Ne možemo večno ali do 150 godina možemo da živimo

29.05.2021

17:00 >> 13:31

0

Nova studija pokazuje da životni vek određuje tempo starenja

Ne možemo večno ali do 150 godina možemo da živimo
Copyright Profimedia

Ako već ne možemo živeti večno, koliko onda najduže možemo je pitanje od koga su krenuli istraživači i došli su do saznanja da sposobnost našeg tela da se obnavlja i vraća u ravnotežu, bledi sa vremenom. Čak i ako kroz život prođemo sa malo stresova, a pri tome imamo i dobre gene, maksimalni životni vek čoveka je između 120 i 150 godina.

Pixabay

To bi realno mogli da doživimo, ako se nauka ukrsti sa genetikom i ne umremo od raka, bolesti srca ili ako nas ne udari autobus. U eksperimentu tima naučnika, stručnjaka za biologiju i biofiziku, učestvovalo je stotine hiljada dobrovoljaca a proučavan je životni stil i kako ljudsko telo reaguje a rezultati su objavljeni 25. maja u časopisu „Nejčur Komunikejšn“.

Istraživači su koristili nešto što se naziva DOSI (dinamički indikator stanja organizma), a koje uzima u obzir starost, bolest i druge faktore životnog stila da bi utvrdili koliko su naša tela otporna. Timoti Pirkov, istraživač iz kompanije Gero sa sedištem u Singapuru, i njegove kolege upoređivali su broj krvnih zrnaca i broj dnevno pređenih koraka prema starosnim grupama u SAD, Velikoj Britaniji i Rusiji.

Pixabay

I za broj krvnih zrnaca i za korake, obrazac je bio isti: kako se starost povećavala, tako je proces predvidljivog i postepenog opadanja sposobnosti tela da vrati krvne ćelije ili hod na stabilan nivo opadao nakon neke bolesti. Koristeći ovaj predvidljivi tempo opadanja, Pirkov i njegove kolege su zaključili da bi prosečan životni vek mogao da bude najviše od 120 do 150 godina.

Pixabay

Istraživači su takođe otkrili da se sa godinama povećava dužina oporavaka tela kao odgovor na stres, fizičke povrede ili neke bolesti. Direktorka Univerzitetskog centra Djuk za studije starenja i humanog razvoja, Heder Vitson, kaže da rezultati ukazuju na „tempo starenja“ koji postavlja ograničenja životnom veku čoveka.

Pixabay

U zavisnosti od zemlje do zemlje, prosečni životni vek u svetu je 73,3 godine. Japan se nalazi na vrhu kada je u pitanju životni vek sa prosekom od 84,3 godine u poređenju sa samo 53,1 u Centralnoafričkoj republici. Evropski prosek je 78,2 godine.

Pročitajte i ovo:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike