Skakavci, policajci, haos u Drezdenu, "nebo se otvorilo", a onda i penal Pančeva! Ovo je bio Zvezdin put ka evrotituli! (FOTO, VIDEO)

29.05.2022

07:06

0

Finale je odigrano u Bariju, danas je 31. godišnjica

Skakavci, policajci, haos u Drezdenu, "nebo se otvorilo", a onda i penal Pančeva! Ovo je bio Zvezdin put ka evrotituli! (FOTO, VIDEO)
noviput2 - Copyright MN Press

Bila je sreda, a prošla je 31 godina. Na stadionu "Sveti Nikola" u Bariju, u 20.15 počela je borba za titulu prvaka Evrope između Crvene zvezde i Olimpika iz Marselja.

Posle 120 minuta nije bilo golova, a naš tim igrao je defanzivno, o čemu je trener Ljupko Petrović često govorio. Objašnjavao je da je jedino tako moglo da se uspe. I na kraju i jeste. Ostalo je 0:0, a o svemu su odlučivali penali.

Na suprotnoj strani tada je bio i Dragan Stojković Piksi. Peta Zvezdina zvezda i sadašnji selektor Srbije zaigrao je od 111. minuta, i verovatno samo on zna koliko mu je bilo teško u tim trenucima.

U penal seriji (na snimku od 2:30:30), prvo je Robert Prosinečki pogodio mrežu Paskala Olmete, da bi odmah zatim kapiten Stevan Dika Stojanović odbranio udarac Manuela Amorosa. Ispostavilo se da je ta odbrana bila vredna titule, jer je upravo tada napravljena prednost.

Zatim su redom pogađali Dragiša Binić, Bernar Kazoni, Miodrag Belodedić, Žan Pjer Papen, Siniša Mihajlović i Žoze Karlos Mozer, a tačku na "I" je stavio Darko Pančev. Tadašnja "zlatna kopačka" je šutirala po sredini, Olmeta je ostao u raskoraku, i sve ostalo je istorija.

Na putu ka finalu, Olimpik, koji je "čedo" francuskog biznismena i političara, kontroverznog Bernara Tapija, izbacio je Dinamo iz Tirane (ukupno 5:1), Leh Poznanj (ukupno 8:4), moćni Milan (ukupno 4:1), a onda i Spartak Moskvu sa 3:1 i 2:1. Ipak, napori Tapija su se isplatili dve sezone kasnije, kada su konačno osvojili titulu prvaka Evrope i tako postali prvi (i za sada jedini) francuski tim kojem je to uspelo.

Ali vratimo se Zvezdi, odnosno njenom putu ka finalu, a zatim i trofeju.

Žreb je odredio da u prvom kolu protivnik bude švajcarski Grashoper, na čijoj klupi je bio Otmar Hicfeld, kasniji osvajač dve evropske šampionske titule (Dortmund i Bajern). Poveli su gosti golom Petera Keclea, ali je u 43. minutu izjednačio Dragiša Binić, koji se vratio na "Marakanu" posle boravka u inostranstvu.

MN Press
 

U revanšu je bilo mnogo bolje, jer su za 4:1 pogodili Darko Pančev, Robert Prosinečki (dva penala) i Duško Radinović. Čast "skakavaca" je  uspeo da spase samo Kecle, takođe sa bele tačke.

Već u narednoj rundi, mnogo slavniji protivnik. Glazgov Rendžers, koji je iz Beograda otišao sa minusom od čak tri gola. Autogol Džona Brauna, "slobodnjak" Prosinečkog, kao i lagana realizacija Pančeva sa sedam-osam metara bilo je dovoljno za 3:0.

Na "Ajbroksu" Zvezda nije pobedila, ali je 1:1 bilo dovoljno za prolaz u četvrtfinale. U drugom poluvremenu, Prosinečki se nekako izborio za centaršut, ubacio loptu na šest-sedam metara od gola, gde je bio Pančev. Primio je loptu glavom, a zatim je u padu poslao iza leđa golmana. Ali Mekoist je uspeo samo da izjednači.

MN Press
 

Naredne godine, u narednoj rundi, odnosno uoči četvrtfinala sa Dinamom iz Drezdena, Zvezda je bila jača za Sinišu Mihajlovića koji je za milion maraka bio doveden iz Vojvodine. I ako se gledalo po "papiru", prvak Jugoslavije imao je najlakši zadatak, pošto su među osam najboljih bili još i Olimpik, Milan, Bajern, Porto, Spartak Moskva i Real.

Već u Beogradu obavljen je veliki deo posla, pošto je Nemce načeo Prosinečki iz slobodnog udarca, sa oko 25 metara, da bi se krajem prvog poluvremena, u kaznenom odlično snašao Binić i sa nekoliko metara ubacio loptu u mrežu.

Ubedljiv trijumf udarcem sa dvadesetak metara potvrdio je Savićević, u donji ugao.

U revanšu, poveo je domaćin sa bele tačke, mada je Stojanović imao na ruci loptu posle šuta Torstena Gičova. U nastavku, Savićević je uzeo loptu, i pošto petorica protivnika nisu mogla da ga zaustave, poslao je u mrežu i najavio prolazak u polufinale. U 69. minutu, Vladimir Jugović je prošao po desnoj strani i našao Pančeva, koji je sa desetak metara poslao loptu kroz noge golmana.

MN Press
 

Kako se meč bližio kraju, pitanje pobednika je bilo rešeno. Ali je tada došlo do incidenata. Prosinečki je krenuo da izvede korner, ali su tada navijači domaćina sa južne tribine počeli da ga gađaju. Utakmica je zatim prekinuta, a prekid je trajao desetak minuta. Nisu pomogla ni ubeđivanja fudbalera Dinama, čak je sudija Emilio Sorijano Aladren pokazivao neverovatnu upornost da se meč nastavi. Lopti, da izvede korner, prilazio je Jugović, ali i tada su počeli da lete predmeti sa tribine. I svima je bilo jasno da nema uslova za nastavak. Kasnije je meč registrovan sa službenih 3:0.

I posle istočnonemačkog prvaka, na red je došao šampion Zapadne Nemačke Bajern. U Minhenu, na Olimpijskom stadionu nije počelo dobro po Zvezdu, jer je već u 14. minutu Roland Volfart posle odlične akcije u kaznenom prebacio Stojanovića. Ali, u smiraj prvog dela igre, Prosinečki šalje loptu do Binića, koji je tada (po ko zna koji put) demonstrirao brzinu i prošao po desnoj strani. Na drugoj stativi, loptu je sačekao Pančev, za 1:1.

Posle toga, dva hladna tuša za domaćina. Prvo je poništen gol zbog ofsajda, a zatim i munjevita kontra u 70. minutu. Pančev je savršeno poslužio Savićevića, koji je trčao od centra do šesnaesterca i savladao Aumana, za veliko iznenađenje i konačnih 1:2.

Samo 14 dana kasnije, odigrana je jedna od najčuvenijih utakmica na beogradskoj "Marakani". Bomba Siniše Mihajlovića sa 30 metara iz slobodnog udarca donela je Zvezdi čak dva gola prednosti, ali se u roku od samo pet minuta sve okrenulo. U 62. minutu, Klaus Augentaler je izveo slobodan udarac, a lopta je prošla kroz ruke i noge Stojanoviću. Zatim je Manfred Bender sa nekoliko metara poslao bombu iza leđa Stojanovića, i Nemci su opet bili u igri. Čak su bili i u kakvoj-takvoj psihološkoj prednosti jer su znali da novi gol u mreži Stojanovića znači da Zvezda onda mora da postigne još dva.

Ipak, te večeri 24. aprila sreća je pratila Zvezdu. Prvo se stativa isprečila Volfartu, a onda je usledio napad za pamćenje. Jugović je razmenio pasove sa Pančevim, Prosinečki je prošao po levoj strani, vratio Mihajloviću, a na njegov centaršut trapavo je startovao Augentaler, Pančev je bio pored Aumana, koji se nije najbolje snašao, ali se od tada priča "nebo se otvorilo, stadion je eksplodirao..."

MN Press
 

Usledilo je i finale o kojem je rečeno više na početku teksta, ali je red da se pomenu imena ove generacije, koja je naknadno dobila i status šeste Zvezdine zvezde.

To su: Stevan Stojanović, Duško Radinović, Slobodan Marović, Vladimir Jugović, Refik Šabanadžović, Miodrag Belodedić, Ilija Najdoski, Robert Prosinečki, Dejan Savićević, Siniša Mihajlović, Darko Pančev, Dragiša Binić, Vlada Stošić, Goran Vasilijević, Ivica Momčilović, Željko Kaluđerović, Milić Jovanović, Goran Jurić, Rade Tošić, Vladan Lukić i Ljubiša Milojević.

Na samom terenu stadiona u Bariju te večeri su bili: Stojanović, Jugović, Marović, Šabanadžović, Belodedić, Najdoski, Prosinečki, Mihajlović, Savićević i Pančev. Umesto Savićevića u 85. minutu šansu je dobio Stošić.

Stručni štab činili su Petrović, kao i pomoćnici Zoran Antonijević, Jovan Aćimović, Ratomir Dujković i Predrag Stanojević, doktor Branko Nešović i fizioterapeut Miša Bukumirović.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike