"Božja ruka" prodata za 8,5 miliona evra! Čuveni Maradonin dres je najskuplji u istoriji! (FOTO, VIDEO)

04.05.2022

15:59

0

Autor: 24sedam

U tom dresu je legendarni El Pibe postigao čuveni gol Englezima na SP u Meksiku

"Božja ruka" prodata za 8,5 miliona evra! Čuveni Maradonin dres je najskuplji u istoriji! (FOTO, VIDEO)
profimedia-0068363620 - Copyright Profimedia

Godina je 1986. Igra se četvrtfinale Mundijala između Engleske i Argentine. Ispostaviće se da će tog popodneva na Aztek stadionu u Meksiku biti ispisana istorija fudbala.

Magija Dijega Armanda Maradone u dresu reprezentacije kulminirala je baš na tom meču kada je rukom savladao golmana Engleske Pitera Šiltona.

Gol je priznat, gol je postao najpoznatiji u  istoriji fudbala... Bio je to gol 20. veka bez ikakve sumnje. Argentina je pobedila najveće neprijatelje Engleze...

 

 

Posle utakmice igrači su tradicionalno razmenili dresove, a Maradonin je završio u rukama Stiva Hodža.

Od tada pa do početka ove godine Englez je svoju "svetinju" čuvao, a onda je odlučio da je proda i za taj posao angažuje najpoznatiju aukcijsku kuću Sotbi.

- Ponosni sam vlasnik ovog dresa više od 35 godina, otkako smo Dijego i ja zamenili dresove u tunelu posle čuvene utakmice. Bila je apsolutna privilegija igrati protiv jednog od najvećih i najveličanstvenijih fudbalera svih vremena. Dres Božja ruka ima duboko kulturno značenje za svet fudbala, za narod Argentine i Engleske i siguran sam da će novi vlasnik biti ponosan što poseduje najlegendarniji fudbalski dres na svetu - rekao je Hodž.

Aukcija je danas završena i dres nazvan "Božja ruka" prodat je za nestvarnih 8,5 miliona evra!

Maradonin dres je tako ispisao još jednu stranicu, ovog puta celokupnog sporta, pošto je postao najviše plaćen "predmet" ikada.

Dosadašnji rekord držao je dres legendarnog bejzbol igrača Bejb Ruta, koji je nosio od 1928. do 1939. godine! Ta relikvija prodata je 2019. godine za 5,34 miliona evra.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike