Dan kada je Maradona postao besmrtan: Prošlo je 35 godina od kako je „Božija ruka“ otišla u večnost (VIDEO)

22.06.2021

16:25 >> 16:37

0

Autor: Adam Štulić

Legendarni Argentinac postigao gol o kojem gaučosi i danas pričaju sa istim žarom

Dan kada je Maradona postao besmrtan: Prošlo je 35 godina od kako je „Božija ruka“ otišla u večnost (VIDEO)
Copyright Dijego Maradona i Piter Šilton foto: Profimedia

Na današnji dan, pre 35, godina, Dijego Maradona je postao besmrtan u njegovoj Argentini. Legendarni „El Pibe“ je 22. juna 1986. godine postigao čuveni gol u četvrtfinalu Svetskog prvenstva protiv Engleske, koji ga je odveo u večnost.

Da ništa drugo nije uradio u karijeri, a po mišljenju mnogih bio je najbolji fudbaler svih vremena, Maradona je „Božijom rukom“ kupio mesto u večnosti u domovini, gde je za života, koji se završio krajem prošle godine, uzdignut na nivo božanstva.

Dijego Maradona i Piter Šilton foto: Profimedia

Duel Engleske i Argentine u Meksiko Sitiju, u četvrtfinalu Mundijala igrao se pred 114.580 navijača na stadionu „Acteka“. Za Argentince je ta utakmica bila mnogo više od fudbala, jer su samo četiri godine ranije vodili tromesečni rat Folklendski rat sa Velikom Britanijom.

Poseban naboj osećao se kod „gaučosa“ od momenta kada su dobili Engleze za rivala i samo se čekao trenutak kada će sve „eksplodirati“. A on se dogodio u šestom minutu drugog poluvremena.

Maradona je povukao loptu ka kaznenom prostoru i dodao je do Valdana. Ipak, jedan defanzivac Engleske, u pokušaju da interveniše, prebacio je ka petercu, gde je omaleni Argentinac izveo potez kojim se uselio u srca svojih zemljaka za sva vremena.

– Skočio sam, ali nedovoljno visoko, pa mi je palo na pamet da loptu malo taknem rukom. U vazduhu sam razmišljao da nema šanse da je udarim glavom, a onda sam se setio da imam ruku. Nisam ni znao gde je lopta završila nakon udarca, pogledao sam i video da je u mreži, pa sam počeo da se radujem. Prvi mi je prišao saigrač Čečo i pitao me jesam li to upravo dao gol rukom. Rekao sam mu da ćuti i da me zagrli. Došao je Valdano s istim pitanjem i dobio je isti odgovor. „Pričaćemo kasnije“, govorio sam im – prisetio se Maradona događaja koji je, između ostalog, obeležio njegovu karijeru.

Dijego Maradona foto: Profimedia

Da, ipak, ne bude upamćen samo po „prevari“, koju je kasnije opevao legendarni argentinski pevač Rodrigo, Maradona se pobrinuo na istoj utakmici, četiri minuta kasnije.

Čigrasti „gaučos“ je uzeo loptu na svojoj polovini, nanizao četiri reprezentativca Engleske, ušao u kazneni prostor, obišao Šiltona i rutinski mu zatresao mrežu, a 2002. godine taj pogodak je proglašen za  gol veka.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike