Kraj! Istorija! Herojska igra "orlova" začinjena golom Mitrovića za katarsku vizu!

14.11.2021

18:55

0

"Orlovi" posle sjajne partije u Lisabonu golom Mitrovića došli do pobede i plasmana na Mundijal

Kraj! Istorija! Herojska igra "orlova" začinjena golom Mitrovića za katarsku vizu!
orlovi5 - Copyright MN Press

Fudbaleri Srbije plasirali su se na Svetsko prvenstrvo u Kataru sledeće godine, jer su pobedom u poslednjem meču protiv Portugala na lisabonskom stadionu "Luž" uspeli da savladaju domaću ekipu rezultatom 1:2 (1:1).

Golove za Srbiju postigli su Dušan Tadić u 33. i Aleksandar Mitrović u posednjim trenucima meča, dok je za Portugal pogodio Renato Sančez u 2. minutu.

Sirene u Beogradu, odzvanjaju pucnji u gradu! Srbija slavi svoju hrabru reprezentaciju kojoj su u ovim kvalifrikacijama navijači potpuno okrenuli leđa. Verovali su sebi, verovali su svom selektoru i to je bilo dovoljno za jedno herojsko fudbalsko delo koje se čekalo deset i više godina, ukoliko se gledaju samo pobede nad reprezentacijama sa Top 10 FIFA rang liste.

Bez obzira na renome, status domaćina, pa i naklonost veoma lošeg Italijana Danijela Orsata, Portugal se ništa nije pitao! Poveli su zahvaljujući nesmotrenom pokušaju naših fudbalera da od starta kontrolišu pas, da se posed ne prepušta uprkos svim rizima od presečenih pasova i svega što može da vreba od tima Fernanda Santoša, ali i kada su krenuli iz minusa od 2. minuta glava se nije gubila. Nisu im teško padala ni sitna potkradanja italijanskog arbitra, ni odsustvo Mitrovića, lopta je uvek bila mirna, tražio se najbolje postavljeni igrač i to je posle nekoliko neiskorišćenih prilika donelo izjednačenje u 33. minutu zahvaljujući Tadiću i nespretnom Rujiu Patriciju.

Drugi deo igre započeli su sa još jednim gorkim saznanjem - Orsato nije želeo da svira očigledan penal u 45. minutu kada je Danilo rukom zaustavio centaršut Kostića, ali još jedan nepravda stoički se podnela i nastavila dalje. Pavlović je sa Kostićem špartao levom stranom, Živković je na desnoj strani ponekad imao pomoć Tadića, ali inicijativa ivelika želja nisu donosile prilike za gol. Kao da je ulazak Mitrovića umesto Gudelja presekao odličnu distribuciju na sredini i kao da Sergeju Milnković-Saviću nije bilo dovoljno vremena da se navikne na novu, mnogo zahtevniju ulogu u veznom redu. Ipak, sve je govorilo da će se ta hrabrost isplatiti. Pokušaj Mitrovića, pre toga Vlahovića i Radonjića, sabijala je rivala u mišju rupu i jedino ga je gol mogao da izvuče iz nje. Igrao se 90. minut, Tadić je sa desne strane po ko zna koji put tražio saigrača na drugij stativi i konačno ga je našao! Junak Mitrović, kako i dolikuje! Sa njim je počelo, red je bio da najbolji i završi kvalifikacije za SP u Katar koje ćemo pamtiti po njegovim golovima, briljantnom selektorskom umu Dragana Stojkovića Piksija...

Ovakav tok je imala utakmica iz minuta u minut

90. minut - Goooool Mitrović 1:2

90. minut Jović umesto Kostića

88. minut - Orsato nastavlja u svom stilu! Korner za domaće, iako je bio dovoljno blizu da vidi kako nikog nije zakačio taj centaršut Feliksa.

84. minut - Žao Feliks umesto Žote, Neveš umesto Sančeza.

83. minut - Mitroviiiiić, pored stative! Konačno je došao toliko čekan pas ka centarforu Fulama, ali je udarac glavom bio neprecizan.

79. minut - Uh, mnogima se učinilo da je Mendeš greškom gađao svoju mrežu, ali je on otklonio presecanjem centaršuta ka Radonjiću.

77. minut - Šteta za još jednu dobru akciju i propuštenu priliku. Kostić je završio napad koji je započeo Vlahović, ali je mladi napadač pogodio ispred sebe postavljenog Fontea.

74. minut - Opasada kaznenog prostora Portugalaca trajala je oko dva minuta. Bio je Radonjić u izglednoj šansi, ali je Medneš izbacio u korner. Ništa u nastavku, iako su sa oba boka, dva puta, traženi naši fudbaleri u šesnaestercu. 

70. minut - Žuti karton za Milenkovića! Ispravka, kod gužve u 14. minutu pred golom Rajkovića samo je Gudelj dobio opomenu. Naš štoper je tek sad zaradio žuti za faul nad Žotom.

68. minut - Ulazi Nemanja Radonjić umesto Živkovića.

67. minut - Žuti za Sančeza posle rušenja Vlahovića iza leđa!

66. minut - Žuti za Pavlovića posle prekršaja nad Palinjom

65. minut - Veljković više ne može, drži se za prepone, ulazi Spajić.

64. minut - Ulaze Palinjo i Fernandeš, izlaze Mutinjo i Bernardo Silva.

62. minut - Pokušaj Sančeza sa oko 17 metara, Rajković bio na mestu!

61. minut - Dva prekršaja Mutinja na Sergeju i Orsato mu je pookazao žuti karton.

59. minut - Sada se ukazala šansa za protiudar orlova. Kostić je išao na Kanselu, polako, čekajući da se napuni kazneni prostor, kada su priostigli Mitrović i Vlahović došlo je do centaršuta, ali je bek Portugalaca zakačio loptu i promenio joj pravac. Za Orsata je to gol-aut! Naravno!

56. minut - previše rizika u našoj igri otvara praznog prostora za Portugalce. Uz to greši se u predaji kao u slučaju kada je Sergej driblao na sredini, pa otvorio kontru, koju je srećom Rajković dobro pročitao i presecanjem dodavanja ka Silvi.

53. minut - Kontra Sančeza umalo da se završi novim vođstvom. srećom Lukić je bio tu da zaustavi put lopte ka mreži. Korner za Portugalce nije doneo opasnost za naš gol.

50. minut - Orlovi se trude da se izbore za posed i da se protivnik ništa ne pita kao u većem delu prvog poluvremena. Traži se Mitrović, ali zasad te duge lopte kao najboljem strelcu Srbije nisu prolazile.

46. minut - Naši kreću sa centra! Aleksandar Mitrović umesto Gudelja, to znači da će se Sergej spustiti na mesto zadnjeg veznog!

Poluvreme

45. minut - Teško će Orsato da se popravi! Kostić je probao sa levog krila da pronađe Vlahovića, ali je na putu ka našem centarforu lopta udarila u ruku Danila. Nije ni želeo da sasluša VAR!

43. minut - Vlahović u gol, ali prethodio je ofsajd! Šteta, moglo je i da se igra mudrije u ovoj situaciji.

42. minut - Rajković i dalje nesiguran, kumovao korneru za Portugal iz kojeg je Danilo probao još jednom udarac glavom...preko gola!

MN Press
 

40. minut - Kostić iskosa, Kanselo izbijau korner, ali Orsato pokazuje na peterac da je to lopta za Patrisija. Samo je Italijan grozniji od Srbije u uvodnim minutima. Srbija se popravila, možda će i Italijan.

38. minut - Nekoliko momenata u kojima su Patrisio i Tadić bili u glavnim ulogama. Prvo je naš kapiten pokušao novim udarcem iz slobodnog udarca da vidi reflekse golmana Portugalaca, pa je još jednom ubacivanjem posle prekida ponovo testirao odbranu domaćeg tima. U prvom pokušaju je Danilo izbio  korner, pa je u sledećem Tadić loše tražio Vlahovića na drugoj stativi.

MN Press
 

 

33. minut Gooool Tadić 1:1. Sa 17 metara po sredini, šutirao a golman Patrisio nije očekivao, pa je kroz ruke nekako lopta otišla preko linije! Bravo, orlovi! Petarde u Beogradu!!!

27. minut - Previše situacija u kojima se ističe Orsato. Izuzetno grub prekršaj Mendeša posle odličnog driblinga Živkovića nije bio za žuti karton, iako je bek Portugalaca i po licu i po nogama odradio posao tako da srpski fudbaler nije mogao da pođe sa svojim driblingom napred.

MN Press
 

 

24. minut - Pomoć se ukazuje Veljkoviću, koji je ostao na polovini rivala posle kornera za našu ekipu. Štoper je dobio udarac u gužvi, ali Orsato to nije video, jedav da je i prekinuo igru.

21. minut - Tri minuta dominacije "orlova". Lopta ide sigurno sa jednog boka na drugi, traži se slaba tačka, par pokušaja da se pronađe Vlahović nisu prošla. Fonte i Dijaš odlično zatvaraju skok našeg napadača.

17. minut - Dobro kombinovanje Živkovića i tadića po desnom krilu, završeno kapitenovim ubacivanjem u srce kaznenog odakle je Sančez čistio situaciju izbacivanjem lopte u aut.

MN Press
 

 

14. minut - Gudelj na istom mestu gde je izgubio loptu u 2. minutu sada pravi prekršaj nad Bernardom Silvom. Orsato je pokazao da se igra dalje, Ronaldov šut je odbranio Rajković, ali je onda sviran faul. Žute su dobili Gudelj i, izgleda, Milenković zbog prigovora.

12. minut - Vlahović stativa!!!! Ni iz popravnog mladi napadač nije uspeo da savlada Rujia Patrisija.

10. minut - Sančez je probao da iznudi penal posle duela sa Veljkovićem. Orsato nije želeo mnogo da se raspravlja, samo je odmahnuo rukom na pritiske domaćih igrača.

MN Press
 

8. minut - Žuti za Kansela, oštar faul nad Kostićem.

5. minut - "Orlovi" su smušeni, izgleda da im protivnik nije ni potreban, dovoljno štete čine sami sebi!

3. minut - Piksi je zbog negodovanja dobio žuti karton!

2. minut -  Sančez, 1:0! Užasan početak našeg tima, Rajković je proigrao Gudelja, koji je preskoro reagovao, tako je dozvolio Bernardu Silvu da mu uzme loptu na oko 18 metara od našeg gola. Orsato je mogao da dosudi i faul, ali je pustio da se igra nastavi i da Silva proigra strelca Renata Sančeza za sigurno i rano vođstvo 1:0.

MN Press
 

 

1. minut - Počelo je! Portugalci imaju prvi posed!

Igrači su na sredini terena, intoniraju se himne dve zemlje. Sve je spremno za spektakl. Prema poslednjim izveštajima sa lica mesta, Aleksandar Mitrović nije mogao da igra jer se ne oseća dobro. Videćemo da li će biti potrebe za njegovim ulaskom na teren i da li će u tom slučaju smoći snage da pomogne saigračima.

Piksi je ponovo iznenadio javnost, a za par sati saznaćemo koliko je Fernandu Santošu uspeo da napravi pometnju sa početnih 11 za utakmicu na Lužu u Lisabonu (20.45).

BLOG UŽIVO!

U odnosu na očekivani sastav nedostaju Nemanja Radonjić i Aleksandar Mitrović.

 

Piksi je desnu stranu u nedostatku pravog izbora za desnog spoljnjeg odabrao veznog igrača solunskog PAOK, kome ta strana terena potpuno odgovara, samo što će se u duelu sa Portugalcima suočiti sa ozbiljnim zadacima u defanzivi.

Takođe, u timu nema ni najboljeg strelca Aleksandra Mitrovića, iako su ga u svim najavama videli kako od prvog minuta igra sa Vlahovićem u tandem. To je samo pokazatelj opreznije Piksijeve taktike za start utakmice, baš kao što se isto može reći i za njegovog protivnika Fernanda Santoša, kome Bruno Fernandeš počinje meč na klupi.

Očekuje se da će naš tim bodriti oko 5.000 navijača, a na tribini je primećen slavni reditelj Emir Kusturica.

 

Naši momci su izašli na zagrevanje i da osete malo atmosferu na stadionu.

 

 

Portugal - Srbija (20.45)

Stadion: Luž. Kapacitet: 66.000. Sudija: Danijele Orsato (Italija).

Portugal: Ruji Patrisio - Kanselo, Fonte, Dijaš, Mendeš - Sančez, Danilo, Mutinjo - Silva, Ronaldo, Žota.  Selektor: Fernando Santoš.

Srbija: Rajković - Milenković, Veljković, Pavlović - Živković, Lukić, Gudelj, Kostić - Milinković Savić, Tadić - Vlahović.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike