Tihi heroj “orlova” Stefan Mitrović za 24sedam: Piksi je sve promenio, verujemo mu bezrezervno!

02.01.2022

19:00

0

Autor: Adam Štulić

Beskompromisni defanzivac o Srbiji, Primeri nekad i sad, duelima sa Portugalom i Ronaldom, plasmanu na SP

Tihi heroj “orlova” Stefan Mitrović za 24sedam: Piksi je sve promenio, verujemo mu bezrezervno!
20211012mmMitroS02 - Copyright MN Press

Srbija posle dugo vremena jedva čeka utakmice fudbalske reprezentacije. Svetlo na kraju tunela se konačno nazire, u “orlove” se veruje kao retko kada u poslednjih desetak godina, a za sve je zaslužan jedan čovek.

Jedan od najboljih srpskih fudbalera svih vremena Dragan Stojković Piksi preuzeo je srpski tim posle šokantnog beogradskog poraza od Škotske na poslednjem stepeniku kvalifikacija za EP, za samo nekoliko meseci od “razbijene vojske” napravio komandose bez straha i na impresivan način odveo Srbiju na Mundijal, koji se naredne zime održava u Kataru.

- Od najvećih gubitnika do najvećih pobednika smo prešli put u godinu dana, što je nešto neverovatno. Svi se pitaju kako igramo tako dobro, a pre godinu dana smo izgubili relativno lako protiv Škotske. Neverovatno sam srećan zbog toga, dugo nije bio ovakav osećaj, ovakva atmosfera… Izuzetno mi je drago jer, ima li nešto lepše nego sa reprezentacijom napraviti uspeh i obradovati svoj narod. Jedva čekamo SP – rekao je u prazničnom razgovoru za 24sedam jedan od junak mundijalskih kvalifikacija Stefan Mitrović, stavljajući u prvi plan zasluge selektora.

- Od samog početka je pokazao da veruje u sve nas. Njegovim dolaskom se mnogo toga promenilo, vratili smo pobednički duh, išli smo na svaku utakmicu da pobedimo. On nam je doneo sportski bezobrazluk koji je on imao tokom karijere. Usadio nam je u glave da moramo da gledamo samo sebe, da se skoncentrišemo na našu igru, da smo bolji od ostalih. Tako je i bilo, igrali smo svoje i sa našim stilom igre došli do plasmana vrlo ubedljivo. Niko nas u celim kvalifikacijama nije nadigrao, igrali smo na gol više i to je njegovo delo definitivno.

Plasman na prvenstvo sveta bilo je kruna sjajne godine za iskusnog srpskog defanzivca.

- Na profesionalnom planu, reprezentativnom i klupskom, cela godina mi je bila super. Ostvario sam transfer u Hetafe, vratio se u Španiju posle sedam godina, što je bila moja velika želja… Pamtiću godinu po tome, kao i celim kvalifikacijama koje smo odigrali na neverovatan način – kazao je Mitrović, uz osvrt na rastanak sa Stazburom.

- Pojavili su se glupi natpisi po novinama, da me klub ne želi, da me novi trener ne želi… To uopšte nije istina, moja želja je bila da promenim sredinu zato što sam sam tri godine bio tu i želeo sam novi izazov. Tri godine sam bio kapiten, ostvarili smo super rezultate, osvojili Kup, što je bio neverovatan uspeh. Osetio sam da je vreme za promenu, novi izazov. Svi koji me poznaju znaju da ih volim jer me svaki novi izazov motiviše da budem još bolji. Želeo sam da promenim sredinu, imao sam nekoliko ponuda, na kraju sam izabrao Hetafe i mislim da sam napravio odličan izbor.

Profimedia
 

Dolaskom nekoliko fudbalera, među kojima je bio I beskompromisni srpski defanzivac, Strazbur je, posle izuzetno teške godine po povratku iz Druge lige, krenuo uzlaznom putanjom, krunisavši sve osvajanjem trofeja. Zbog svega, Stefan na prethodne tri godine gleda sa velikim simpatijama.

- Grad je prelep za život, za porodicu. Na granici je sa Švajcarskom i Nemačkom, sve je relativno blizu. To je grad koji je u doba praznika glavni u Francuskoj i pamtiću ga po puno toga lepog. I što se tiče kluba, posle mesec dana sam postao kapiten, što smo osvojili Kup. Bio sam, posle Milana Biševca, drugi srpski igrač koji je izašao na naslovnoj strani „Lekipa“, što je nešto što ću pamtiti do kraja života.

Kada je prelomio da napušta Strazbur, Mitrović je imao dve želje. Jednu je uspeo da ostvari.

- Želeo sam da se vratim u Španiju ili da odem u Italiju. Na kraju je Hetafe bio najkonkretniji, dogovorili smo se oko svih uslova, meni se svideo njihov plan i način na koji su pregovarali sa mnom. Pokazali su da me žele i na kraju smo se dogovorili. Takođe, dali su mi ugovor na tri godine, što mi je bio jedan od glavnih zahteva. Oni su to ispunili i baš sam zadovoljan što se sve tako završilo.

Bio je to povratak u Primeru, pošto je pre sedam godina deo sezone proveo na pozajmici u Valjadolidu, kao fudbaler Benfike.

- Pričam svima, liga se neverovatno promenila. Kada sam ja bio, te davne 2014. sve ekipe su gajile stil igre kroz pas, sa puno dobrih, tehnički obučenih igrača. Ipak, čim sam došao ove godine, odmah sam primetio da se mnogo toga promenilo. Sada je fizički aspekt puno izraženiji nego ranije, mnogo ekipa igra više taktički disciplinovano, sa puno duela, trke… Mislim da je ta promena najveća zasluga nekoliko trenera koji su radili u ligi poslednjih godina, poput bivšeg trenera Hetafea Bordalasa ili sadašnjeg stratega Bilbaa Marselinja, čije su ekipe igrale veoma tvrdo defanzivno, taktički disciplinovano.

ŠPANCI NAS GLEDAJU BOLJE NEGO RANIJE

Ističe Stefan Mitrović da nema ni najmanji problem u Španiji zbog toga što dolazi iz Srbije.

- Kada komuniciraju sa mnom ili sa Maksom (Nemanja Maksimović prim. aut.) imaju puno poštovanja. I njima je jasno da, ako i imaju nešto loše da kažu, nama definitivno ne smeju. Pogotovo meni ne bi smeli ništa loše da kažu… Respektuju nas maksimalno, znaju da smo kao fudbalska nacija izuzetno talentovani, da smo mnogo jaki u kolektivnim sportovima. Pogotovo posle plasmana na SP i načina na koji smo ga izborili, mislim da nas gledaju još bolje nego ranije. Pre svega gledaju nas individualno kao osobe, ako si profesionalac i ako se postaviš kako treba, imaju poštovanje prema tebi. Ni u Španiji ni u ostalim klubovima nikada nije to bio problem.

Bez mnogo razmišljana sjajni štoper ističe da mu nije dugo trebalo da se privikne na život u Španiji.

- Na lepo se lako navikneš. Madrid je neverovatan, jedan od najlepših gradova u Evropi i svetu. Vreme je neverovatno, prvi put mogu da kažem da maksimalno uživam sa porodicom. Imamo sve što nam je potrebno za lep život. Ne može da se poredi ni sa jednim gradom u kojem sam dosad živeo, možda Lisabon ima neke slične kvalitete, ali ostali ne mogu da se porede.

Lakšem periodu adaptacije sigurno je mnogo pomoglo i to što se našao u dobroj organizaciji.

- U prvom trenutku sam bio oduševljen Hetafeom. Klub u poslednjih nekoliko godina ima izuzetne rezultate, ali je jedan od manjih u Primeri. Međutim, kada sam pogledao celu infrastrukturu i sve što ima taj klub, svaki detalj me je oduševio. Predsednik vodi računa o svemu, imamo izuzetne uslove za trening, i što se tiče ostalih stvari - medicinskog bloka, putovanja… Predsednik vodi računa o svemu.

Brzo je Mitrović ušao i u istoriju madridskog kluba, pošto je postao prvi igrač Hetafea koji je dao gol gradskom rivalu Atletiku posle skoro decenijskog posta.

- Bilo je super, međutim krajnji rezultat je pokvario taj utisak. Ostaje zapisano da smo prekinuli tu lošu tradiciju, ali i žal što nismo osvojili neki bod na toj utakmici jer smo stvarno zaslužili. Na kraju nesrećno izgubili, a bodovi su nam bili baš potrebni. Bilo je 6. kolo, nismo imali nijedan bod od početka sezone. Pre svega smo gledali da uzmemo bodove, ne na taj gol i na srušenu tradiciju i bili smo baš razočarani što ih nismo osvojili.

Profimedia
 

Posle veoma slabog početka sezone Hetafe je ušao u seriju odličnih rezulata, ali kod Stefana i saigrača ostaje žal što su se Barselona, Sevilja i madridski Atletiko trijumfalno provukli.

- Protiv Atletika i Sevilje smo primili golove u 90. minutu, sa Barsom smo odigrali stvarno dobro, bili bolji, ali smo na kraju izgubili. Taj početak sezone je za zaborav, iako smo prve tri četiri utakmice bili dobri ali nismo uzeli bodove. Posle smo izgubili samopouzdanje i tri utakmice pre promene trenera smo odigrali stvarno loše. Od promene trenera, hvala Bogu, sve ide nabolje. Uhvatili smo ritam, našli pravu formu i krenuli da uzimamo bodove. Poslednjom utakmicom koju smo dobili, na kraju polusezone, izašli smo iz opasne zone i to nam daje dodatni motiv da posle lošeg početka i svega što se dešavalo nastavimo da igramo ovako, da treniramo još jače i da osvojimo veći broj bodova u drugom delu sezone.

Prva prilika da pokažu koliko mogu pružila im se već drugog dana u 2022. godini. Na „Koloseum Alfonso Perez“ stigao je veliki Real Madrid, koji je pao golom Enesa Unala već u devetom minutu.

- To su utakmice gde samo možeš da dobiješ. Real trenutno igra u dobroj formi. U Ligi šampiona je prošao, da kažem, tešku grupu, u Primeri su odigrali celu polusezonu na znatno višem nivou od ostalih, iako nisu doveli nijedno veliko pojačanje ove godine, a izgubili su nekoliko ključnih igrača. Zaista niko nije očekivao da će Anćeloti da napravi ovakvu stvar sa ekipom, ali stvarno igraju odlično. Dočekali smo tu utakmicu sa puno samopouzdanja pošto već dva meseca nismo izgubili u prvenstvu. U poslednjih osam utakmica primili smo samo tri gola, igramo defanzivno veoma dobro. Iako je Real Madrida uvek favorit u tim utakmicama i niko nije očekivao nešto previše od nas, ušli smo u meč s namerom da pokušamo da osvojimo neke bodove i, zašto ne, da iznenadimo Real što smo na kraju i uradili.

Za razliku od „kraljevskog kluba“, drugi španski velikan Barselona ove sezone ne liči na sebe, a mladom timu dodatno sve otežava ne baš prijateljska atmosfera u njihovoj kući, na tribinama „Nou Kampa“.

Profimedia
 

- Generalno u Španiji je publika razmažena. Očekuju lep fudbal, očekuju da od početka, ako si domaćin, dominiraš, a Barselona deluje veoma loše. I te utakmice koje pobeđuju, sve je tesno. Nema više one njihove prepoznatljive igre, dominacije na terenu. Sada svaka ekipa protiv njih ulazi sa namerom da ih iznenadi. Ranije je bilo, kada odeš na „Kamp Nou“, moliš se da primiš što manje golova. Oni traže lidera posle Mesija, koji će da povuče ekipu, kada igraju loše. Da svojim individualnim kvalitetom napravi neku razliku, međutim još ga nisu našli i zbog toga se muče. Od kako je Ćavi došao mnogo je bolje, međutim i dalje ne igraju kako se očekuje od Barse. I te utakmice koje su dobili s njim, bilo je puno spornih situacija na njihovu stranu. Ovaj zimski prelazni rok, i predstojeći letnji, mnogo su bitni za njih, da dovedu igrače koji će praviti tu razliku koja se očekuje u Barseloninom dresu.

Prelazak s klupskih na reprezentativne teme ni najmanje nije teško pao Mitroviću, koji nam je otkrio kako su Španci ispratili pohod „orlova“ na Mundijalu i istorijsku pobedu u Lisabonu.

- Zna se kakav je Kristijano Ronaldo ostavio utisak i trag u Primeri, kako zbog njega, tako i zbog činjenice da je Portugal baš blizu Španije, ispratili su utakmicu dobro medijski. Bili su oduševljeni načinom na koji smo odigrali, pogotovo što su nas skoro svi otpisali u toj utakmici. Definitivno da je Portugal bio favorit zbog svega u prethodnim godinama, međutim mi smo pokazali, i kroz kvalifikacije i na toj utakmici s njima, da smo trenutno bolji kao ekipa i zasluženo smo pobedili.

Put magičnoj lisabonskoj noći i „golu generacije“ Aleksandra Mitrovića, utabao je upravo defanzivac Hetafea. Tihi junak beogradskog remija s Portugalom (2:2), uklizavanjem i vađenjem lopte iz mreže Dmitrovića u poslednjim momentima utakmice i posle nekoliko meseci od tog meča nije želeo sebe da stavlja u prvi plan.

- Na kraju je to ispao kao jedan od najbitnijih detalja celih kvalifikacija. Taj bod nam je puno značio da u poslednjoj utakmici odlučujemo sami za sebe, da ne zavisimo ni od koga – kazao je Mitrović, pre nego što se još jednom prisetio fantastičnog poteza, koji je do ludila doveo Kristijana Ronalda.

MN Press
 

- Na utakmici ne razmišljaš mnogo, slušaš svoj instinkt. U tom momentu sam dao sve od sebe da stignem tu loptu, nisam video da li je ušla ili ne. Samo sam pokušao da dam sve od sebe da spasim gol. Sreća je i da sam brzo izašao iz mreže jer je dolazio drugi šut Bernarda, koji je išao u mene, pa sam I taj šut izblokirao. Kada pogledam celu akciju stvarno je bilo neverovatno. Drago mi je što sam tim potezom pomogao ekipi, pošto je za mene uvek ekipa bila najvažnija. Ne bih da potenciram mnogo taj momenat, iako drugi to rade, želim uvek ekipu da stavim u prvi plan i mnogo mi je drago što sam njoj pomogao. Sad, što sam ja uklizao je manje bitno, važno je što sam pomogao da dođemo do pozitivnog rezultata.

Oduševljenje tim potezom nije izazvalo podjednako burnu reakciju, kako kod srpskih navijača, tako i u Strazburu, čiji je Stefan u tom momentu bio član.

- U klubu, kada sam se vratio, bio je haos. Svi su pitali za detalje, šta se desilo, šta je bilo posle utakmice…. Svi su je gledali, bili su oduševljeni mojoj reakcijom.

 

 

Beogradski meč protiv Ronalda i drugova bio je jedan od presudnih detalja nedavno završenih kvalifikacija za SP.

- Pokazali smo svima, i sebi samima, da možemo da se nosimo sa najvećim reprezentacijama. To drugo poluvreme koje smo ovde odigrali, mislim da ih niko u skorije vreme nije nadigrao kao mi. Mogu da kažem da je to drugo poluvreme protiv Portugala bilo prekretnica. Znali smo svi da imamo kvalitet, međutim, postojala je uvek sumnja zbog ranijih rezultata. Međutim, to drugo poluvreme je bio dokaz nama i dalo nam još veću snagu da odigramo kvalifikacije kao što smo odigrali do kraja.

Najveće zasluge za novi izgled „orlova“ idu na račun selektora Stojkovića.

- Osećamo njegov autoritet, maksimalno mu verujemo sve što kaže, jer sve što je dosad rekao se ispunilo. Svaki zahtev koji postavi ispred nas želimo da ispunimo jer znamo, šta god zacrta i kaže nam da odradimo, da će nas to dovesti do uspeha. Imamo obostrano poverenje, što je ranije nedostajalo reprezentaciji.

MN Press
 

Ipak, to poverenje nije se prenelo i na tribine, s obzirom da igre i rezultate „orlova“ u poslednjim kvalifikacijama nije ispratila očekivana podrška sa tribina.

- Ima žala zbog toga, ali ima i razumevanja. Znamo šta se dešavalo ranije, kako u vezi reprezentacije, tako i celokupnog našeg fudbala. Imamo razumevanje za te ljude, svega su se nagledali, naslušali, tako da verovatno imaju neku ogorčenost prema svemu u srpskom fudbalu. Ali, nadam se da smo ovim igrama i ovim plasmanom malo promenili njihov stav, makar što se tiče reprezentacije. Nadamo se većoj podršci, jer, ono protiv Katara je izgledalo malo ružno. Bez obzira na sve, ime rivala, prijateljsku utakmicu, ali posle toga nas je očekivao najveći i najvažniji meč Srbije u poslednje vreme. Očekivali smo malo veću podršku, ali bože moj… Ljudi su odlučili tako kako su odlučili, nadamo se da smo rezultatom u Portugalu pokazali da ginemo za taj dres. To je ono što su navijači uvek tražili, sad pokazujemo da svaki igrač ima želju i nadamo se da ćemo u narednim utakmicama imati njihovu veću podršku.

A portiv Katara je stadion „Rajko Mitić“ izgledao sablasno…

- Svaki igrač koji igra u reprezentaciji navikao je u inostranstvu da nastupa pred punim tribinama i to nam je uvek dodatni motiv. Protiv Katara je bilo baš malo ljudi i želim da se zahvalim svima koji su došli. I tih hiljadu ljudi nama je svakako značilo, jer su pokazali veliku podršku i nama oni baš znače. Međutim, motiv u reprezentaciji ti ne treba. Uvek sam pričao, kada se obuče ta oprema, taj dres, mora da se oseti nešto specijalno, čak i kada igramo između sebe. Osećaj igranja za svoju reprezentaciju mora da bude poseban i stvarno ti motivacija u tom dresu ne treba, protiv koga god da igraš, kakva god da je atmosfera na stadionu, uvek moraš da daš sve od sebe.

MN Press
 

Piksijevi „orlovi“ dali su i više od toga u Lisabonu, gde su šokirali Portugalce i overili direktno plasman na Mundijal.

- I u najavi utakmice i u svemu što je njoj prethodilo, mi smo pokazali da maksimalno verujemo u svoj kvalitet, da dolazimo tamo da pobedimo i nismo to krili nijednog momenta. Imali smo poštovanje i sve što Portugal predstavlja u fudbalu, ali mi smo pre svega verovali u sebe i gledali sebe, da izborimo rezultat koji nas je odveo na SP.

Piksijev šampionski karakter možda se i najbolje mogao videti na „La Lužu“, pošto „orlovi“ nisu prekinuli let ni kada su šokantno primili gol već u drugom minutu meča.

- To samo pokazuje da verujemo u ono što radimo, da verujemo u naš kvalitet koji svih ovih godina nikada nije bio u pitanju. Neke druge stvari jesu, ali kvalitet srpskih igrača nikada nije bio pod upitnikom. Ove godine se sve skockalo da taj kvalitet koji imamo, atmosfera između nas i sistem koji je postavio selektor, sve bude na maksimumu. Na toj utakmici smo mogli da pokažemo sve što poseduje ova generacija i uvek sam pričao da me, uz taj rezultat i odlazak na SP, najviše čini ponosnim način na koji smo to uradili – dominantno uz prelep fudbal koji smo igrali.

Otkrio nam je Stefan i kako je tekla priprema za okršaj sa Ronaldom.

- Možeš da se pripremiš za njega. Znaju se koji su mu najveći kvaliteti, da ima neverovatan skok, da se odlično kreće… Ali, mi nijednog trenutka, ni na sastancima, nismo pomenuli nijednog igrača individualno. Gledali smo njih kao ekipu, ali gledali smo i sebe, kao u celim kvalifikacijama, i stvarno nismo obraćali pažnju na pojedince – rekao je Mitrović, uz mali osvrt na okršaje sa legendarnim Portugalcem.

MN Press
 

- Šta da pričamo o Ronaldu, njegove brojke i statistika sve govore za njega. Svaka mu čast za sve što je napravio i veliko poštovanje za karijeru. Uvek si maksimalno motivisan protiv jednog od najboljih igrača u istoriji fudbala, da odigraš maksimalno i pokažeš sebe. Svaki duel protiv njega, iako je malo u fizičkom padu i promenio se igrački, čini te ponosnim, jer imaš priliku da se suprotstaviš jednom od najboljih na svetu.

Mundijal u Kataru biće istorijski, jer je prvi u istoriji koji će se održati u zimskom periodu, u jeku klupske sezone.

- Biće čudno, ali to može da donese dodatni kvalitet Svetskom prvenstvu. Svi će biti u punoj formi u naponu… svi znamo da SP posle teških sezona pada veoma teško, zato što je u tom momentu igraču potreban odmor, a ti moraš ponovo da prolaziš pripreme i da se motivišeš. Očekujem veoma kvalitetno i možda, organizaciono, nikad bolje Svetsko prvenstvo. Očekujem da to bude na neverovatnom nivou. Svakako, mi ne treba da osećamo pritisak, ali ni da se zadovoljavamo ovim što smo postigli. Treba da gledamo napred, pokazali smo da imamo kvalitet da napravimo nešto ozbiljno i treba da gledamo tako da nam ove kvalifikacije budu dodatni motiv da nastavimo sa ovakvim igrama i da rastemo iz utakmice u utakmicu.

SP NA DVE GODINA - GLUPOST

Nije srpski defanzivac oduševljen idejom FIFA o SP na svake dve godine.

- Sve što se tiče novih ideja FIFA mi deluje realno, ali se nadam da do toga neće doći. Izgubiće puno i SP, EP će izgubiti draž, tako da očekujem da se to neće desiti. Fudbal je postao biznis, marketing i finansijska strana je postala veoma bitna. Ali, gledam te ekipe koje igraju Evropu, ti igrači su u reprezentacijama i stvarno imaju prenatrpan program, mislim da je sve postalo prenaporno. Iako je sve napredovalo, programi oporavka, kondicije, sve ide jedno s drugim, ali SP na dve godine bi stvarno bila glupost definitivno.

Veruje reprezentativac „orlova“ da se na predstojećem SP neće dešavati „unutrašnji udari“, koji su godinama unazad znali da nanesu ogromnu štetu nacionalnoj selekciji uoči odlaska na Mundijal.

- Svašta se ranije dešavalo, najsvežije je to što se desilo s Muslinom. To je nešto što je obeležilo celo SP 2018. godine. Sada je neka druga energija u Savezu, drugi su ljudi, tako da ne postoji ta bojazan, znamo da selektor sve drži pod kontrolom, da, što se tiče detalja van terena, neće biti nikakvih problema i svi smo fokusirani samo na igru i na teren. Ne razmišljamo o stvarima van fudbala. Posle dugo vremena se zna da selektor odlučuje o svemu, da se on pita za sve. To je nešto što je veoma bitno za igrača, znaš da ako pokažeš svoj kvalitet i daš sve od sebe, da će se to gledati kako treba.

Kako je pričao o potezu koji je „orlovima“ utabao put ka Kataru, Stefan je govorio i o novogodišnjim željama – veoma skromno.

- Kao i uvek, najvažnije mi je da zdravlje posluži mene i porodicu. Kada si zdrav možeš da se izboriš za sve. Voleo bih da nastavim sa dobrim igrama u Hetafeu, da izborimo opstanak i da zdrav i u dobroj formi dočekam prvenstvo sveta jer svi znaju koliko živim za reprezentaciju i da mi je jedan od najvećih snova da u nacionalnom dresu igram na velikom takmičenju. Želeo bih da mi se to ispuni – kazao je Stefan Mitrović.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike