Kosmopolitski Partizan! Rusi, preko Vlahovića, podsetili na neraskidivu vezu „valjka“ i Juventusa!

03.02.2022

17:26

0

Autor: 24sedam

Transfer mladog napadača izazvao veliku pažnju u Evropi

Kosmopolitski Partizan! Rusi, preko Vlahovića, podsetili na neraskidivu vezu „valjka“ i Juventusa!
20160227npVlahov2 - Copyright MN Press

Veliku pažnju evropskih medija izazvao je dolazak Dušana Vlahovića u Juventus. Mesecima unazad spekulisalo se gde će srpski vunderkind nastaviti karijeru posle Fiorentine, a njegov prelazak u Torino ruski portal „Sports.ru“ je iskoristio da podseti na neraskidivu vezu Partizana i „stare dame“.

Ruski portal je test počeo sa dve reči – „Prelepa veza“, pre nego što je podsetio da reprezentativac „orlova“ neće morati da se navikava na nove klupske boje, s obzirom da je crno-beli dres nosio na početku karijere u matičnom Partizanu.

A onda se prešlo na suštinu i podsećanje na to kako je Partizan crno-beli postao upravo zahvaljujući Juventusu.

„Sports.ru“ je iskoristio nekoliko slika preuzetih sa zvaničnog sajta kluba iz Humske na kojima su predstavljene sve garniture Partizanovih dresova kroz istoriju, kako bi i ilustrovano mogao da predstavi prelazak sa bele i bordo-plave, na crno-belu opremu.

- Tek 1959. godine nastaje „mit“ crno-belih boja. Partizan je učestvovao na turniru u Vijaređu, na kojem je bio i Juventus, čijem se predsedniku Umbertu Anjeliju toliko dopala igra srpskog tima da je odlučio da klubu pokloni dve garniture crno-belih dresova – piše „Sports.ru“ i sve potkrepljuje izjavama legendarnog fudbalera „valjka“ Stjepana Bobeka.

- Želeo sam da preuzmemo crno-bele boje. To sam u ime cele ekipe predložio generalnom sekretaru kluba Arturu Takaču. Ostali igrači su bili oduševljeni kvalitetom i bojom dresova koje smo dobili od Juventusa, pa su zamolili da igramo uvek u njima – pričao je Bobek, uz dodatak:

- Takođe, tada nije bio dobrih deterdženata kao sada, a ni materijali nisu bili kvalitetni. Zbog toga, posle nekoliko pranja jedan bordo-plavi dres je bio više bled, drugi manje, pa smo izlazili na teren kao da nismo u istom timu. Ali, crno-beli dresovi su ostajali isti – prisećao se Stjepan Bobek stvaranja istorije kluba sa Topčiderskog brda.

Partizan je prvu zvaničnu utakmicu u novoj opremi odigrao 8. marta 1959. godine. Na stadionu „JNA“, u četvrtfinalu Kupa Jugoslavije, rival je bio Borac, tim garnizona JNA iz Titograda, a crno-beli su slavili 1:0 golom Milana Vukelića u 14. minutu.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike