Kakva dominacija Srba! Englezi uvrstili čak tri bivša „orla“ u Top10 januarskih transfera Premijer lige, ne sumnjajte ko je najbolji!

04.01.2022

16:20

0

Autor: 24sedam

Pedantni ostrvski statističari nemaju dilemu

Kakva dominacija Srba! Englezi uvrstili čak tri bivša „orla“ u Top10 januarskih transfera Premijer lige, ne sumnjajte ko je najbolji!
profimedia-0183021054 - Copyright Profimedia

Srpski fudbal se na velika vrata vratio na najveću scenu. Reprezentativni, klupski, ali i individualni. „Orlovi“ su izborili direktan plasman na Mundijal u Kataru, Crvena zvezda i Partizan izborili su zimovanje u Evropi i doveli nas nadomak ostvarenja decenijskog sna o dva tima u kvalifikacijama za Ligu šampiona, dok je Dušan Vlahović apsolutna zvezda tek otvorenog zimskog, ali i predstojećeg letnjeg prelaznog roka.

I upravo je januarska transfer pijaca donela još jedan podatak za veliki ponos. Pedantni Englezi, preciznije ugledni „Miror“, sastavili su listu najboljih 10 zimskih transfera klubova Premijer lige u kojoj su čak tri mesta rezervisana za nekadašnje reprezentativce Srbije, od kojih je jedan – Nemanja Vidić – postavljen na prvo mesto!

Ali krenimo redom…

Profimedia/Charles Knight/REX
 

Na osmoj poziciji nalazi se dolazak Nemanje Matića u Čelsi iz Benfike.

- Tri godine pošto mu je Čelsi dozvolio da potpiše za Benfiku, Žoze Murinjo je insistirao da londonski klub „proguta ponos“ i ponovo potpiše Matića, koji se na „Stamford bridž“ vratio 2014. godine.

Igrajući u sistemu sa tri vezna igrača, Srbin je bio savršeni defanzivni šit, koji je učvrstio Murinjove „plavce“ i pomogao im da osvoje titulu naredne godine. To je bila prva, od dve šampionske krune Čelsija u kojima je Matić igrao ključnu ulogu, pre nego što je 2017. prešao u Mančester junajted.

Profimedia
 

Odmah ispod nalazi se dolazak Branislava Ivanovića iz moskovske Lokomotive u Čelsi, a zanimljivo da je jednu od ključnih uloga tada odigrao nekadašnji trener Partizana Avram Grant.

- Ivanović je 2008. godine stigao u Čelsi i uprkos početnoj rezervnoj ulozi, brzo je postao ključni igrač. Osvojio je devet trofeja tokom devetogodišnje blistave karijere na „Stamford bridžu“, postigavši impresivna 34 gola u 377 nastupa u Čelsijevom dresu. Vratio se u Rusiju 2017. godine, napustivši London kao kultni heroj „plavaca“.

Profimedia
 

Verovatno ni kod, tradicionalno nadmenih Engleza, pogotovo kada se radi o najvažnijoj sporednoj stvari na svetu, nije bilo dileme kada je trebalo izabrati najbolji januarski transfer premijerligaških klubova. Bez konkurencije je Nemanja Vidić.

- Najbolji januarski potpis u istoriji! Vidić je bio relativno nepoznat centralni defanzivac kada je prešao u Mančester junajted iz moskovskog Spartaka 2006. godine.

Njegovo obeštećenje od 7 miliona funti je manje od jedne desetine novca koje je Liverpul izdvojio za dolazak Van Dajka. Nekadašnji srpski reprezentativac je osvojio pet titula u Premijer ligi, tri Liga kupa, Ligu šampiona i FIFA klupsko prvenstvo sveta tokom osam i po godina na „Old Trafordu“. Uz Vidića, te godine je u Junajted stigao i Patris Evra, pa je tako Ser Aleks Ferguson formirao polovinu defanzivne linije koja će dominirati Premijer ligom u narednih sedam godina tokom kojih je osvojeno pet šampionskih kruna, dok su preostale dve izgubljene za po jedan bod.

Englezi su na ovaj način, kao i obrazloženjima, odali veliko priznanje srpskom fudbalu, a Top10 januarskih transfera u istoriji Premijer lige izgleda ovako:

1. Nemanja Vidić, Spartak Moskva – Mančester junajted (2006. godina)

2. Virdžil van Dajk, Sautempton – Liverpul (2018.)

3. Bruno Fernandeš, Sporting Lisabon – Mančester junajted (2020.)

4. Luis Suarez, Ajaks – Liverpul (2012.)

5. Felipe Kutinjo, Inter – Liverpul (2013.)

6. Patris Evra, Monako – Mančester junajted (2006.)

7. Branislav Ivanović, Lokomotiva Moskva – Čelsi (2008.)

8. Nemanja Matić, Benfika – Čelsi (2014.)

9. Šimus Kolman, Sligo Rovers – Everton (2009.)

10. Džesi Lingard, Mančester junajted – Vest Hem (2021.)

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike