Optužbe za rasizam zatresle Englesku! Legendarni napadač udario na medije zbog Kupa afričkih nacija

31.12.2021

10:30

0

Autor: 24sedam

Igraće se u Kamerunu, od 9. januara do 6. februara

Optužbe za rasizam zatresle Englesku! Legendarni napadač udario na medije zbog Kupa afričkih nacija
Tan2021-12-28_22357619_0 - Copyright Tanjug/AP Photo/Rui Vieira

Novo izdanje Kupa Afričkih nacija biće održano u Kamerunu od 9. januara do 6. februara u godini pred nama, a Jan Rajt je ustalasao javnost u Engleskoj. Prema rečima nekadašnjeg napadača Arsenala, sada komentatora Bi Bi Sija smatra da se ovo takmičenje u Evropi ne poštuje kako bi trebalo. Po legendardnom fudbaleru sve je povezano sa rasizmom.

- Postoji li turnir koji je manje poštovan od Kupa afričkih nacija? - zapitao je Rajt u video poruci objavljenoj na društvenim mrežama i nastavio sa kritikom.

- Ne postoji veća čast kada igraš za svoju zemlju. Način na koji se prati je povezan sa rasizmom. Igrano je Evropsko prvenstvo u deset zemalja usred pandemije korona virusa i to nije sporno. Ali, Kamerun, samo jedna zemlja organizator, e to je problem. Novinari pitaju fudbalere, da li im je čast da igraju za reprezentaciju.

Zamislite da neki od engleskih fudbalera igra za "Tri lava" (selekcija Engleske, prim. aut). Među najboljim igračima u evropskim ligama su i oni iz Afrike. Ako ih toliko volimo u klubovima, zašto nije tako na takmičenjima širom sveta? Zašto je taj turnir toliko potcenjen? - dodao je 58-godišnji Rajt čije će reči sigurno izazvati polemiku.

 

 

Za reprezentaciju Engleske upisao je 33 nastupa.

Inače, u januaru, u Premijer ligi neće biti nekoliko igrača, kao što su Liverpulovi Mohamed Salah (Egipat), Sadio Mane (Senegal) i Nabi Keita (Gvineja).

Na primer, Kristal Palas će biti bez Vlifreda Zahe, Žordana Ajua i Šeika Kujatea, ali menadžeru Patriku Vijeri ne pada na pamet da ih ubeđuje da ne igraju za svoje nacionalne timove.

- Poštujem i razumem strast i želju igrača da predstavljaju državu i nikada neću da sprečavam nekog od njih da ide - objasnio je Vijera i pozvao medije da više pažnje posvete ovom takmičenju.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike