Prodajem "Božju ruku"! Čuveni Englez se odriče fudbalske istorije, od cene se vrti u glavi!

06.04.2022

11:24

0

Autor: 24sedam

Maradonin dres, u kom je postigao gol Englezima na Mundijalu 1986, stavljen na aukciju

Prodajem "Božju ruku"! Čuveni Englez se odriče fudbalske istorije, od cene se vrti u glavi!
profimedia-0068363620 - Copyright Profimedia

Čuvao ga je kao svojevrsnu relikviju, kao jednu od najdragocenijih stvari na svetu još od 1986. godine i utakmice četvrtfinala Mundijala između Engleske i Argentine.

Sada je odlučio da ga proda! Dres najvećeg od najvećih, dres Dijega Armanda Maradone u kom je postigao onaj čuveni gol rukom stavljen je na aukciji, a procenjuje se da će koštati oko 5,25 miliona dolara!

Ta plava desetka, koja simbolizuje "Božju ruku" veličanstvenog El Pibea, simbol je najveće "prevare" u istoriji fudbala, i u posedu je Stiva Hodža, engleskog fudbalera koji je sa Maradonom razmenio dresove posle antologijske utakmice.

 

 

- Božja ruka je zaista jedinstven trenutak, ne samo u istoriji sporta, već i u istoriji 20. veka - kaže Brem Vohter, šef odeljenja odeće i modernih kolekcionarskih predmeta u Sotbiju, pa dodao:

- To je trenutak koji je odjeknuo daleko izvan sveta fudbala, desio se ubrzo nakon sukoba na Foklandskim ostrvima, inspirisao je mnog knjige, filmove i dokumentarce. Maradonu pamtimo kao jednog od najvećih koji je ikada igrao fudbal. Nije gol sa te utakmice samo "Božja ruka", to je i gol veka. Gol koji je se smatra jednim od najvećih golova svih vremena!

Prema procenama čuvene aukcijske kuće može se očekivati da će Maradonin dres otići za više novca čak i od čuvenog dresa bejzbol legende Bejb Ruta, koji je prodat za rekordnih 5,64 miliona dolara.

Maradonin dres bio je izložen u Nacionalnom muzeju fudbala u Engleskoj, a Stiv Hodž poručuje:

- Ponosi sam vlasnik ovog dresa više od 35 godina, otkako smo Dijego i ja zamenili dresove u tunelu posle čuvene utakmice. Bila je apsolutna privilegija igrati protiv jednog od najvećih i najveličanstvenijih fudbalera svih vremena. Dres Božja ruka ima duboko kulturno značenje za svet fudbala, za narod Argentine i Engleske i siguran sam da će novi vlasnik biti ponosan što poseduje najlegendarniji fudbalski dres na svetu!

Maradonin dres u kom je Englezima dao gol rukom u četvrtfinalu SP 1986. godine u ponudi će biti i "online" od 20. aprila do 4. maja, a za sve to vreme biće izložena u najčuvenijoj aukcijskoj kući Sotbi u Londonu.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike