Srbija će na ovim stadionima voditi prve mundijalske bitke! Jedan sastavljen od kontejnera, a na drugom će biti igrano finale! (FOTO, VIDEO)

02.04.2022

07:34

0

Autor: 24sedam

Ovo je priča o osam fudbalskih zdanja za Svetsko prvenstvo u Kataru

Srbija će na ovim stadionima voditi prve mundijalske bitke! Jedan sastavljen od kontejnera, a na drugom će biti igrano finale! (FOTO, VIDEO)
Stadioni u Kataru - Copyright MN Press/Printscreen/Twitter/FIFA World Cup

Fudbalska reprezentacija Srbije saznala je imena protivnika u grupnoj fazi Svetskog prvenstva u Kataru. "Orlovi" Dragana Stojkovića Piksija voljom žreba održanom u Dohi smešteni su u grupu sa nacionalnim timovima, Brazila, Švajcarske i Kameruna. Mundijal će prvi put biti organizovan krajem godine, a ovaj konkretno, od 21. novembra do 18. decembra. Razlog su nesnosne temperature u letnjim mesecima u ovom delu sveta, koje prelaze i 40 stepeni celzijusa.

Planetarni šampionat će biti organizovan na osam stadiona širom Katara, a mi ćemo vam u narednim redovima predstaviti najmodernija sportska zdanja. Projektanti i graditelji stadiona morali su da vode računa i o činjenici da su temperature u ovim krajevima u većem delu godine i preko 40 stepeni Celzijusa. Tako da je bitna stavka i ta potreba, da se obezbede normalni temperaturni uslovi. Inače, u izgradnju i renoviranje stadiona uloženo je oko 10 milijardi dolara.

Sada se zna i satnica, kao i stadioni na kojima će "orlovi" igrati svoje mečeve. Prvi će biti odigran u četvrtak 24. novembra protiv Brazila u 22 sata po lokalnom, odnosno u 20 časova po srednjeevropskom vremenu i to na stadionu "Lusail".

Evo i nekoliko rečenica o ovom zdanju.

Najveći stadion u Kataru, sa kapacitetom od 80.000 mesta. Nosi ime po "gradu budućnosti", koji će tek biti izgrađen i koji će biti po svemu unikatan. Sam Lusail biće 15 kilometara udaljen od centra Dohe, a planirano je da ima oko 200.000 stanovnika.

Vodilo se računa i o vodi, koja je u ovom delu sveta veoma dragocena. Reciklirana voda će biti korišćena za zalivanje biljaka u okolini stadiona. Na stadionu postoje sistemi koji će sprečiti bilo kakvo curenje. Na taj način sačuvaće se 40 odsto više sveže vode u odnosu na druge stadione.

Ovaj objekat će posle završetka Mundijala promeniti izgled. Pod krovom nekadašnjeg stadiona biće škole, prodavnice, sportski tereni, klinike... Ostaće samo 20.000 sedišta, a ostatak će biti prosleđen širom sveta, različitim korisnicima.

Na ovom stadionu planirano je odigravanja pet mečeva grupne faze, po jedan osmine finala, četvrtinala i polufinala, a takođe i finala.

Drugi meč u grupi je protiv Kameruna, u ponedeljak 28. novembra od 11 časova po našem vremenu, a igraće se na stadionu "Al Džanub" u mestu Al Vakra, blizu Dohe.

Otvoren je pre dve godine, za finale Kupa Emira. Prima 40.000 gledalaca i nalazi se u obalskom gradu Al Vakri. Kako su se nekadašnji stanovnici te regije bavili ronjenjem u potrazi za biserima, njihovi tradicionalni brodovi bili su inspiracija za njegov sadašnji izgled.

Krov je pokretan, tačnije zastori mogu da se izvlače po potrebi, a rashladni sistem sprečava pregrevanje. Može da obezbedi temperaturu od 18 stepeni celzijusa za publiku, odnosno 20 na terenu.

Na njemu će se igrati pet utakmica grupne faze i jedna osmine finala.

I za kraj grupne faze, protiv Švajcarske, Piksijevi "orlovi" će igrati u petak 2. decembra, ponovo u večernjem terminu od 20 časova, ali na stadionu "974" ili "Ras Abu Abud".

Za ovaj stadion, kapaciteta 40.000 mesta, slobodno možemo da kažemo da je kao nijedan drugi. Napravljen je za potrebe Mundijala, a posle njega će "nestati". Sastavljen je od brodskih kontejnera (njih 974, inače ovo je i pozivni broj za Katar), a njegovo delovi su i sedišta koja mogu da se premeštaju, kao i drugih pokretni blokovi. Kada se Mundijal bude završio, svi pomenuti delovi dobiće novu namenu na novim mestima. Takođe, na mestu gde je bio stadion biće napravljeno šetalište.

Na ovom stadionu planirano je odigravanje pet mečeva grupne faze, kao i jedan duel osmine finala.

U nastavku teksta možete da pročitate i više o ostalim stadionima, na kojima će biti igrani ostali mečevi Mundijala.

Međunarodni stadion "Kalifa"

Izgrađen je prilično davno, 1975. godine, i od tada je bio mesto odigravanja važnih utakmica, kao i drugih sportskih događaja. Na njemu su održani Azijske igre, Zalivski kup, Azijski kup, kao i finale između Liverpula i Flamenga, pred dve godine. Takođe je mesto na kojem i reprezentacija igra svoje utakmice.

Pre četiri godine je renoviran, a kapacitet mu je 45.416 mesta. Pre toga stadion je mogao da primi oko 20.000 navijača.

Na ovom stadionu će biti igrani mečevi grupne faze (njih pet), jedan osmine finala, kao i duel za treće mesto.

Stadion "Al Tumama"

Još jedan novi objekat, i to na teritoriji Dohe. Lociran je blizu aerodroma, 12 kilometara od glavnog grada Katara, a nastao je kao plod saradnje lokalnih i turskih graditelja. Inspiracija za spoljni izgled bila je tradicionalna kapa koju nose arapski muškarci.

Postoji još nekoliko zanimljivih podataka o ovom stadionu. Sam naziv potiče od vrste drveta koje raste u tom području. Takođe, ovaj stadion je specifičan po sistemu hlađenja. Kao što je rečeno, temperature u Kataru često su nepodnošljive, pa se stadion rashlađuje tako što se prerađuje sunčeva energija. Upravo je na ovom stadionu "rođena" katarska tehnologija "rashlađivanja". Naravno, i ostali stadioni će imati određeni sistem hlađenja.

Kada turnir bude završen, 20.000 sedišta, od postojećih 40.000, biće skinuto i prosleđeno u inostranstvo za potrebe različitih projekata. Taj prostor će onda biti preuređen u hotel sa 60 soba koje će imati pogled na teren. Otvoren je za potrebe Kupa Emira u oktobru ove godine.

Planiran je za odigrvanje pet utakmica grupne faze, jednu osminu finala i jedno četvrtfinale.

Stadion "Ahmad bin Ali"

Ovaj stadion se nalazi u Al Rajanu, drugom gradu po veličini, nedaleko od pustinje. Prvobitni stadion datira iz 2003. godine, ali je 2015. on srušen. Na istom mestu nastao je novi, sa 40.000 mesta. Čak 80 odsto građevinskog materijala je ili reciklirano ili ponovo upotrebljeno u renoviranju. I u slučaju ovog objekta, 20.000 sedišta će biti poklonjeno, a ostatak će ostati za potrebe kluba Al Rajan, koji je veoma popularan i ima dosta navijača.

Na njemu će biti odigrano pet mečeva grupne faze i jedan osmine finala.

Stadion "Edukejšn siti"

Kako mu i samo ime kaže, nalazi se između vodećih katarskih univerziteta u Al Rajanu. Kapacitet mu je 40.000 mesta, od čega će polovina biti donirana za izgradnju stadiona u zemljama u razvoju. Stadion će nastaviti da koriste lokalni atletski univerzitetski timovi.

Zbog oblika ga zovu i "Dijamant pustinje", a zbog spoljašnje konfiguracije dešava se da menja boju kako se sunce kreće. Kada padne mrak, može se videti i "lajtšou".

Biće mesto odigravanja pet utakmica grupne faze, jedne osmine finala i jednog četvrfinala.

Stadion "Al Bajt"

Još jedan od novoizgrađenih stadiona je u gradu Al Koru. Ovo moderno zdanje spolja podseća na šator, svojstven nomadskim narodima Katara i tog regiona uopšte. Ima kapacitet 60.000 mesta, a posle završetka Mundijala gornji deo stadiona biće demontiran, a stolice će biti podeljene državama u razvoju, odnosno onima kojima je to potrebno za razvoj sportske insfratrukture.

Sam stadion treba da gledaocima pruži ono što pruža šator u pustinji - da zaštiti od vreline. Postojaće nadstrešnice koje će biti sa svih strana, kako bi stvorile zaklon od sunca, uz nezaobilazni sistem hlađenja.

Na ovom stadionu biće odigran uvodni meč šampionata, kao i još četiri utakmice grupne faze. Igraće se i po jedan duel osmine finala, četvrtine finala i polufinala.

Možete i da pogledate kako izgledaju makete nekih od njih.

 

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike