Od Džordana do najvećih faca Holivuda: Ko je sve uložio milione dolara u e-sportove

19.09.2020

20:54 >> 18:29

0

Bogati i slavni su shvatili da će postati još bogatiji i još slavniji ako se priključe industriji u razvoju

Od Džordana do najvećih faca Holivuda: Ko je sve uložio milione dolara u e-sportove
Copyright Profimedia

Bogati ne bi bili bogati da nemaju pravi njuh gde leže pare.  A da je e-sport postaje prava mašina za pravljenje love. Da je to baš tako pokazuje i činjenica da je sve više slavnih sportista, ali i generalni sportskih ličnosti koji su spremni da uđu u svet virtuelnog takmičenja.

Da krenemo od najpoznatijeg na listi – Majkla Džordana. Prema mišljenju mnogih najbolji košarkaš u istoriji ovog sporta i vlasnik NBA kluba Šarlot, krajem 2018. godine bio je u grupi onih koji su investirali više od 26 miliona dolara u kompaniju posvećenu e-sportu „Aksiomatik“ („aXiomatic“).
– Nova generacija navijača u sportu su e-sport navijači. To je sektor koji beleži najbrži rast i mi smo jedni od lidera u tome. Drago nam je što nam se Majkl pridružio i radujemo se što ćemo raditi zajedno – rekao je Ted Leonis, suvlasnik “Aksiomatika”.
Zvezda Golden stejta Stef Kari uključila se u projekat posvećen video-igri „Liga legendi“ („League of Legends“, ili samo LoL). Čim je „Rajot gejms“ („Riot games“) objavio da formira profesionalnu ligu u LoL-u, odmah im se priključio jedan od najpoznatijih timova u ovoj video-igri – tim “Solomid” (TSM). To je privuklo interesovanje mnogih, a jedan od ulagača bio je upravo Stef Kari. On je sa sobom povukao nekadašnjeg saigrača Andrea Iguodalu, suosnivača „Jahua“ Džerija Janga, kao i člana NFL-ove Kuće slavnih Stiva Janga.
Njihova investicija od 37 miliona dolara je znatno pomogla i TSM-u, koji se dodatno proširio, pa je, pored LoL-a, počeo da se takmiči i u video-igrama kao što su „Overwatch“, „PUBG”, „Fortnite“…

U priči su i Durent, Medžik Džonson…

Superstarovi u NBA i NFL ligi su zajedno s poznatim bejzbol klubom Sent Luis Kardinalsi uložili više od 38 miliona dolara u „Vižn e-sports“ početkom 2018. godine. Pre njih, novac su dali i Njujork Jenkisi, što dodatno pokazuje snagu „Vižn e-sportsa“.
Čuveni plejmejker Lejkersa Irving Medžik Džoson je, kao deo investicione grupe „Aksiomatik“, zajedno sa američkim piscem i motivacionim govornikom Tonijem Robinsom, suosnivačem AOL-a Stivom Kejsijem i izvršnim direktorom „Mandalej entertejnmenta“ (Mandalay Entertaiment) Peterom Gruberom, kupio većinski deo tima „Likvid“ („Team Liquid“). To je jedan od najpoznatijih timova u svetu e-sporta. Počeli su da se bave ovim još početkom milenijuma s čuvenim video-igrama „Counter strike“, „StarCraft2“, „Dota2“, „LoL“… Sada su u samom vrhu i imaju veliku finansijsku podršku.

Okupili se Šek, Džej Lo i di-džej Tijesto

Nisu poznate ličnosti samo u tandemu ulagale u e-sport. „NRG e-sports“ su, 2015. godine, osnovala dvojica članova vlasničkog tima Sakramento Kingsa Mark Mastrov i Endi Miler i ubrzo privukla veliku pažnju. Među prvima su u tim uložili legendarni centar Šakil O’Nil, poznata pevačica i glumica Dženifer Lopez i njen verenik, nekadašnji bejzbol šampion Aleks Rodrigez. Tu su još i NFL igrač Maršan Linč, dvojica penzionisanih bejzbol igrač Rajan Hauard i Džimi Rolins, muzičar i kompozitor di-džej Tijesto…

„NRG e-sports“ ima timove u poznatim video-igrama kao što su „Apex legends“, „Call of duty“, „Fortnite“, Overwatch“, „Rockets league“…
– Imao sam priliku da vidim koliko su igrači posvećeni svemu tome i koliko su navijači strastveni i kako sve to prate. Odmah sam znao da želim da budem deo toga – rekao je Šek.

Bekam investirao 31.000.000 dolara

Čuveni engleski fudbaler Dejvid Bekam je nedavno shvatio da je budućnost u e-sportu. Kupio je udeo u „Guild e-sportu“, organizaciji čija je baza u Londonu i koja se takmiči u igrama kao što su „FIFA“, „Fortnite“ i „Rocket league“.
Navodno je tom prilikom uložio 31 milion dolara, a u „Guild e-sportu“ se nadaju da mogu da iskoriste Bekamova poznanstva i da dodatno privuku ulagače.

Tajson nokautira, a Alonso „prži“ i u e-sportu

Definitivno jedan od najpoznatijih boksera u istoriji Majk Tajson takođe je investirao u e-sport. Kupio je deo brenda „Fade karma 2“, u okviru tima „Heartstone“. Izgradiće nove objekte za svoje igrače kako bi mogli da se bave strimovima, a zvaće se „Ranch house“.

– Oprobao sam se u pojedinim igricama. Nisam bio tako dobar, ali mora da se počne od nečega – našalio se Tajson.
Dvostruki šampion u Formuli 1 Fernando Alonso je u saradnji sa kompanijom „Logitech“ sponzor sedmorici e-sport vozača koji se takmiče u igrama poput „Grand tourismo“ i „Project cars 2“.

Vlasnik najvrednije sportske franšize, „u igri” od 2017.

Bez sumnje, jedna od najpopularnijih video-igara je „Counter-strike“. Upravo s njom su počeli i neki veliki turniri. Jedan od najuspešnijih timova u toj igri bio je „CompLexity Gaming“, koji je i dan-danas među najboljima. Najveće zasluge za to pripadaju vlasniku Dalas kaubojsa Džeriju Džounsu. Prvi čovek poznatog NFL kluba koji je prošle godine proglašen za najvredniju sportsku franšizu, prema „Forbsovoj“ listi, zajedno sa investitorom za nekretnine Džonom Gofom kupio jer većinski deo „CompLexity Gaming-a“ 2017. godine.

I Holivud je prepoznao šansu

Nisu ni mnoge zvezde iz Holivuda i muzičke industrije ostale imune na e-sport. Poznati reper Drejk se pre dve godine na „Twtitch-u“ pridružio jednom od najpoznatijih gejmera Nindži (Ričard Tajler Blevins), i odmah su imali rekordnu posetu. Upravo zbog toga Drejk je odlučio da ulaže u ovaj sport. Pridružio se biznismenu Skuteru Braunu i zajedno su uložili veliki novac u tim „100 Thieves“, koji se takmiči u „League of Legends Championship series“.
Šon Kombs, reper poznatiji po nadimku Paf Dedi, 2018. Godine je zajedno sa bejzbol timom LA Dodžersi, „Adidasom“ i „Samsungom“ investirao više od 30 miliona u e-sport organizaciju „PlayVS“. Nije u pitanju e-sport tim, već platforma za e-sport koja daje šansu učenicima u srednjim školama i na fakultetima. Zahvaljujući partnerstvu s kompanijama zaduženim za video-igre kao što su „Psyionix“ i „Hi-Rez Studios“, imaju veliku šansu da budu važan faktor na tržištu e-sporta.
Glumac Vil Smit je takođe jedan od investitora. Prošle godine je njegova „Drimers fondacija“ (Dreamers fund), koju je osnovao sa japanskim fudbalerom Keisukeom Hondom, uložila 45 miliona dolara u „Generation gaming“ (poznatiji kao „Gen.G“). U kompaniji je još odranije bio i nekadašnji NBA košarkaš Kris Boš. „Gen.G“ se takmiči u igrama kao što su „League of legends“, „CS:Go“, „Fortnite“ i „PUBG“.
– E-sport još uvek nije toliko rasprostranjen u Japanu, ali vidimo ogorman rast svega. Zbog toga sam uložio u „Gen.G“. Imaju odličnu viziju i mogu da postanu lideri u ovom sportu – rekao je Honda, koji je u karijeri igrao za velikane kao što su Milan i CSKA Moskva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike