanje, da li su to bili rezultati koji će ih koštati titule. Ali to se na njihovu sreću nije desilo.

Ipak, nije bilo sve tako lepo, sjajno i bajno.

Bilo je i problema, a navijači sigurno pamte decembarski haos u Ljutice Bogdana. Posle sukoba (pričalo se da je umalo došlo do fizičkog) sa Stankovićem, Milan Borjan je najavio odlazak iz kluba, a bilo je oglašavanja na društvenim mrežama. Međutim, kako se tada završavala polusezona, polako su tenzije splasnule, pa se nastavilo kao da ništa nije bilo. Kapiten je nastavio sa odličnim partijama i tako dao veliki dorpinos krajnjim rezultatima.

Navijače i sve u klubu boli sigurno i dvomeč osmine finala Lige Evrope sa Glazgov Rendžersom. Posle neuspeha u kvalifikacijama za Ligu šampiona, nastavilo se u grupi Lige Evrope. U grupi sa Bragom, Midtjilandom i Ludogorecom, zauzela je Zvezda prvo mesto i izborila direktan plasman i osminu finala. Ali onda je usledila košmarna noć na "Ajbroksu". Poništeni golovi i neiskorišćeni penal, "kumovali" su rezultati od 3:0, pa pobeda u Beogradu od 2:1 nije bila dovoljna za prolaz dalje.

MN Press
 

Ali ako je za utehu, izbacio ih je kasniji finalista koji je na kraju poražen od Ajntrahta.

I dok je odluka o zadržavanju kostura tima ispravna, uprava bi trebalo da donese još jednu. Da malo i "provetri" tim. Na primer, od Luisa Dionija ili Rišaira Živkovića su očekivalo mnogo. Navijači se dobro sečaju sa kakvom euforijom su dočekani, ali oni nisu dali baš ništa.

MN Press
 

Jasno je to pokazivao Stanković jer nije ozbiljno računao na njih, tako da ostaje da vidi na koji će način saradnja biti okončana. Može da se kaže da su "ni krivi ni dužni" dobili priliku da u "CV" imaju i da su prvaci. Isto može da se kaže i za Aksela Bakajoka kome ističe ugovor. Ističe ugovor i Marku Gobeljiću sada u junu, a Sekuu Sanogu na kraju godine.  

Očekuje se i odlazak Filipa Falka, a ne može se reći i da je Kristijano Pičini ostavio dobar utisak. Mada je pridošlica iz Valensije kuburila i sa povredama. Italijana međutim ugovor vezuje još dve godine.  

I dok će se još nekim igračima uprava zahvaliti na saradnji, može se očekivati i dolazak napadača. Milan Pavkov je već bio tu, a onda je stigao Ohi sa epitetom najboljeg strelca u Norveškoj. Davali su visoki napadači golove, ali opet su na kraju sezone ostali iza Kataija i Ivanića koji su dali 24, odnosno 17, u Superligi.

Zvezda je u prethodnim danima otvoreno pokazala interesovanje za Artjoma Dzjubu, ali je generalni direktor Zvezdan Terzić naveo da se od njega odustalo. Ostaje da se vidi koga će još dovesti na poziciji klasičnog napadača, jer ako se želi u Ligu šampiona, roster mora da se pojača. Da se opet ne ponovi eliminacija od Šerifa koja je kasnije "usmerila" Zvezdu ka Ligi Evrope.

U naredne dve nedelje igrači će biti na odmoru, ali za sportski deo menadžmenta neće biti odmora. Jasno je da je ishodom u Srbiji moraju da budu zadovoljni i da ne bi imali ništa protiv reprize. E sad, postavlja se pitanje vezano za UEFA takmičenja.

Da li je Zvezda konačno dorasla da bude ravnopravan protivnik u grupi Lige šampiona, ili joj je ipak prava mera Liga Evrope. To će već biti jasnije u mečevima trećeg kola kvalifikacija za elitno UEFA takmičenje, početkom avgusta.

Jasno je da Zvezda ima odlične igrače za srpske standarde, ali su oni ipak ispod evropskih. Tako da je na Kataiju i ekipi da uvere navijače da mogu više.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike