Umesto ukrasa paukova mreža, a u ulozi Deda Mraza nasmejani balvan! Neobične praznične tradicije širom sveta

19.12.2021

16:30

0

Šta ako sretnete svoju srodnu dušu tokom praznika? Baš u to veruju u jednoj zemlji

Umesto ukrasa paukova mreža, a u ulozi Deda Mraza nasmejani balvan! Neobične praznične tradicije širom sveta
Neobične praznične tradicije - Copyright Profimedia

Bliže nam se praznici, sa njima i neko novo, lepše raspoloženje.

Nova godina i Božić su tradicionalne svetkovine koje se slave širom sveta, ali veoma različito od zemlje do zemlje.

Ovo su neke od neobičnih tradicija koje se neguju u danima praznika, a uveliko prevazilaze tipično davanje poklona, prazničnu trpezu i jelku.

 

Ljubav vas čeka ispred vrata u Češkoj

Šta ako sretnete svoju srodnu dušu tokom praznika? Baš u to veruju u Češkoj, a ovo verovanje baziraju na jednom bizarnom običaju. Od slobodne dame se očekuje da stane ispred vrata i baci cipelu preko ramena. Ako cipela padne na zemlju vrhom prema vratima, žena će se udati tokom sledeće godine.

 

 

Postoje i druge tradicije „pronalaženja ljubavi“, uključujući Vigiliju, večeru za Badnje veče u Poljskoj, za vreme koje se slama stavlja ispod stolnjaka. Komadiće slame izvlače neudate devojke: zelena označava predstojeći brak, a žuta još jednu godinu samoće.

U Estoniji se praznici čekaju na vrelih 80 stepeni

Porodice u Estoniji tradicionalno spremaju i ukrašavaju svoje domove za praznike, a zatim bi, pre nego što bi se prošetale severnoevropskim snegom do ponoćne liturgije, išle malo da se opuste u saunama i parnim kupatilima.

 

 

Jer, šta može biti svečanije od sedenja u hladno zimsko veče na vrelih 80 stepeni. Ali nije samo do Estonaca, i Finci takođe učestvuju u sličnoj proslavi Božića.

Praznična slavlja u Holandiji traju nedeljama

Holanđani Svetog Nikolu, koga zovu Sinterklas, slave davanjem poklona deci 5. decembra, ali svetac, po legendi, u zemlju dolazi nekoliko nedelja ranije, što je obično povod za zabavu širom Holandije.

 

 

Prema holandskoj legendi, Sinterklaas živi u Madridu, nosi grimiznu monašku odoru i ima pomoćnika poznatog kao Crni Pit, nazvanog tako jer provodi mnogo vremena u dimnjacima.

Takmičenje Deda Mrazova u Švajcarskoj

Godišnje Svetsko prvenstvo Deda Mrazova održava se u švajcarskom selu Samnaun. Timovi u kostimima Deda Mraza iz celog sveta okupljaju se da učestvuju u sportskim aktivnostima kao što su skijaške trke, trke sankanja i takmičenja u pečenju medenjaka..

 

 

Ove godine, čak 20 timova Deda Mrazova sastalo se u ovom simpatičnom selu u istočnim Alpima. Učestvovali su u raznim kategorijama, uključujući takmičenje u spustu, prikupljanju poklona, i obaveznom spuštanju niz odžak. Nakon tesne borbe, titulu je osvojila ekipa „Teleschmutzlis“ iz zemlje domaćina.

Jelka ukrašena paukovom mrežom

Sigurno ste čuli za nemačke legende o kiselim krastavcima, u kojima odrasli stavljaju kiseli krastavčić u božićno drvce, a prvo dete koje ga pronađe dobija bonus poklon. Ako ste mislili da je to neobično i kulturno različito, trebalo bi da znate da Ukrajinci svoje jelke ukrašavaju paukovom mrežom.

Pauci i njihove mreže se smatraju srećom među Ukrajincima. Dakle, umesto venčića, loptica i zvezda, izabrali su paučinu za ukrašavanje jelke. Praksa podseća na davno zaboravljeni ukrajinski božićni folklor.

 

 

Pošto siromašna udovica nije imala novca da ukrasi božićno drvo, pauci su iskoristili suze njene dece da naprave ljupke mreže za ukrašavanje jelke tokom noći. Sreća je već ujutru pokucala na njihova vrata.

Nasmejani balvan daruje decu

Tio de Nadal je jedan od najčudnijih i najsmešnijih božićnih običaja u Kataloniji. Caga Tio je katalonska verzija Deda Mraza, a zapravo je reč o balvanu sa nacrtanim nasmejanim licem koji „izbacuje“ poklone za decu.

 

 

Svakog dana do Božića deca ga daruju poslasticama. Zalivanje, davanje sitnih slatkiša, pa čak i pokrivanje ćebetom da mu ne bude hladno, deo su ove tradicije. A kada dođe vreme za poklone, deca pevaju posebnu pesmu i udaraju štapovima po balvanu kako bi ga podstakli da izbaci poklone.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike