U želji da sačuvaju vekovni običaj ćaskanja na ulici meštani malog grada bore se protiv duštvenih mreža

20.02.2022

10:00

0

Autor: 24sedam

"Neka društvene mreže ne prekinu našu vekovnu tradiciju"

U želji da sačuvaju vekovni običaj ćaskanja na ulici meštani malog grada bore se protiv duštvenih mreža
profimedia-0040192309 - Copyright Profimedia

Već početkom 1990-ih godina je bilo jasno da budućnost leži u Internetu, ali teško da je iko mogao da zamisli da će društvene mreže postati neizostavan deo naših života. Ako nemate Facebook i Instagram, mnogi će reći da ste čudni, ali u poslednje vreme raste broj onih koji smatraju da su društvene mreže preuzele kontrolu nad našim životima i da nas udaljavaju od stvarnog kontakta. Emotikoni su zamenili osećanja, avatari ljude, lajkovi zagrljaje, a sve manje odlazimo na kafe i druženja.

Profimedia
 

Sve je to postalo zabrinjavajuće za stanovnike Algara, gradića na jugu Španije u kome danas živi 1400 stanovnika, koji pak smatraju da nove tehnologije i društvene mreže uništavaju njihov viševekovni običaj ćaskanja na ulici.

Naime, s obzirom na to da se Algar nalazi u unutrašnjosti, leta su ekstremno vruća, a čim se prvi sumrak nadvije nad grad meštani iznose stolice iz svojih kuća i izlaze na ulice. Tako se već hiljadama godina svake večeri na ulicama okuplja društvo koje priča o životnim anegdotama, potpuno nebitnim temama, ili samo uživa u idiličnom ambijentu.

 

Lokalna vlast ovog mesta objavila je na svojim Internet stranicama video “Očuvajmo običaje” koga su preneli svi svetski mediji, a načelnik mesta, José Ángel Sánchez, poručuje javnosti: “Neka društvene mreže ne prekinu našu vekovnu tradiciju“. Poslednjih godina sve je manje mladih koji izlaze na ulice, a načelnik napominje i kako sedenje na otvorenom donosi uštedu porodicama jer su cene struje dosta skočile od prošlog leta, prenosi putnikofer.hr.

Profimedia
 

Neki stručnjaci smatraju da koreni ovog običaja leže u činjenici da je Algar retko naseljeno, izolovano područje i da su stotinama godina stanovnici navikli da razgovaraju sa svima na ulici. Ali, društvene mreže su ipak promenile njihove živote, posebno u poslednje dve pandemijske godine koje su ih kao i ostatak sveta prisilile da borave u svojim domovima.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike